2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Mežaparkā vandaļi jau otro reizi sabojājuši vides objektu “Priedes rīts”

Jēkabpils Mežaparkā izdemolēts un sabojāts vides objekts “Priedes rīts” jeb “Čiekurs”, par to ziņo aculiecinieki. 

“Skumji, ka Jēkabpils Mežaparkā vandāļi turpina sava spēka pielietojumu, laužot ko tik var. Šoreiz “Čiekuru”, kam pērn jau nolauza stilizēto “Priedes” stumbru,” stāsta aculieciniece Spodra.

Tiekoties ar Jēkabpils domes vadību pagājušajā nedēļā preses konferencē, Radio1.lv jautāja, kad varētu tikt atjaunots vides objekts?

Jēkabpils domes vadība atzina, ka pašvaldībai nav informācijas, ka objekts ir bojāts. Tautsaimniecības un attīstības komitejas vadītājs Ainars Vasilis (LZP) sacīja, ka tiks uzdots atbildīgajiem dienestiem objektu apsekot un risināt jautājumu par tā atjaunošanu. Tā kā vides objekts ir mākslas darbs, to nevarot vienkārši tehniski atjaunot.

Sazinoties ar Ainaru Vasili šonedēļ, Radio1.lv noskaidroja, ka vides objekta atjaunošana vēl nav sākusies, jo kā izrādās pašvaldībā nav dienesta, kas ir atbildīgs par Jēkabpils Mežaparka apsaimniekošanu. Par pludmales zonām un sporta objektiem rūpējas Jēkabpils Sporta centrs, taču viņa atbildībā nav pārējā Mežaparka teritorija. Par to rūpējas dažādi saimnieciskie dienesti, ja no pašvaldības puses tiek uzdots veikt kādu darbu. Ainars vasilis sacīja, ka, visticamāk, par Mežaparku rūpēties tiks uzdots SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, kas uztur kārtībā visus citus pilsētas parkus.

Savukārt vides objekts “Čiekurs” pēc restaurēšanas tiks izvietots citā vietā, kur ir vides novērošanas kameras, piemēram, Kena parkā.

Ainars Vasilis piebilda, ka objektu demolēšana ir nopietna problēma pilsētā, jo ir daļa iedzīvotāju, kuriem, diemžēl, nepatīk sakārtota vide un, kas regulāri demolē vai sabojā publiskās vides objektus. Piemēram, vasarā tika atjaunots krāsojums Daugavas dambja soliņiem. Taču tie atjaunoti pastāvēja īsu brīdi. Jau pirmajā naktī vandaļi soliņus nopūta ar krāsu, sazīmējot uz tiem dažādus ķeburus. Ainars Vasilis secina, ka pie visiem pilsētas vides objektiem nav iespējams izvietot videonovērošanas kameras, par sakoptu pilsētu jārūpējas visiem iedzīvotājiem. Redzot vandaļu uzdarbošanos, iedzīvotāji aicināti ziņot pašvaldības policijai.

Jau ziņots, ka 2018.gada oktobrī Jēkabpils Mežaparkā, Ošu gravā, tika uzstādīti jauni pilsētvides objekti – trīs skulptūras – “Daugavas lilija “Pilnbrieds””, “Priedes rīts”( Čiekurs) un no sērijas Zodiaka zīmes Zivs “Iņ-Jaņ”skulptūra, ko radījuši trīs Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļas studenti – Ingrīda Slišāne (Daugavas lilija), Andrejs Ratkevičs (Iņ-Jaņ) un Toms Valmiers (Priedes rīts). Skulptūra “Priedes rīts”, kas ir izdemolēta jau otro reizi, simbolizē attiecību starp cikla sastāvdaļām, kas varētu būt kā vista un ola, kā čiekurs un priede, kā māte un bērns. Šajā gadījumā skulptūra tēlnieks vairāk uzsver čiekuru – tā ir cikla mazā sastāvdaļa, no kuras top tas lielais.


Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru