2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Mums raksta: Kas ceturtdienas vakarā Jēkabpilī radīja sprādzienam līdzīgu troksni?

Mums raksta: Kas ceturtdienas vakarā Jēkabpilī radīja sprādzienam līdzīgu troksni?

Ar Radio1.lv sazinājās jēkabpilietis, kas dzīvo pilsētas daļā uz Salas pusi, informējot, ka ceturtdienas vakarā ap pussešiem dzirdējis sprādzienam līdzīgu troksni, ka pat mājas pamati nodrebējuši. Ar līdzīgu informāciju pie redakcijas vērsās jēkabpiliete no Ķieģeļu ielas mikrorajona, kas arī bija dzirdējusi sprādziena troksni un viņai licies, ka tas ir kaut kur Ķieģeļu ielas mikrorajona tuvumā. Redakcija saņēma arī citu jēkabpiliešu jautājumus no kuriem secināms, ka neatkarīgi no vietas, kur viņi dzīvo pilsētā, visiem šķitis, ka sprādziens atskanējis kaut kur tuvumā.

Piektdien saņemtā oficiālā informācija no valsts policijas un valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta liecina, ka pilsētā sprādziens nav bijis.

Šis jautājums tika pārrunāts piektdien masu medijiem tiekoties ar Jēkabpils novada domes vadību. Domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) sacīja, ka arī pašvaldība pēc sprādzienam līdzīgas skaņas saņēmusi satrauktu jēkabpiliešu jautājumus, kas noticis pilsētā? Raivis Ragainis sacīja, ka noskaidrojis, ka pie vainas ir militārā, reaktīvā lidmašīna, kas pārsniedzot skaņas ātrumu, radījusi triecienvilni. Tas savukārt radījis sprādzienam ļoti līdzīgu troksni un tā kā tas noticis augstu gaisā, ikvienam šķitis, ka sprādziens bijis kaut kur līdzās. 

Raivis Ragainis piebilda, ka reaktīvajai lidmašīnai sasniedzot skaņas ātrumu, priekšā sablīvējas skaņas viļņi un saspiestā gaisa vilnim pēc tam sasniedzot zemi, rodas spēcīgs, sprādzienam līdzīgs troksnis. Taču tas iedzīvotājiem apdraudējumu neradot.

Pašvaldībai un medijiem iepriekš nebija informācijas par militāro lidmašīnu pārlidojumiem, tāpēc arī netika izziņots, ka reaktīvo lidmašīnu pārlidojumos varētu būt šāds sprādzienam līdzīgs troksnis, kas satrauca iedzīvotājus.

Foto: spoki.lv
Ilustratīvs attēls

Komentāri (0-8/8)

  • Raivis R.
    22.05.2022 07:13
    Labāk šādi sprādzieni, neviS krievu armijas bliezieni pa Latvijas teritoriju. Saules mūžu NATO!

  • Ttt
    21.05.2022 16:16
    Manuprāt, bija divas lidmašīnas.
  • agnese
    21.05.2022 15:48
    Šī drausmīgā skaņa bij dzirdama visā Varakļānu nov.
  • Genovefa
    21.05.2022 10:00
    Tāds sprādziens bija dzirdams arī piektdien laikā no 16 līdz pkst.17. tā, ka salecos gaisā
  • Agnese
    21.05.2022 09:31
    Tie bija 2 sprādzieni, ko izjutām arī Preiļu novada Sīļukalna pagastā!!!
  • Jecis
    21.05.2022 02:37
    Tūlīt vasarā atkal perdeļbraucēji pa nakti sarosīsies, tie vairāk mieru traucē ka viena lidmašīna dienas laikā
  • Jecis
    21.05.2022 02:35
    Kādi visi jūtīgi, varētu domāt pirmo reizi Jēkabpilī dīvaini trokšņi... vienīgā atšķirība bija ka mašīnām neieslēdzās signalizācijas kā tas ir bijis citas reizes. Laukos saprotams, tur klusums ...
  • Linda
    20.05.2022 18:45
    Šis troksnis bij dzirdams arī Aknīstē.

Atstājiet komentāru