2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Aculiecinieks ziņo, ka vietā, kur Rīgas ielā atradās padomju memoriāls, kāds naktī uz svētdienu nolicis ziedus (FOTO)

Ar Radio1.lv sazinājās jēkabpiliete, kas dzīvo netālu no Krustpils parka Rīgas ielā, un informēja, ka naktī uz svētdienu kāds bijušā memoriāla vietā salicis ziedus – sarkanas neļķes un baltas mārtiņrozes. Aculieciniece sacīja, ka vakar vakarā gājusi gar parku ziedu nebijis, bet šorīt ejot tie jau bijuši.  Tie izvietoti trīs līnijās, iezīmējot šeit bijušo apbedījumu vietas. Aculieciniece piebilda, ka ziedu nolikšana, iespējams, esot sava veida protests pret karavīru pārapbedīšanu.

Tikmēr kāds cits aculienieks informēja, ka sociālajā vietnē TikTok, Glorija G. savā profilā ievietojusi video, kurā ziņo par ziedu nolikšanu kritušo piemiņai.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils novada mēru Raivi Ragaini (LZP) un lūdza komentēt šādu rīcību. Viņš sacīja, ka, diemžēl, šādu rīcību novērst grūti, tā ir cilvēku izvēle un attieksme. Viņš piebilda, ka pirmdien sētnieks ziedus novāks.

Raivis Ragainis arī sacīja, ka karavīru mirstīgo atlieku pārapbedīšana notiks jūlijā, kolīdz būs nokārtotas visas nepieciešamās formalitātes.

Jau ziņots, ka piemineklis jau ir novākts, tā tuvumā tika atrastas trīs Padomju armijas virsnieku mirstīgās atliekas - Otrajā Pasaules karā kritušā 22. krievu armijas artilērijas pavēlnieka ģenerālmajora Sergeja Kuprijanova un 130. latviešu strēlnieku korpusa pulkvežu Gavrila Šarikalova un Sahabutdina Gazejeva. Tās atradās zem ietves un celiņa uz pieminekli, ne zem pieminekļa. Šobrīd mirstīgās atliekas nodotas Kritušo karavīru meklēšanas vienībai "Leģenda".

Tāpat arī vēstīts, ka Jēkabpils novada pašvaldība kopā ar biedrību "Brāļu kapu komiteja" 14.jūnijā demontējusi padomju armijai veltīto memoriālu.

Visi darbi objektā veikti, piedaloties "Brāļu kapu komitejas" pilnvarotajiem pārstāvjiem.

Balstoties uz pašvaldībā iesniegto Otrā Pasaules kara memoriāla demontāžas un zondāžas darbu protokolu, konstatēts, ka zem 1973.gadā izveidotā pieminekļa, kā arī tā tiešā tuvumā nav apbedījumu.