2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Mums raksta: Kad Jēkabpilī nojauks Auseklīša ielas graustus un salabos mikrorajona pievedceļus? (FOTO)

Ar Radio1.lv redakciju sazinājās Gunta Šmita no Auseklīšu ielas mikrorajona Jēkabpilī. Viņa sacīja, ka mikrorajona iedzīvotājiem jau ilgāku laiku aktuāls ir jautājums, kad tiks nojaukti tur esošie piecsstāvu ēku grausti un sakārtoti pievedceļi. Iepriekšējā sasaukuma domes vadība esot solījusi vienu no graustiem nojaukt, taču pēc pašvaldības vēlēšanām, mainījās politiskā vara un šis solījums tā arī palicis neizpildīts.

Tiekoties ar domes vadību preses konferencē, uzdevām šo jautājumu. 

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis atzīmēja, ka nesen ir nojaukts grausts Madonas ielā 30a, savukārt tuvākajā laikā tiek plānots nojaukt bijušā Ķieģeļu ielas bērnudārza graustu, kur regulāri notiek ļaunprātīga dedzināšana. Pagaidām citu graustu nojaukšana pilsētā neesot paredzēta.

“Daudzsstāvu ēka, kas Kļavu ielā atrodas perpendikulāri tiltam, ir privātīpašums un īpašnieks to pieskata, aiznaglo logus. Otrs mikrorajona grausts – mazākā ēka – ir domes īpašums, atpirkts no “Valsts nekustamajiem  īpašumiem”. Ēkai logi šobrīd ir aiznagloti, jo tur jau bija izveidojusies vidi degradējoša situācija. Nojaukt šo ēku neredzu jēgu. Vajag izsludināt iepirkumu projektam, kur ir nojaukšana kopā ar būvniecību. Iespējams, ka to varētu uzņemties kāds uz¬ņē¬mējs, kas būtu ar mieru tur vietā uzbūvēt jaunu daudzdzīvokļu māju. Līdz šim daudzsstāvu mājas nojaukšana maksāja ap 50 000 eiro, bet nu būs daudz vairāk, jo visam ceļas cenas. Nojaukšana ar būvniecību būtu lētāk un tiktu iegūts cits rezultāts. Mēs tomēr gribam, lai būtu kāda daudzdzīvokļu ēka, kur ārstiem un citiem jaunajiem speciālistiem ar ģimeni ir iespēja dabūt dzīvokli. Arī Celtnieku ielā divām ēkām plānojam nojaukšanu ar būvniecību. Cita lieta, ka mums šobrīd nav tam finansējuma un  valsts programmās nav atbalsta tādiem projektiem. Bet pie tā strādāsim. Tā varētu būt privātā partnerība, un varam pārdot graustu izsoles kārtībā ar noteikumu nojaukt un būvēt jaunu māju. Varianti varētu būt dažādi,” sprieda domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

Viņš atzina, ka runājot par piebraucamajiem ceļiem mikrorajonam, ir jāatrod līdzekļi to sakārtošanai.

Gunta Šmita ir mājas Auseklīšu ielā 11 kooperatīvās sabiedrības valdes locekle. Nesen šai ēkai tika uzlikts jauns jumts, darbus veica privāts uzņēmums “J Būve” no Gārsenes. Gunta atzīst, ka nolīgt firmu, kas daudzsstāvu ēkai nomaina jumtu bijis grūti, jo lielākā daļa atteikusi, to pamatojot, ka kooperatīvās sabiedrības nespējot samaksāt par darbu. Auseklīša ielas 11 kooperatīvā sabiedrība ar uzņēmumu “J Būve” noslēgusi sadarbības līgumu uz trim gadiem par jumta apsaimniekošanu, jo paticis tās kvalitatīvais darbs. Gunta Šmita saka paldies gan mājas iedzīvotājiem, kuri atbalstīja ieceri, nomainīt ēkai jumtu, gan būvniekam par kvalitatīvo darbu.

Gunta Šmita atzīmē, ka mikrorajonam nav normālu piebraucamo ceļu gan no gaisa tilta, gan Bebru ielas mikrorajona puses tie ir izdangāti, bedraini, turklāt braukšanu no Bebru ielas puses apgrūtina augstās lūkas uz ceļa, braucot esot sajūta kā pa “amerikāņu kalniņiem”. Mājas Auseklīša ielā 11 iedzīvotāji rūpējas gan par savu ēku, gan tās apkārtni un vēlas, lai arī pārējā mikrorajona teritorija būtu sakopta un pievilcīga. Tāpēc ir milzu neizpratne, ka gadiem ilgi gandrīz pilsētas centrā stāv grausti. Pēc Guntas Šmitas iniciatīvas nesen tika veikti mikrorajona uzņēmumi no augšas. Attēlos  var salīdzināt jauno ēkas Auseklīša ielā likto jumtu un nesen uzlikto jumtu ēkai Auseklīša ielā 21, tajos redzams, ka vienā gadījumā jumta segums ir kvalitatīvs vienmērīgs, otrā cauri jumta segumam redzami rūsgani plankumi, kas liecina, ka, iespējams, segums nav pietiekami kvalitatīvs un jumta kalpošanas termiņš varētu būt īsāks. Tāpat arī attēlos ir modelēta situācija, kad mikrorajonā nav graustu un tā ir jau pavisam cita aina, par kuru Auseklīša mikrorajona iedzīvotāji pagaidām var tikai sapņot.

Foto no privāta arhīva

Komentāri (0-3/3)

  • Artūrs
    25.09.2022 21:08
    Ķieģeļu mikro rajona vco bernu darzu ar deretu jaukt nost to viņu bieži dedzina
  • Salda
    25.09.2022 11:17
    Kad kad. Tad kad īpašnieks to izdarīs. Ēkas īpašnieks lai jauc un remontē. Kāpēc privātais īpašums ir jāsakārto un tas jāapmaksā no pašvaldības naudas???
    Īpašniekam šie jautājumi jāuzdod.
  • Aijux
    24.09.2022 10:46
    Gaidu sižetu no Krap...., viņš tak redz, zina un var visu :D

Atstājiet komentāru