2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Aculiecinieks: Vai latvāņi Jēkabpilī ir aizsargājamie augi? (FOTO)

Aculiecinieks: Vai latvāņi Jēkabpilī ir aizsargājamie augi? (FOTO)

Jēkabpilietis Zigurds no Pils rajona Radio1.lv redakcijai iesūtīja foto, kuros redzams, ka pļaujot zāli Pils dīķa apkārtnē, kā īpaša "puķe" tiek atstāts latvānis.

 

Vienā gadījumā vesela latvāņu audze, otrā viens latvānis nopļautā zālāja vidū. Jēkabpilietis piebilst, tā kā pilsētā, par laimi, latvāņi nav bieži sastopami vai Jēkabpils pilsētas pašvaldība šādā veidā, nenopļaujot, nolēmusi tos saudzēt un dabiski pavairot? Viņš vēlējās noskaidrot, kāpēc pļāvējs pagājis latvāņiem garām?

 


Jautājumu, sadarbībā ar pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļu, uzdevām Jēkabpils pilsētas pašvaldības ainavu tehniķei Mārītei Breimanei.

 


“Pašvaldībai ir zināma situācija par latvāņu augšanu šajā teritorijā. Darbus uzdots veikt SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, kuri atbilstoši savam plānotajam darba grafikam, latvāņus nopļaus nākamās nedēļas sākumā,” norādīja Mārīte Breimane.

 

Plašāku skaidrojumu, kāpēc pļāvējs, kas šajā mikrorajonā pļaujot zālājus, pagāja garām latvāņiem, nesaņēmām.

 

Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) mājaslapā publicētā informācija liecina, ka Sosnovska latvānis (Heracleum sosnovskyi Manden) ir pie Apiacea dzimtas piederoša suga, kuras zieds atgādina milzīgu dilli, bet lapas līdzinās rabarbera lapām. Latvānis rada specifisku anīsa vai fenheļa smaržu.
Latvānis ir no 2 līdz 4 metrus augsts daudzgadīgs monokarps augs ar lapas plātni, kas var būt pat līdz 1,5 m gara. Monokarps nozīmē to, ka augs uzzied, nogatavina sēklas un aiziet bojā. Tātad, ja augs ir sācis ziedēt, nedrīkst tam ļaut nogatavināt un izsēt sēklas. Ja tas izziedējis, „domājot”, ka savu misiju ir veicis un savairojies, latvānis pats atmirst. Tādēļ pēc appļaušanas, lai neatļautu latvāņiem izplatīties tālāk, nepieciešams sadedzināt ziedkopas. Šāds radikāls pasākums nepieciešams latvāņa izteikto vairošanās spēju dēļ, norādīts VAAD publikācijā. Cik lielā platībā latvānis sastopams Jēkabpils pilsētas teritorijā nav zināms, VAAD informācija liecina, ka bijušā Jēkabpils rajona teritorijā, ieskaitot pilsētu, tas kopumā aug 98 hektāros.

Aculiecinieka foto.

Komentāri (0-2/2)

  • ARNITA
    02.07.2018 18:23
    Otrajā bildē zāli pļāvis Janka, kurš 5 gadus ir patstāvīgais GMI pabalsta saņēmējs, ikdienu pavadot pie šķūnīti kopā ar tādiem pašiem pudeles brāļiem divlitrīgās duļas baudot, un latvāni sajaucis ar rabarberu!!!!! Tagad nedēļu varēs draugiem lielīties cik lielu rabarberu atradis! :D
  • Guest
    02.07.2018 18:23
    Nedēļu nogaidīs, lai sēklas paspēj izsēties!!

Atstājiet komentāru