2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Aculiecinieks: Novadgrāvis no Dziļās vādas uz Odzes upi ir piemēslots un netīrs. Poligona vadība norāda, ka tas nav iemesls Odzes un Neretas piesārņojumam (FOTO)

Radio1.lv redakcija saņēma vietējā lauksaimnieka fotogrāfijas, kas uzņemtas piektdien, 5.jūnijā,  kurās redzams, ka nodagrāvis no sadzīves atkritumu poligona “Dziļā vāda” ir pilns ar dažādiem atkritumiem un ūdens tajā ir netīrs, melnā krāsā.

Vietējie lauksaimnieki pieļauj, ka iespējamais iemesls Odzes un Neretas upes zivju bojāejai ir piesārņojums no poligona “Dziļā vāda”, nevis lauksaimnieciskās darbības rezultāts, kā izskanējies Vides dienesta sākotnējā versijā. Arī šis pagaidām tas ir tikai viens no vietējo iedzīvotāju pieņēmumiem, jo nav zināmi Odzes un Neretas upē ņemto ūdens paraugu analīžu rezultāti.

Radio1.lv redakcija sazinājās ar poligona “Dziļā vāda” vadītāju Jāni Gramani un lūdza komentēt iespējamo piemēslotā novadgrāvja saistību ar zivju bojā eju Odzē un Neretā.

“Ceturtdien, 4.jūnijā poligonā “Dziļā vāda” bija kompleksā Vides dienesta pārbaude, bija trīs inspektori, kas nekādu vides piesārņojumu no poligona “Dziļā vāda” nekonstatēja. Šajā ziņā es jūtos mierīgs. Savukārt rīt, 9.jūnijā “Dziļajā vādā” būs kārtējā “Ģeokonsultants” pārbaude. Poligonā regulāri tiek veiktas pārbaudes. Jā, novadgrāvis ir piesārņots, bet tam nav nekādas ietekmes uz zivju bojāeju Odzē un Neretā. Mūsu dīķos un arī šajā novadgrāvī dzīvo zaļās vardes, pīles perē un izved pīlēnus un tas liecina, ka nav piesārņojuma. Ūdens ir tumšā krāsā, jo ir sastāvējies nevis piesārņots. Savukārt tur esošie sadzīves atkritumi ir polietilēna maisiņi, ko vējš aizpūš no poligona. Saskaņā ar poligona plānu tam netika paredzēts žogs. Nelielu žogu apkārt teritorijai esam uzbūvējuši pašu spēkiem, bet tas ir pārāk zems. Tur vajadzētu vairāk kā desmit metru augstu žogu. Tā ir visu poligonu nelaime, ka vējš aiznes pa gaisu vieglākos sadzīves atkritumus. Mūsu kontūrgrāvjiem pat noplūdes nav. Lietavu nav bijis, grāvji ir sausi un tas mazumiņš ūdens, kas tur ir nemaz līdz Odzei neaiztek. Novadgrāvi mēs regulāri, iespēju robežās, tīram, taču tagad pēc lielajiem vējiem, kas bija pēdējo nedēļu laikā atkal tajā sanesti polietilēna maisiņi. Tā ir Ziemeļaustrumu puse, kas bija pakļauta pēdējo nedēļu vējiem. Šajā vietā ir ļoti augsti gruntsūdeņi, līdz Odzes upei ir 600 metru un kritums ir tikai trīs centimetri. Nevaram īsti grāvjus tīrīt, to darām, bet grāvjiem tikpat kā nav noteces. Ja nav lielu lietavu, mūsu novadgrāvju ūdeņi stāv uz vietas. Visu gadu laikā, kopš darbojas poligons “Dziļā vāda” te nav bijis kliedzošu avāriju ar ietekmi uz vidi. Tiek strādāts, lai piesārņojums nenonāk vidē. Nepieciešamības gadījumā mēs varam momentāli noslēgt novadgrāvja posmu, lai notekūdeņi tālāk neaiziet. Vēl varu piebilst, ka lielu lietavu un pavasara palu laikā ūdens no Odzes nāk iekšā novadgrāvī un poligonā nevis notek prom. “Dziļai vādai” nav saistības ar piesārņojumu Odzē un Neretā”.

Sazinoties ar Krustpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs Ilmārs Luksts sacīja, ka pagaidām nav zināms iemesls zivju bojāejai Odzē un Neretā. Tiekot izskatītas vairākas versijas par piesārņojuma avotu, kamēr nav analīžu rezultātu ne uz vienu nevar norādīt kā vainīgu.

Saistīta ziņa: Aculieciniece: Krustpils novadā Neretas upē vairāku kilometru garumā ūdenszālēs guļ tūkstošiem beigtu zivju (PAPILDINĀTS)

Komentāri (0-2/2)

  • Manuprāt
    09.06.2020 07:41
    Ja jau no tā poligona grāvja viss plūst Odzītē tad jau tur plēves maisiņiem un citai drazai pa ūdens virsu jāpeld. Vai cienītā Vīpiete no Neretas krasta to nav dokumentējusi?
  • A
    08.06.2020 17:00
    Ja dāma no Neretas krastiem un dāņu sekretāre saka ,ka Dziļā vāda vainīga tad tas arī tā ir! Viņas taču zina vislabāk!

Atstājiet komentāru