2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jautājam: Vai atbalstāt pedagogu centienus panākt no valdības viņu izvirzīto prasību izpildi, rīkojot beztermiņa streiku?

Jautājam: Vai atbalstāt pedagogu centienus panākt no valdības viņu izvirzīto prasību izpildi, rīkojot beztermiņa streiku?


Anita Bērziņa:
Nu kurš būtu pretim, lai skolotājiem palielina algu? Pati esmu izbijusī skolotāja, taču no skolas aizgāju nevis algas dēļ, bet tāpēc ka man un toreizējai skolas vadībai, kolēģiem bija dažāds skats uz Latvijas neatkarības atgūšanu... Tas bija 1991.gads. Esmu latviešu valodas skolotāja. Foto ir no laika, kad biju skolotāja.


Daiga Zaķe: Kad dzirdu par pedagogu streikiem, domāju - ko no tā iegūs bērni? Un, kas uzlabosies izglītības sistēmā kopumā? Pedagogu arodbiedrība, diemžēl, šo nav centusies sabiedrībai skaidrot. Uzskatu, ka valstij būtu jāspēj kompensēt inflācija visiem valsts sektorā strādājošiem, tomēr streiks pirms vēlēšanām izskatās kā manipulācija vai šantāža.


Monika Znotiņa: Jā, es atbalstu pedagogu streiku, jo nav citas iespējas, kā tikt sadzirdētiem. Tas ir veids, kā pedagogi cenšas panākt, lai izpilda viņu prasības. Es gan apšaubu vai tas izdosies un vai valdība būs pretimnākoša, bet pedagogiem novēlu veiksmi. 


Madara Vīgante: Jā, ir informācija, ka skolu un bērnudārzu bērni no 19.septembra nevarēs apmeklēt. Streikam piekrītu, ja reiz citādi nevar. Skolotāji ir pelnījuši cienīgus darba apstākļus un atalgojumu, lai varētu nodrošināt katra bērna spējām un vajadzībām atbilstošu izglītību! Domaju, ka streiks notiks, visi tik plaši un opetatīvi par to ir informēti. Ceru uz to labāko!


Vladimirs Ždanoks: Atbalstu, prasības ir pamatotas, jo izglītības jomā reformas notiek regulāri. Turklāt tām netiek nodrošināts mācību materiāls un pedagogiem tas viss jāmeklē un jārada pašiem un tas ir ļoti darbietilpīgi. Tas aizņem gan darba, gan privāto pedagoga laiku un samazina laiku, kad pedagogs var strādāt ar bērniem. Turklāt par šo darbu ir neadekvāti zema samaksa. Tas nav normāli, ka, piemēram, fizikas skolotājam jāskraida pa četrām skolām, jāvada stundas, lai nopelnītu algu. Valsts budžetā līdzekļu pietiek un nauda pedagogu algām ir jāatrod, jo pedagogi ir viena no vissvarīgākajām profesijām.

Komentāri (0-4/4)

  • Rakstītājs
    16.09.2022 10:25
    Nezinu gan, izskatās, ka nekad nebūs labi. Vienmēr jau var atrast iemeslu streikot. Varbut tomēr padomāt arī par izglītības kvalitāti. Pirms vairākiem desmitiem gadu klasēs bija ap 30, dažreiz pat vairāk, skolēnu. Bija 0-tās stundas, pagarinātās dienas grupas, pēcstundas, pulciņi, kas tik vien vēl. Skolotāji laboja burtnīcu kalnus. Tagad lielā vairumā ir testi, kuru labošana lielu laiku neaizņem, bērnu klasēs ir maz. Ja vairākus gadus ir viena un tā pati programma, tad skolotājam nekādu lielo sagatavošanos stundai vairs nevajag, jo iepriekšējos gados ir bijusi tā pati viela. Kādas tad bija algas, neviens pat neiepīkstējās, skolotāji brauca lielus attālumus uz skolām ar sabiedrisko transportu. Tagad, kā kas, tā streikot. Principā, tad tā var sākt jebkurā darbavietā.
  • A
    15.09.2022 14:53
    Učilkām visu laiku pietrūkst naudas. Pēc darba rezultātiem vajag maksāt. Citādi daudzos priekšmetos bērniem jāņem privātskolotājs,jo skolā skolotājs nejēdz iemācīt. Vai palielinot algu,kas mainīsies? Droši ka nē.
  • Lasitajs
    15.09.2022 09:06
    Piekritu daigai, streikot var visi. Vispirms padomasim par kvalitsti.
  • Jecis
    14.09.2022 20:57
    Laikam tikai pedagogiem var pieprasīt lielāku algu neuzlabojot izglītības kvalitāti...

Atstājiet komentāru