2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils novada Kalna pagastā medību laikā dzinēji sastopas ar diviem lāčiem

Oktobra sākumā dzinejmedību laikā dzinēji Jēkabpils novada Kalna pagasta meža masīvā sastapās ar diviem lāčiem.

Medību biedrības “Vidsalietis” vadītājs Andrejs Tepļakovs stāsta, ka mednieki lāčus pamanīja meža masīvā aiz Misteriem. Lāči bijuši divi – viens liels, otrs nedaudz mazāks, iespējams tā bijusi lācene ar jau gandrīz pieaugušu lācēnu. No dzinēju saucieniem lāči pašķīrušies un aizskrējuši katrs uz savu pusi.

Ieraugot lāčus dzinēju pārsteigums bijis tik liels, ka neviens no viņiem neesot iedomājies ķepaiņus nobildēt, toties viņu atstātās pēdas ir nobildētas (attēlā).

Jau ziņots, ka pēdējā laikā arvien biežāk Latvijas mežos tiek sastapti vai pamanīti lāči. Nesen ķepainis tika manīts arī Madonas apkārtnē, Aizkraukles pusē, kā arī Salas novada mežos.

Statistika liecina, ka šī gada pavasarī Latvijā savvaļā sastopamo lāču skaits tika lēsts 20 līdz 30 dzīvnieku, un speciālisti vērtē, ka pamazām valstī atjaunojas sava lāču populācija, taču pagaidām joprojām nav oficiāla apstiprinājuma, ka lāči Latvijas teritorijā vairotos.

Sastopot lāci savvaļā, zvēra uzmanību prognozēt ir grūti, taču visticamāk reakcija būs bailes un mēģinājumi izvairīties no cilvēka. Ja tomēr gadās satikt lielo dzīvnieku, jāievēro daži padomi.

Lielākoties lācis vispirms cenšas pretinieku izzināt un nobiedēt. Ja cilvēks izturas nosvērti un mierīgi, dzīvnieks parasti atkāpjas.

Lācim nedrīkst skatīties acīs, jo šādu rīcību tas uztver kā izaicinājumu, kas provocē uzbrukumu.

Satiekot dzīvnieku, kas gatavojas uzbrukt, jācenšas mierīgi atkāpties, nepagriežot dzīvniekam muguru. Noteikti nedrīkst pagriezties ar muguru pret zvēru un skriet projām, jo tas var izsaukt plēsēja instinktu, kad tam jāķer bēgošs medījums.

Attēlā: Redzēto lāču pēdas
Aculiecinieka foto

Komentāri (0-3/3)

  • A
    03.01.2021 10:52
    Es jau domāju, ka mednieki tā nobijās, ka paši atstāja brūnas pēdas. Nu kur var tā baidīties?! Lāči te dzīvo min gadus 40, kad te viņus ieraudzīja jau mani 2 kaimiņi. Pats esmu redzējislāčus, bet ekskrementus gan. Ejam sēņot un ogot katru dienu un pa vienam.
  • Redakcija
    10.10.2020 14:07
    Edgars:
    Neprecīzi! Nav MK "Vidsala", bet ir MB "Vidsalietis".
    Paldies par informāciju - kļūdu izlabojām!
  • Edgars
    10.10.2020 11:52
    Neprecīzi! Nav MK "Vidsala", bet ir MB "Vidsalietis".

Atstājiet komentāru