2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Mums raksta: Jēkabpilī, Parka ielas privātmāju pagalmos naktī saimnieko lapsa. Kur meklēt palīdzību?

Mums raksta: Jēkabpilī, Parka ielas privātmāju pagalmos naktī saimnieko lapsa. Kur meklēt palīdzību?

Jēkabpiliete, kas dzīvo Parka ielā portālu Radio1.lv informēja, ka jau ilgāku laiku naktī viņas privātmājas pagalmā nāk lapsa, visticamāk pārtikas meklējumos un vazā pa pagalmu dažādus saimniecības vai citus priekšmetus. Piemēram, lapsai patīkot grauzt pie mājas durvīm noliktos āra apavus. Sieviete, atrodot vietas žogā, caur kurām lapsa tiek pagalmā, tās nostiprinājusi, taču dzīvnieks allaž atrodot veidu, kā iekļūt pagalmā. Sievietei pirms kāda laika bez pēdām pazudis kaķis un zināms, kaķi pazuduši arī citiem kaimiņiem. Patlaban viņa satraucas vai lapsa neaiznesīs viņas mazā auguma suni, kuru, sargājot no lapsas, nākas turēt mājā. Lapsa apmeklējot arī citu Parka ielas iedzīvotāju porivātmāju pagalmus. Sieviete vēlējās zināt, kur meklēt palīdzību, lai atbrīvotos no lapsas.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils domes izpilddirektoru Guntaru Goguli.

“Jautājums par lapsām, kas ieklīst privātmāju pagalmos, netiek regulēts. Medību likums aizliedz medīt lapsas pilsētas teritorijā,” sacīja Guntars Gogulis.

Viņš skaidroja, ka Dzīvnieku aizsardzības likums paredz, ka vietējās pašvaldības izveido un uztur dzīvnieku patversmes, izķer, izmitina un aprūpē izķertos un atsavinātos mājas (istabas) dzīvniekus, kā arī izmitina un aprūpē bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušus savvaļas dzīvniekus vai slēdz līgumu ar fizisko vai juridisko personu par šādu dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu, uzturēšanu un aprūpi. (39.p.)

Bez pajumtes un īpašnieka aprūpes vai uzraudzības palicis dzīvnieks (izņemot savvaļas dzīvnieku) uzskatāms par klaiņojošu dzīvnieku.

Jebkura persona par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku nekavējoties paziņo vietējās pašvaldības institūcijai.

Saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem un normatīvajiem aktiem, kas reglamentē dzīvnieku labturības jomu, vietējā pašvaldība organizē klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu un, ja nepieciešams, nogalināšanu. (8.p.)

Saistošie noteikumi par mājas dzīvnieku turēšanu Jēkabpils pilsētā nosaka, ka
Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai citam dzīvniekam, jāpaziņo SIA "Jēkabpils pakalpojumi" vai Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijai.

SIA "Jēkabpils pakalpojumi" organizē un nodrošina Jēkabpils pilsētas teritorijā klaiņojošu, agresīvu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu mājas dzīvnieku izķeršanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādāšanu dzīvnieku patversmē, kā arī nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par dzīvnieku izķeršanu.
 
Guntars Gogulis norādīja, ka pašvaldībai ir līgums ar Jēkabpils pakalpojumiem tikai par klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu. Savvaļas dzīvnieks nav uzskatāms par klaiņojošu. Ārkārtas situācijas gadījums var zvanīt – 112 – un meklēt palīdzību. 

Guntars Gogulis piebilda, ka pirms kāda laika pašvaldībai bijusi saruna ar medniekiem par cīņu ar savvaļas dzīvniekiem pilsētā. Mednieki izteikuši varbūtību, ka varbūt varētu kādu risinājumu rast, saruna gan bijusi par bebriem, kas mīt pilsētas teritorijā. Viņš pieļāva, ka šīs sarunas varētu tikt atjaunotas saistībā arī ar citu savvaļas dzīvnieku mitināšanos pilsētā.

Patlaban šajā gadījumā, Parka ielas iedzīvotājai, kuras mājas pagalmā diennakts tumšajā laikā saimnieko lapsa, kamēr nav nodarīti nopietni postījumi un nav izveidojusies ārkārtas situācija, jāsamierinās ar nakts viesi un jāmēģina nepieļaut tā iekļūšanu pagalmā saviem spēkiem, jo likumdošana neparedz sniegt palīdzību tikai tāpēc, ka pilsētā privātā teritorijā ieklīdis meža dzīvnieks.

Aculiecinieka foto

INFORMĀCIJAI

Zemkopības ministrija savā mājaslapā ir publicējusi rekomendējošu informāciju pašvaldībām, kā cīnīties ar savvaļas dzīvniekiem pilsētā: 
Savvaļas dzīvnieks pilsētā. Ko darīt. Informatīvs materiāls pašvaldībām

Komentāri (0-1/1)

  • Njaaaa
    05.09.2020 21:09
    Lapsas ir visur - esmu redzējusi gan Celtnieku mikrorajonā, gan centrā pie dambja.

Atstājiet komentāru