2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jautājam: Kādām, Jūsuprāt, Jāņuzālēm jābūt Līgo dienas pušķī un vainagā?

Jautājam: Kādām, Jūsuprāt, Jāņuzālēm jābūt Līgo dienas pušķī un vainagā?


Sandra Miņkova:
Manā jāņuzāļu pušķī parasti ir tās puķītes un zālītes, kas aug un zied vistuvāk mājai vai vietai, kur jāņosim. Bērnībā vainagā un pušķī noteikti bija jasmīns un baltais āboliņš, tas Daugavmalā zēla un smaržoja bagātīgi. Līgo, līgo!


Vita Talla: Visa daba, katra zālīte Jāņos ir saulgriežu spēka piepildīta un te nu nav nozīmes ne krāsai, ne skaitam... Tās Jāņu zāles pēc kurām, pļavā iebrienot, pastiepjas roka - tās būs tavējās - tieši tev derīgas. Jo dažādāki ziedi būs vainagā - jo enerģētiski stiprāks tas būs. Un vēl - Jāņu naktī visi vārti vaļā, tādēļ, vainagu pinot, nedrīkst aizmirst tajā iepīt nātri vai usni - pret ļaunu, lai labais vairojas. Līgo!


Vēsma Turkopole: mūsmājās ir tā, kad pīrāgi izcepti, cienasts Jāņa bērniem sagadāts, māja pagalms izrotāts meijām un kalmēm puiši gatavo ugunskura vietu bet meitas dodas Jāņuzāļu medībās, Visa laba jāņuzāle ko plūc Jāņu vakarā, bet īpaši tiek meklētas madaras, raspodiņi, zilie zvaniņi āboliņš, balderjānis, der kāds vērmeles zriņš smaržai un aizsardzībai, jo dažādāku ziedu  pušķis jo labāk. no salasītajiem ziediem tiek vīti ziedu vainagi, gan mājas jaunākajām meitām gan vecajām sievām bez vainaga nepaliek neviena, saimnieks un saimes mazie puišeļi parasti tiek pie ozolapu vainaga. kad vainagi savīti no katr atlikušais ziediņš tiek rūpīgi sakārtots īpašajā kopīgajā jāņuzāļu pušķī pielīkot klāt papardes, ozolzarus un kalmes.


Irēna Rutmane: Man vislabāk patīk Līgo dienas pušķi salasīt pļavā no dažādiem ziediem. Noteikti margrietiņas, rudzupuķes, balto un sarkano āboliņu, pelašķi, kalmes, papardes, rudzu vārpas un daudz citus ziedus. Līgo dienā mājās atnesu pīlādžu zarus, jo stāsta ka tie atvaira ļaunumu. Es domāju, ka katram ziedam ir savs īpašais spēks! Novēlu visiem jauku līgošanu un labas gaišas domas nākotnē!


Lāsma Zēberga: Pirmkārt, prātā nāk margrietiņas un papardes. Jauki, ja ir iespēja tikt pie rudzu puķēm. Galvenais, pārliecināties, lai aizsargājami ziedi netiek likti vainagā. Citādi, viss, kas aug tuvējā pļavā ir Jāņu zāļu cienīgs un skaists.

Komentāri (0-1/1)

  • Skolnieciņš no sidrabbirzs
    21.06.2021 23:22
    Nemanot ir atnākusi vasara. Vasara mums ir nesusi karstumu, Sauli un auglību. Šodien ir īpaša diena. Šodien ir 21. jūnijs – Vasaras saulgrieži. Šodien ir šī gada visgarākā diena un visīsākā nakts. Gaisma atrodas pārākumā, bet tumsa atrodas mazākumā. Gaisma ir uzvervējusi tumsu. Vasaras saulstāvji ir maģisks laiks, kad izdodas visi pagāniskie rituāli. Šis laiks ir labvēlīgs, lai zīlētu un burtos. Šodien, 21. jūnijā, aizlūgsim Latvju Dievus par mūsu tautas un valsts nākotni. Iedegsim tumši zilu svecīti skaistā, māla svečturītī par godu Dievam Pērkonam! Iedegsim koši dzeltenu svecīti skaistā, māla svečturītī par godu Dievietei Laimai! Iedegsim pelēku svecīti skaistā, māla svečturītī par godu Dievietei Mārai! Lai pērkonkrusts mūs pasargā no ļaunajiem spēkiem! Lai Laimas skujiņa pasargā mūsu dvēseles! Lai Laimas slotiņa aizdzen no mums nelaimes! Lai Māras ūdeņi atvaira no mums nelabvēļus! Lai Zalkša zīme nes mums svētību! Lai Māras krusts sniedz mums pārpilnību! Lai godāti Latvju Dievi kā tas no iesākuma ir bijis, tā tagad un vienmēr lai ir! Visa slava Latvju Dieviem! Visa slava Sentēvu Dieviem!
    Priecīgus vasaras saulgriežus vēlot, Skolnieciņš no sidrabbirzs
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    #21.06.2021. #VasarasSaulstāvji #VasarasSaulgrieži #maģija #buršanās #rituāli #ticība #lūgšanās #LatvjuDievi #Pērkons #DievsPērkons #Laima #DievieteLaima #Māra #DievieteMāra #LatvjuDievuSvētība #pagāni #saticība #iecietība #sidrabbirzs

Atstājiet komentāru