2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Mums raksta: Vīpes pagastā ceļa remonts rezultātu nav devis un liela nauda ir izsviesta vējā (FOTO)

Radio1.lv saņēma vēstuli un foto no Jēkabpils novada Vīpes pagasta iedzīvotājas Ingas Štolceres, kas ir sašutusi par neizbraucamo un pavasara šķīdonī uzrūgušo pagasta Straumnieki-Vidulejas ceļu, norādot, ka šāda situācija veidojas katru pavasari, bet pašvaldība nav radusi iespēju ceļu sakārtot.

“Gribēju pievērst uzmanību Vīpes pagasta ceļam Straumnieki- Vidulejas. Patreiz daļa ceļa vēl ir sasalusi, lielas problēmas ar izbraukšanu ir priekšā, daļa dziļās risēs, no kurām katru dienu pa divām stundām dienā nolaidu ūdeni, lai tas nestāv uz ceļa un nemērcē vēl dziļāk. Uz šī ceļa labākais posms ir tikai 200m, kuru ar labu ceļa materiālu uzbēra bijušais Krustpils novada izpilddirektors Aigars Spēks. Pārējais materiāls uz šī ceĺa, ko uzbēra tikai 5 cm biezumā, uzskatu, ka tas ir pilnīgi nederīgs. Kādreiz Mikora būvinženieris teica, lai ceļš turētu, ir jāber vismaz 20 cm. Šie 5 cm netur pat cilvēka svaru. Uzskatu, ka ceļa remonts rezultātu nav devis un liela nauda ir izsviesta vējā! Dome saka, ka šis ceļš esot viens no labākajiem novadā! Uz tā ir veikts liels remonts. Kā lai cilvēki brauc pa to labāko ceļu, ja mašīnas grimst nost un rauj nost motora apakšējo pārsegu? Arī vietējiem pagasta darbiniekiem ir jādara viss iespējamais, lai novērstu problēmu kvalitatīvi, nevis kaut kā. Katru gadu no novada puses skan sauklis - visi ceļi ir tādi! Tad, kā jūs, cienītie, strādājiet? Kāpēc jūs iedzīvotājiem radāt problēmas? Varbūt vaina ir jūsos pašos? Jūs nemākat plānot darbus, naudu! Varbūt tad laidiet savās vietās cilvēkus, kuri prot strādāt!” sašutusi raksta Inga Štolcere.

Radio1.lv nosūtīja foto  Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietniekam Attīstības jautājumos Kārlim Staram (NA) un lūdzu komentēt situāciju un kāds varētu būt risinājums?

“Neesmu bijis klātienē, bet fotoattēlos redzams, ka ceļš šobrīd ir sliktā stāvoklī. Tā tas ir bijis faktiski katru gadu pavasaros. Pagājušā gada pavasarī - martā aprīlī, piemēram, valsts ceļš no Zīlāniem līdz Vīpei bija vēl briesmīgāks nekā šis. No fotoattēlos redzamā – ceļam jārisina apauguma noņemšana un ceļa malās vajadzīgi grāvji,” sacīja Kārlis Stars.

Viņš piebilda, ka šobrīd, pavasara šķīdoņa laikā neko nav iespējams darīt uz šī ceļa. Kārlis Stars sacīja, ka lūdzis aizbraukt un uz vietas ar situāciju iepazīties Vīpas pagasta saimniekam Jurim Puriškevičam un informēt viņu par situāciju. Turklāt šis neesot vienīgais ceļš Vīpē, kas pavasarī ir tādā stāvoklī, Vīpē esot vēl citi ceļi, kas ir vēl sliktākā stāvoklī, kas jāuzlabo.

Jautāts vai pašvaldībā ir apzināti visos pagastos šādi ceļi, kas pavasaros kļūst neizbraucami un vai ir plans, kā situāciju mainīt? 

“Protams, ka ir ceļu uzturēšanas progaramma un to programmu katru gadu attiecīgi apstiprina, tagad arī tuvākajā laikā stiprināsim un tiem ceļiem secīgi iesim cauri. Šim ceļam piebēršana veikta pagājušajā gadā vai šogad tur kaut ko darīs, es patreiz nevaru pateikt. Jūs taču labi ziniet, ka ceļu fonda finansējums un līdzekļi ir nepietiekami pilnvērtīgai ceļu uzturēšanai. Tas ir mūžīgais stāsts par to, ka pirms daudziem gadiem valdības politikas rezultātā tika pārdalīts finansējums un samaksātais autoceļu nodoklis pilnā apmērā līdz pašvaldībām vietējo ceļu uzturēšanai nenonāk,” skaidroja Kārlis Stars. 

Jautāts, kāpēc šādu ceļu remontos izmanto materiālu, kas pārvēršas dubļos nevis nober tos ar šķembām, Kārlis Stars sacīja, ka šķembas pietiekami nesaķeras, no tām lido akmeņi un izsit automašīnu stiklus un tad ir daudz sūdzību no autovadītājiem. Taču detalizētāk, kāpēc izvēlēts šāds materiāls uzbēršanai uz šī ceļa, viņš solīja sagatavot informāciju. Saņemto atbildi publicēsim.

Radio1.lv jau informēja, ka arī pērn rudenī iedzīvotāji sūdzējās par šī ceļa greiderēšanu. 

“22.septembrī Vīpes pagastā tika veikta ceļu greiderēšana. Konkrēti ceļš Straumniekos pirms greiderēšanas bija līdzens, bet pēc greidera tas palika kā uzarts lauks. Tas nebija ne par mitru vai par sausu, lai sataisītu tādus rakumus! Kaut kas līdzīgs ir bijis arī iepriekš, bet nu ne tik šausmīgi kā šoreiz. Pagasta ceļiem raksturīgs ir tas, ka tiem ir ļoti plāna ceļa virskārta, kuriem pavasara šķīdonī nav nestspējas. Pēc greiderēšanas daļa virskārtas vietām ir ielidināta grāvī un daļa sastumta uz ceļa apmales. Šādi greiderējot ceļi tiek neatgriezeniski sabojāti un paliek neizbraucami. Ceļi atkal prasa remontu, bet lauku novadi ar ceļu remontiem, piedevām kvalitatīviem, kā zināms, neaizraujas,”  tā rudenī redakcijai rakstīja Inga Štolcere, prognozējot, ka pēc šādas griederēšanas pavasarī  ceļš būs neizbraucams.

Kārlis Stars, atbildot uz šo sūdzību, rudenī norādīja, ka visiem grants ceļiem ir problēma – apauguma veidošanās, kas ir jānoņem. Šajā gadījumā saskaņā ar tehnoloģiju viss esot izdarīts pareizi. Taču šādi darbi jādara esot pareizos laika apstākļos, proti, vasarā ne rudenī, kā šajā gadījumā. Viņš skaidroja, ka apaugums ar greideri tiekot kliedēts uz ceļa virsmas, kas dažas dienas autovadītājiem rada problēmas, bet pēc tam tiek piebraukāts. Ceļam par kuru esot sūdzība viss izdarīts pareizi un problēmas novērstas.

Saistīta ziņa; Mums raksta: Iedzīvotāja sašutusi par nekvalitatīvu Vīpes pagasta ceļu uzturēšanu (FOTO)

Komentāri (0-2/2)

  • Viedoklis
    04.03.2022 10:00
    Ar to naudu, kas ir notrallināta bezjēgā, varēja visus novada ceļus ar naudaszīmēm nobruģēt. Tikai un vienīgi visu novada pašvaldības galvas ir vainīgas pie tā, ka ceļi ir sabrukuši.
  • Viss tā arī paliks!
    03.03.2022 19:01
    Apaugums veidojas no nekvalitatīvās ceļu greiderēšanas. Kā tiek greiderēts, neviens nekontrolē, arī neiebilst. Nogāja greiders, un paldies Dievam, atzīmējam burtnīcā! Ceļš uz Vīpes skolu arī ir vienkārši briesmīgs, ar lielu apaugumu un lieliem akmeņiem. Kas ir pieļāvis šādu situāciju, ka ceļi ir nolaisti, tam ir arī vārds un uzvārds! Atbildību neviens nenes! Konkrēta bezdarbība! Uz šī ceļa vajag uzbērt 20cm kvalitatīvu materiālu. Par to Stars ne vārda! Vai viņam vispār ir interese, lai būtu sakārtoti novada ceļi? Nav! Pilsētā ielas arī ir vienkārši traģiskas- aafalts saplaisājis, sadrupis, lāpīts un pārlāpīts, nerunāsim par laukumiem un daudzdzīvokļu māju iekšpagalmiem un mazajām ieliņām, stāvvietām, kuras ir vienās bedrēs pilnas ar ūdeni! Kādas ielas ir pēc jauna asfalta ieklāšanas? Otrā gadā jau plaisā, rodas bedrītes un iesēdumi. Un kādas pilsētā ir grants ielas! Vienās bedrēs visu cauru gadu! Nospļauties uz cilvēkiem! Ka nav saimnieka novadā, tad nav! Galvenais, ka algas saņem!

Atstājiet komentāru