2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Mums raksta: Kā sazināties un atrast Jēkabpils slimnīcas vakcinācijas kabinetus? (FOTO)

Ar laikrakstu “Ceturtdiena” sazinājās jēkabpiliete Jekaterina. Viņa runā krievu valodā, latviešu valodu saprot, bet galvenokārt sarunvalodu, sieviete ir pensijas gados, invalīde, sirdsslimnieks. Viņa sacīja, ka pirmdien viņai un vīram pienākusi rinda uz pirmo poti pret Covid-19, kas jāsaņem vienā no slimnīcas vakcinācijas kabinetiem. Vietējos medijos izlasījusi, ka uz vakcinācijas kabinetu jāiet caur "bērnu konsultāciju", taču izrādījies, ka viņiem jādodas uz citu vakcinācijas kabinetu, kas atrodas slimnīcas teritorijā. 

Jekaterina atzina, ka pagājis kāds laiciņš, kamēr viņi atraduši vajadzīgo vakcinācijas kabinetu slimnīcas teritorijā, meklēšanu apgrūtinājis, ka teritorijā nav izvietotas norādes zīmes uz šo kabinetu. Tāpat arī nebijis viegli uzkāpt otrajā stāvā pa stāvajām metāla kāpnēm. Jekaterina ļoti atzinīgi vērtēja vakcinācijas kabineta darbinieku veikumu, teica, ka darbinieki bijuši laipni, atsaucīgi, palīdzējuši iztulkot krieviski tekstu anketā, ko nav sapratusi. Jekaterina lūdza ar laikraksta “Ceturtdiena” starpniecību plašāk informēt par slimnīcas vakcinācijas kabinetu atrašanās vietu, publicējot arī attēlus, jo līdzīgi kā viņiem ar vīru, arī citiem iedzīvotājiem, viņu paziņām, nepietiekamas informācijas dēļ, bijušas grūtības atrast vakcinācijas kabinetu, kas nav “bērnu konsultācijas” telpās.

Laikraksts “Ceturtdiena” sazinājās ar SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” sabiedrisko attiecību speciālisti Lāsmu Vinduli un lūdza sniegt plašāku informāciju par slimnīcā pieejamajiem vakcinācijas kabinetiem.

“Pirmkārt, atvainojamies Jekaterinai un viņas vīram par sagādātajām neērtībām un lieko satraukumu, ko radīja neskaidrība ar izvēlēto vakcinācijas kabinetu. Paldies, ka izvēlējāties vakcinēties, lai pasargātu sevi un apkārtējos, tāpat paldies par labajiem vārdiem mūsu vakcinācijas punkta darbiniekiem. 

2.novembrī, publicējām gan mājas lapā, gan sociālajos tīklos, gan izplatījām medijiem plašu skaidrojošo materiālu par visu trīs slimnīcas organizēto vakcinācijas punktu darbību, pieteikšanās iespējām, un būtiskiem apstākļiem, kas jāņem vērā apmeklējot kādu no punktiem, piemēram, to, ka Dienas stacionāra punkts nav piemērots senioriem un iedzīvotājiem ar apgrūtinātām pārvietošanās iespējām. Savukārt vides norādes ir pasūtītas un gaidām to izgatavošanu. 

Līdz ar brīdi, kad tika noteikta vakcinācijas sertifikāta nepieciešamība vairākās nozarēs strādājošajiem, būtiski pieauga iedzīvotāju interese par vakcinēšanos. Tas radīja ievērojamas rindas (2-3 nedēļas) uz vakcinēšanos. Slimnīca ir ieinteresēta pēc iespējas ātrāk piedāvāt iespēju iedzīvotājiem saņemt vakcināciju, tādēļ iespēju robežās tika darīts viss, lai vakcinācijas jaudu kāpinātu vairāk par diviem vakcinācijas kabinetu nodrošinātajām iespējām. Jau oktobra sākumā slimnīcas vadība vērsās Jēkabpils novada pašvaldībā ar lūgumu organizēt vairāk izbraukuma vakcinācijas iespējas novada iedzīvotājiem, taču tā kā situācija ar ilgo gaidīšanas rindu uz vakcināciju nemainījās, tad radām iespēju atvērt papildus vakcinācijas punktus - Dienas stacionārā un no 2.novembra arī stadiona teritorijā - tribīņu ēkā. Šobrīd saistībā ar ārkārtas situāciju gan medicīnā, gan valstī kopumā, slimnīcas darbā ir daudz izaicinājumu un pārmaiņu, atzīstam, ka ne vienmēr viss norit bez starpgadījumiem. Vēlreiz uzsveram, ka senioriem piemērotāki ir vakcinācijas punkti poliklīnikā vai stadiona teritorijā. Savukārt, ja veselības stāvoklis liedz tālu pārvietoties, tad ir iespējams pieteikt izbraukuma vakcināciju mājās, zvanot uz slimnīcas vakcinācijas kabinetu kontakttāruņiem,” skaidro Lāsma Vindule. 

Viņa arī piebilst, ja apmeklētājam, kurš runā krievu valodā, nav skaidrs kāds no anketā ietvertajiem jautājumiem, noteikti jājautā vakcinēšanās punkta personālam, kas visu izskaidros, ja nepieciešams arī krievu valodā. 

Lāsma Vindule sniedza arī plašāku informāciju par slimnīcā pieejamajiem vakcinācijas kabinetiem, atsūtot arī attēlus par to atrašanās vietām. Viņa norāda, ka ņemot vērā pieaugošo iedzīvotāju interesi par vakcinēšanos, Jēkabpils reģionālā slimnīca, novirzot papildus resursus, ir spējusi kāpināt vakcinācijas jaudas un Jēkabpils pilsētā nodrošina trīs vakcinācijas punktu darbību: 

1.    Poliklīnikā, Stadiona ielā 1 (Jēkabpils reģionālās slimnīcas Ambulatorajā daļā) darbību turpina divi vakcinācijas kabineti, kas izvietoti ēkas pirmajā stāvā. Lūdz ņemt vērā, ka poliklīnikas ēkā no 1.novembra ir nodalītas divas apmeklētāju plūsmas – saņemt ambulatoros pakalpojumus var tikai iedzīvotāji ar derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina pilnu vakcinācijas kursu vai pārslimošanu pēdējo sešu mēnešu laikā, vai iedzīvotāji ar laboratorijā veikta Covid-19 testa negatīvu rezultātu, kas nav vecāks par 48 stundām. Iedzīvotāji, kas ietilpst kādā no šīm grupām, aicināti izmantot centrālo ieeju poliklīnikas ēkā (blakus reģistratūrai). Savukārt iedzīvotājiem, kas dodas veikt vakcināciju poliklīnikas vakcinācijas kabinetos, jāizmanto otra ieeja poliklīnikas ēkā, proti, ieeja uz tā saucamo “bērnu konsultāciju”. Poliklīnikas ēkas ārpusē un iekšā ir izvietotas norādes, kas palīdzēs iedzīvotājiem atrast sev nepieciešamo ieeju un kabinetu. 

2.    Papildus vakcinācijas punkts ir izveidots slimnīcas teritorijā Dienas stacionāra telpās (divstāvu ēkas korpuss, kas savienots ar slimnīcas stacionāru). Lūdz  iedzīvotājus ņemt vērā, ka šis vakcinācijas punkts atrodas dienas stacionāra ēkas 2.stāvā un ieeja tajā ir no meža masīva puses pa metāla kāpnēm. Tādēļ seniorus un cilvēkus ar pārvietošanās vai kustību traucējumiem aicinām jau piesakoties vakcinācijai, izvēlēties citu vakcinācijas punktu, jo šis minētajām iedzīvotāju grupām var būt grūtāk sasniedzams kā citi. Šis vakcinācijas punkts ir atvērts uz neilgu laika periodu, tādēļ iedzīvotājiem, kas šajā punktā saņems pirmo vakcīnas devu, ir pašiem vēlreiz jāpiesakās uz 2.devas saņemšanu kādā no citiem vakcinācijas punktiem, līdzīgi kā tas ir izbraukuma vakcinācijās. 


3.    No 3.novembra darbību uzsācis vēl viens vakcinācijas punkts, kas atrodas Jēkabpils stadiona/sporta halles teritorijā – skatītāju tribīņu ēkā (ieeja no āra sporta laukumu puses) Brīvības 289. Šis punkts nodrošinās divas paralēlas vakcinācijas plūsmas jeb līnijas. Uz šo vakcinācijas punktu var doties BEZ IEPRIEKŠĒJA PIERAKSTA. Darba laiks - no pl.8:30-16:30. Iedzīvotāji līdz 25 gadu vecumam tiek vakcinēti ar Pfizer vakcīnu, pārējiem pieejamas Janssen un Moderna vakcīnas.

Lāsma Vindule atgādina, ka piesakoties vakcinācijai, iedzīvotājiem jāpievērš īpaša vērība gan noteiktajam vakcinācijas laikam (un ierasties uz vakcināciju ne ātrāk kā 10 minūtes pirms tā), gan vakcinācijas punkta adresei. Vakcinācijas punkti poliklīnikā un stadiona teritorijā ir pieejami vecāka gadagājuma cilvēkiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem, bet šīm iedzīvotāju grupām nav ieteicams apmeklēt Dienas stacionāra vakcinācijas punktu. Tāpat viņa vērsa uzmanību, ka saistībā ar Dienas stacionāra vakcinācijas punkta īslaicīgo darbību, iedzīvotājiem, kas šeit saņems pirmo vakcīnas devu, būs pašiem jāpiesakās uz 2.devas saņemšanu kādā no citiem punktiem. 

Pieteikties vakcinācijai var šādos veidos:
Zvanot uz Jēkabpils vakcinācijas kabinetu – t.62102798 vai 27824773;
Jēkabpils reģionālās slimnīcas mājas lapā jrslimnica.lv, sadaļā “e-pieraksts”.


Publicēšanai sagatavoja Sandra Mikanovska,
Radio1, Ceturtdiena

Atstājiet komentāru