2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Aculieciniece: Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā Mārtiņdienas vakarā pa sniegu bradā ezis (FOTO)

Aculieciniece: Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā Mārtiņdienas vakarā pa sniegu bradā ezis (FOTO)

Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā pie mājas Nr.27 ceturtdienas, 10.novembra jeb Mārtiņdienas vakarā pa sniegu bradājis jeb pastaigājies ezis.

Aculieciniece Sigita stāsta, ka atgriezusies mājās ar automašīnu un pagalmā pamanījusi ezi. Viņš bijis ļoti sprigans un žirgts, skraidījis pa sniegu un “neatteicies” no pozēšanas fotokamerai. Sigita ar humoru piebilst, ka ezis visticamāk "pieskatījis darba ruķus, kas veido pagalmu. viņi tobrīd likauši bruģi ietvēm. Turpat netālu no kalniņa slidinājušies arī bērni, varbūt ezis gribējis viņiem pievienoties”.

Savukārt speciālisti norāda, ka eži izsenis ir dzīvojuši cilvēku māju tuvumā un mūsdienās arī pilsētā, jo spēj atrast sev piemērotu dzīves vidi. Taču periodu no oktobra, precīzāk: no brīža, kad gaisa temperatūra vairs nepārsniedz +10 grādus, līdz martam – aukstos gada mēnešus – viņš pavada ziemas guļā vai nu zem kāda dižāka koka saknēm, vai zem kritalas, zem kāda žagaru vai malkas krāvuma, zem kādas būves pamatiem, vai arī paša izraktā alā. Kaut kur šādā vietā viņš guļ – saritinājies no rudens sākumā sanestām lapām, sūnām un sausas zāles izveidotā migā. Visticamāk šajā gadījumā remontdarbi Bebru ielas mikrorajonā ir iztraucējuši dzīvnieciņa ziemas miegu, iespējams, izpostot viņa migu. Tāpēc ezis klejo pa mikrorajonu tam nepiemērotā gadalaikā.

Interesanti fakti par ezi:

1. Eža ķermeņa temperatūra ir no 5 līdz 6 grādiem.
2. Viņa sirds pukst 20 reizes minūtē.
3. Viens elpas vilciens minūtē.
4. Ezis ir aktīvs naktī, pa dienu guļ, mēdz pat krākt.
5. Ezim ļoti labi attīstītas ir oža un dzirde. Dzirde sasniedz pat ultraskaņas līmeni. Novērots, ka ezis sadzird pat divu metru attālumā kāpuru, kas grauž lapu.
6. Vienā metienā piedzimst 4 – 7 mazuļi.
7. Līdzās ienaidniekiem dabā (ūpjiem, caunām, āpšiem) ežiem ļaunu nodara arī cilvēks – nereti tos nobrauc transporta līdzekļi. Daudz mazuļu iet bojā arī tad, ja nav kārtīgi iekārtoti midzeņi vai nav pietiekamā daudzumā uzkrāta barība ziemai.
8. Eža vidējais dzīves ilgums ir 2 – 4 gadi. Maksimālais – 7 gadi.
9. Ezis nedrīkst dzert pienu. Ezis ēd sliekas, vaboles, gliemežus, mitrenes, simtkājus, insektus, zirnekļus un ieplīsušas olas. Neatsakās arī no maitas, labprāt notiesā arī kaut ko no augu valsts.

Aculiecinieces Sigitas foto

Komentāri (0-2/2)

  • Anda
    02.07.2018 18:33
    Jaukumiņš! :)
  • Vija
    02.07.2018 18:33
    Es dzīvoju privātmājā un man arī zem malkas šķūņa dzīvo ežu ģiemene. tagad tos neredz, bet vasaraa ir regulāri viesi pagalmā.

Atstājiet komentāru