2024.gada 26. jūnijs

Ausma, Ausmis, Inguna, Inguns

Jautājam: Vai atbalsta ideju intensīvi neizpļaut pilsētas zālājus un veidot dabiskās pļavas?

Jautājam: Vai atbalsta ideju intensīvi neizpļaut pilsētas zālājus un veidot dabiskās pļavas?


Zinaīda Rutkovska:
Par zālāju pļaušanu ir divejādas domas. No vienas puses gribas, lai viss būtu tīrs un kārtīgs, bet no otras - esam tā aizrāvušies ar visa dabiskā iznīcināšanu, ka bērniem vairs nav kur parādīt, kā izskatās margrietiņa, gundega vai vībotne. Domāju, ka lietderīgāk to būtu darīt izlases veidā, izvērtējot katru teritoriju.


Edīte Kāpostiņa: Pilsētas teritorijā, pie privātajām mājām obligāti piekrītu, ka jābūt nopļautai zālei. Pilsētas teritorijā, parki arī lai ir sakopti. Savukārt piepilsētā, laukos lai ir pļavas, jo pilsētai ir jābūt pilsētai, bet laukiem jāpaliek ar pļavu košumu. 


Reinis Ozoliņš: Zāle parkos un gar ietvēm viennozīmīgi ir jāappļauj, un regulāri. Par dabīgajām pļavām mēs varam runāt teritorijās, kas robežojas, piemēram, ar meža parku vai kādu citu meža masīvu. Cilvēki grib redzēt skaistus koptus zālienus, kuros atpūsties.


Maija Tehņenko: Manuprāt, vasaras karstajos un sausajos periodos zālienu nevajadzētu pļaut pārāk intensīvi. Iemesls ir tāds, ka garāki zāles stiebri pasargā zemi un zāles saknes no pārmērīgas izžūšanas un tādējādi nodrošina veselīgu augu augšanu. Es uzskatu, ka tas ir cilvēka pienākums — saglabāt to, ko devusi daba. Daba ir unikāla un brīnumaina, atliek vien būt vērīgam.


Justīne Iie-Fomičeva: Es atbalstu gan iniciatīvu, ka pilsētvidē ir jābūt dabiskajām pļavām, gan to, ka vajadzētu zālājus pļaut, respektīvi, uzskatu, ka pilsētas centram, parkiem jābūt skaisti sakoptiem, zālājiem nopļautiem. Bet tālāk no centra, piemēram, uz Radžu ūdenskrātuves pusi – tur droši varētu veidot šāda tipa pļavas, jo būtu kur lasīt Jāņuzāles. Domāju, ka tā ir laba ideja, ja var to tā sakārtot, ka Jēkabpilī ir gan skaisti pļauti zālāji, gan dabīgas pļavas.

Komentāri (0-10/11)

  • Hap
    06.06.2024 12:07
    Tad kad dabīgajās pļavās iznīcina augu daudzveidību, invazīvās nezāles pārņem atbrīvojušās teritorijas,jo tās ir izturīgākas pret pļaušanu! Zinu pļavas, kurās ar laiku parādījās aizsargājamie augi, pat naktsvijoles!,bet nebija ne ušņu, ne pērkoņu!!! Dabīgās pļavas NAV ar usnēm aizaugušas teritorijas, kā te daudzi domā!
  • Gita
    06.06.2024 11:25
    Gita:
    Protams ir skaisti, ja ir dabīgā pļava. Tagad Krustpils pusē ap Katoļu baznīcu nav izpļauts, viss jau būtu labi ja..... Ja šeit nebūtu milzīga Spānijas kailglienežu apsēstība. Un šī vide tagad viņiem ir īpaši labvēlīga. Drīz Jekabpiliešu dārzi būs apsēsti ar šo sērgu.
    Par "dabīgo", tā arī jākopj, lai tajā aug īstie dabīgie pļavu augi, nevis agresīvās nezāles un invazīvie augi.
  • Gita
    06.06.2024 11:21
    Protams ir skaisti, ja ir dabīgā pļava. Tagad Krustpils pusē ap Katoļu baznīcu nav izpļauts, viss jau būtu labi ja..... Ja šeit nebūtu milzīga Spānijas kailglienežu apsēstība. Un šī vide tagad viņiem ir īpaši labvēlīga. Drīz Jekabpiliešu dārzi būs apsēsti ar šo sērgu.
  • Dārznieks
    05.06.2024 19:57
    Lai pilsētas zālājus varētu saukt par zālāju, tas ir arī attiecīgi jākopj! ar pliku pļaušanu ir stipri par maz.!bet baidos ka zālāju laistīšanas sistēmas tiks apzagtas un izdemolētas katru otro dienu- un tas būs dārgi, nevīžām iemācīt dzīvot civilizācijā!!!!
  • Haha
    05.06.2024 19:39
    Gribas te dažiem būt moderniem, bet īstenībā ir krietni atpalikuši.... visā pasaulē saglabā dabīgus zālājus, jo tas ļauj elpot un pazemina gaisa temperatūru karstajās vasaras dienās....tie kas grib, lai cepās uz bruģa pagalmā vai māju jumtiem - pie piķa kā reiz labi piecepties var....
    Nez tiem plavjmašīnu mīļotājiem patīk brūna zāle visu vasaru....neviena zaļa pleķīša.... pļāvēji smiltis pa gaisu laiž vairāk nekā zāli pļauj
  • Hipsters
    05.06.2024 17:54
    Mārtiņš nopļaus aši!
    Māju uzcels braši!
    Māju uzcels braši!
    Zāli pļaujiet paši!
  • Zāle
    05.06.2024 17:01
    Pavasaros pilsētas teritorijā kūla deg hektāriem! Zāle ir jāpļauj tur, kur tā traucē. Un traucē nenopļautās ceļmalas pagastos! Ar kuru galu jūs cienītie domājiet, a? Pilsēta viņiem tik prātā! Paši laucinieki sēž pie siles un rij, bet par laukiem esat aizmirsuši galīgi! Bezkauņas caur un caur!
  • Zb
    05.06.2024 16:19
    Zāle gara,ielas tukšas.
    Uz kurieni mēs ejam?
  • opis
    05.06.2024 16:14
    Pilsēta pēc tās reformas par riktīgu derevņu palikusi,zāle līdz olām
  • Ingrīda
    05.06.2024 16:05
    Es negribu,ka pļauj,man kā iedzīvotājam taču jāmaksā par to,lai domes zemi pļauj. Labāk ceļus sakārot
12

Atstājiet komentāru