2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jautājam: Vai Saeimas deputātu kandidātiem vajadzētu noteikt stingrākus atlases kritērijus, pieprasot augstāko izglītību?

Jautājam: Vai Saeimas deputātu kandidātiem vajadzētu noteikt stingrākus atlases kritērijus, pieprasot augstāko izglītību?


Daina Spuriņa:
Pilnīgi noteikti jābūt, uzskatu, ka maģistra izglītībai! Savādāk nevar būt! Lai lemtu par valstij nozīmīgiem un arī mazāk svarīgiem jautājumiem, ir jābūt atbilstošai izglītībai! Ir dīvaini, ja ierindas cilvēkiem tiek prasīta atbilstoša izglītība, lai varētu strādāt konkrētajā darbā, bet mūsu tautas kalpiem tāda nav vajadzīga! Lai plauktu jebkura joma, par to ir jābūt izpratnei, kuru lielā mērā gūstam mācoties!


Andris Grahoļskis: Mans viedoklis par deputātu kandidātiem ir šāds - izglītība, pieredze un zināšanas konkrētajā jomā obligāti. Tāpat arī ministrs nevarētu kūrēt jomu bez izglītības un pieredzes konkrētajā nozarē.


Evita Eglīte: Saeimas deputātiem noteikti jābūt ar augstāko izglītību, jo nevar vadīt valsti bez zināšanām. Katrā profesijā tiek prasīts noteikts zināšanu līmenis un iemaņas, tā jābūt arī Saeimā, kas ir mūsu likumdevējs. Piemēram, nevar viesnīcu biznesu vadīt cilvēks ar deviņu klašu izglītību, kas strādā dažādos palīgdarbos. Jebkurā amatu konkursā pretendentiem izvirza prasības. Tā tam vajadzētu būt arī Saeimā, kā minimums no kandidātiem prasot augstāko izglītību, ja tā nav, tad nevajadzētu brīnīties, ka nereti valstī tiek pieņemti lēmumi, kas nenes vēlamo rezultātu.


Dace Bērziņa: Ja valsts ir pieņēmusi likumu, ka vidējā izglītība nav obligāta, tad cilvēks ar pamatizglītību var balotēties par deputātu. Vai šodien cilvēks, kurš attālināti mācījies 12 klases ir gudrāks par to, kurš pirms 30 gadiem beidzis 8 klases klātienē? Spriežot pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem,  pārliecība nerodas. Krišjāņa Barona māte bija analfabēte, bet tas netraucēja viņai izaudzināt Latvijai ļoti nozīmīgu cilvēku. Nav jēgas augstākajai izglībai, ja nav godaprāta un sirdsapziņas. Savukārt vēlētējiem ir iespēja iepazīties ar deputātu kandidātu izglību un paust savu viedokli vēlēšanās.  


Ieva Jase: Manuprāt, Saeimas deputātiem ir jābut augstākai izglītībai attiecīgajā nozarē, lai ir profesionālis savā jomā, tad arī valstī iespējams, kas sāktu kārtoties pareizajā virzienā. Es arī strādāju un attīstos sev zināmā sfērā, tā arī iespējams pilnveidoties un būt profesionalim.

Komentāri (0-2/2)

  • Čaklais
    19.08.2022 14:07
    Manā skatījumā jo vairāk augstākās izglītības,jo cilvēks glupāks
  • Deputāts
    19.08.2022 13:21
    Ko dod augstākā izglītība, ja apsēžoties siltā krēslā to vien dara kā knibina nagus, ieņirdz uz visu un dzer kafiju no rīta līdz vakaram! Viņi ir tupāki par sētnieku ar 8 kl izglītību!

Atstājiet komentāru