2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Katrīna – jēkabpiliete, kura droši jūtas pie auto stūres un mīl autosportu (FOTO)

Katrīna Kleščevska ir 13 gadus jauna jēkabpiliete, kurai patīk autosports un, kura jau otro sezonu piedalās rallijkrosa čempionātos, gūstot panākumus. Viņa ir vienīgā meitene, kas no Jēkabpils nopietni nodarbojas ar autosportu un piedalās starptautiska līmeņa sacensībās. Ar Katrīnu tikāmies Jēkabpils Radio1 studijā, uz sarunu viņa atnāca kopā ar tēti Intaru Kleščevski, kurš ir kaismīgs meitas atbalstītājs un arī sponsors līdzšinējiem viņas startiem.

-    Kā tas viss sākās?

Katrīna: Kad man bija desmit gadi, es sāku braukt līdzi tētim uz mūsu elka, Raita Guseva sacensībām. Viņš brauc VAZ klasikā. Mani ieinteresēja autosports. Tur bija kartingi. Tētis mani aizveda uz Madonu izmēģināt ar tiem braukt, pēc tam ar mini bagiju izbraucu Pilskalna trasi un sapratu, ka esmu par lielu mini bagijiem. Aizbraucām uz trasi “333” un es izmēģināju braukt ar extreme junior bagiju, bet biju viņam par mazu un īsti nesapratu, kā ar to braukt. Tad tētis man dzimšanas dienā uzdāvināja “Opel”. Taču sanāca tā, ka tajā gadā ar “Opel” markas mašīnām Latvijā sacensībās braukt nevarēja, drīkstēja tikai ar “Toyota Yaris”, tāpēc piedalījos Lietuvas autokrosa čempionātā. Savās pirmajās sacensībās stabili turējos trešajā vietā, bet pieredzes trūkuma dēļ finālā ieslēdzu atpakaļgaitu un godalgotu vietu neieguvu. Šobrīd es braucu ar “Toyota Yaris”, bet vecais “Opel” vairs netiek izmantots. 

-    Ceļu satiksmē drīkst piedalīties no 18 gadiem, vai sacensībām ir citi noteikumi?

Intars: Sacensībās Yariscup drīkst braukt no desmit gadu vecuma. Taču pirms tam treneris un sacensību organizatori pārbauda vai jaunais autobraucējs var stabili aizsniegt pedāļus, stūrēt, bremzēt un tikt galā ar automašīnu un tikai tad tas tiek laists trasē. Katrīnai ir talants, viņa izjūt automašīnu. Lai gan sākumā īsti negāja, taču Katrīna mācījās un pamazām viss aizgāja. Sākām braukt sacensībās - Latvijas, Lietuvas rallijkrosā un ari Lietuvas čempionātā

-    Kādi ir Tavi sasniegumi?

Katrīna: Pirms divām nedēļām ieguvu 3.vietu Lietuvas čempionātā autokrosā, savukārt pagājušogad ieguvu 3.vietu Ludzas amatieru līgā autokrosā. 

Intars: Rallijkrosā ir tā, ka kvalifikācijas braucienos Katrīnai ir ļoti labi rezultāti .Savukārt finālbraucienos ir liela drūzmēšanās jo vienā brauciena ir 9 sportisti vienmēr notiek avārijas, ķibeles. Vēl ir par maz pieredzes, viņa brauc tikai divus gadus, fināls viņai vēl ir par smagu, taču Katrīna mācās, katrās sacensībās gūst pieredzi. 

-    Kuras sacensības visvairāk palikušas atmiņā?

Katrīna: Visspilgtāk atmiņā trase, kur pirmo reizi uzmetu kūleni, kopā man jau bijuši četri kūleņi. Pēc pirmā kūleņa bija nedaudz bailes atgriezties trasē, bet tiku ar to galā. Man patīk rallijkross, tas ir adrenalīns un arī jautrība. Ir arī grūti. Lielākās grūtības - atrast labākās kombinācijas, kā izbraukt trasi, jo katra kļūda ir zaudēts laiks un zaudēti punkti. Katra trase ir atšķirīga. Kad sanāk es trenējos Biržos Baronu trasē. Taču sacensībās viss ir kā no jauna, jo katra trase savādāka. Tāpēc pirms katrām sacensībām trasēs ir treniņbraucieni, mēs ar tēti un spoteri katru reizi pirms sacensībām, trasi izstaigājam arī kājām, lai saprastu, kā pareizi to izbraukt, kur spiest gāzi, kur bremzēt. Trasē mani koordinē spoters Kaspars Zuģickis. Viņš ir labākais!

-    Redzot, ka meitas auto met kūleni….

Intars: Sirds stājas. Panika. Bet trasē skriet tu nedrīksti. Ir medicīnas personāls, jāgaida. Tas ir ļoti grūti. Bet tā ir daļa no sacensībām. Viegli nav. Mana sieva, Katrīnas mamma Iluta tāpēc sacensības neskatās. Viņai tas ir par smagu, viņa sagaida meitu pēc brauciena. Nereti, kad Katrīna brauc Iluta vienmēr kautko tīra vai mazgā lai nerviem neietu pa gaisu.

-    Kā tiek aprīkoti sacensību auto?

Intars:  Sacensību auto tiek pārbūvēti, veidots izturīgs licenzēts karkass, pārbūvēta elektronika, dinamika.Auto tiek sagatavots sacensībām, lai braukt būtu droši.

-    Kādu ātrumu trasē sasniedz sacensību auto?

Katrīna: Līdz 120 kilometriem stundā. Uz starta līnijas jābūt jau desmit minūtes pirms sacensībām. Sēžam automašīnās un gaidām startu.

Intars: Vidējais trases garums ir ap 3-4 kilometri, Biķernieku trase ir 3.5kilometri.Dalībniekiem jāveic četri apļi ,finālā 6

-    Kā Tu trenējies?

Katrīna: Jēkabpilī trenējos Biržos Baronu trasē. Man mājās ir arī simulators ar kuru bieži izbraucu.

-    Vai ir kāds, kam Tu gribētu līdzināties autosportā?

Katrīna: Jaunajai Latvijas autosporta zvaigznei Maijai Stakenai.

-    Ko Tu vēl dari?

Katrīna: Man patīk braukt ar velosipēdu un kvadraciklu.

-    Kādām īpašībām jābūt autosportistam?

Katrīna: Jābūt ļoti mērķtiecīgam, pacietīgam, bez panikas un ar stipriem nerviem jeb ar lielu stresa noturību.

-    Kur Tu mācies?

Katrīna: Līdz šim es mācījos Jēkabpils 2.vidusskolā, bet šogad 1.septembrī mācības sākšu Salas vidusskolas 7.klasē. Es mācos arī Jēkabpils Arvīda Žilinska mūzikas skolas akordeona klasē.

-    Tev ir brālis vai māsa?

Katrīna: Jā, man ir divas māsas – vecākā Kristiāna un jaunākā Enija. Kristiānu autosports neinteresē. Iespējams ar to nodarbosies Enija, viņa jau izrāda interesi par autosportu.

-    Vai vēl kāds ģimenē nodarbojas ar autosportu?

Intars: Nē.bet  pats es esmu braucis,bet nepietiek visam laika Es atbalstu. Man pietiek darba manā autoservisā SIA “Wullko”. 

-    Kādi ir Tavi nākotnes plāni?

Katrīna: Vēl nākamo gadu braukšu rallijkrosā ar “Taoyta Yari”s, bet no 2025.gada plānoju startēt ar bagijiem autokrosā.

-    Kad ir nākamās sacensības?

Katrīna: Tuvākās sacensības ir brīvdienās 2. un 3. septembrī Lietuvā, pēc tam 9.septembrī Biķerniekos rallijkrosā.

-    Ko novēlāt citiem jauniešiem?

Katrīna: Lai sporto.

Intars: Jā, lai stāsts par Katrīnu iedvesmo arī citus jauniešus, lai jēkabpilieši iesaistās autosportā, pievienojas mūsu komandai “Wullko racing”. Mums sacensībām ir labi mehāniķi. Labprāt palīdzēsim ar padomu un informāciju.

-    Paldies par sarunu!

Komentāri (0-1/1)

  • Čoms
    02.09.2023 12:12
    Veiksmi startos!

Atstājiet komentāru