2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Mums raksta: Pašvaldībai izstrādāts energoresursu taupības plans. Vai ir plāns, kā mazināt rēķinus iedzīvotājiem?

Mums raksta: Pašvaldībai izstrādāts energoresursu taupības plans. Vai ir plāns, kā mazināt rēķinus iedzīvotājiem?

Jēkabpils novadā apkures sezona sākās 20.septembrī, kad siltumu saņēma pirmās iestādes un daudzdzīvokļu mājas un pakāpeniski siltumenerģijas padeve jau pieslēgta gandrīz visām daudzdzīvokļu mājām pilsētā, apkures sezona sākusies arī citviet novadā. Īsi pirms apkures sezonas, Jēkabpils novada pašvaldība publiskoja energoresursu taupības plānu, kas paredz virkni darbību, lai samazinātu pašvaldības budžeta izdevumus par energoresursiem – siltumu, elektroenerģiju. Savukārt, kas tiks darīts un, ko un kā varētu taupīt, lai iedzīvotāji saņemtu mazākus rēķinus, šādi priekšlikumi no pašvaldības puses pagaidām nav piedāvāti.

Radio1.lv saņēma jēkabpiliešu vēstuli, kurā tie raksta: “Sākusies apkures sezona un mēs labi saprotam, ka šī apkures sezona būs ļoti neprognozējama, ar lieliem rēķiniem, tad rodas loģisks jautājums - ko plāno apsaimniekotājs  - Namu pārvalde – darīt, lai mazinātu iedzīvotāju rēķinus? Kāda būs namu pārvaldes rīcība ar daudzdzīvokļu māju siltummezgliem? Kurinās tāpat, kā ierasts vai tomēr pieregulēs siltummezglus ekonomiskākā režīmā?”

Radio1.lv iedzīvotāju jautājumu adresēja SIA JK “Namu pārvalde”. Atbildi sniedza sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece.

“Lai ekonomētu energoresursus un iedzīvotājiem mazinātu izdevumus par siltumapgādi, Ministru Kabinets 20.septembrī pieņēmis grozījumus noteikumos nr.907 „ Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu”. Tie paredz, ka no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim dzīvojamās mājas pārvaldītāji, tajā skaitā SIA JK Namu pārvalde, „nodrošina atbilstošus apkures sistēmas iestatījumus, lai apkures sezonas laikā ikvienā dzīvojamās mājas dzīvojamo telpu grupā gaisa temperatūra nepārsniedz +19 °C,  ja dzīvojamās mājas kopīpašnieki vai dzīvokļu īpašumu mājā — dzīvokļa īpašnieki nav lēmuši citādi”.

Neatkarīgi no pieņemtajiem MK noteikumu grozījumiem Namu pārvalde pakāpeniski ievieš siltummezglu attālinātu regulēšanu, kad, mainoties āra gaisa temperatūrai, operatīvāk spēsim pielāgot gaisa temperatūru mājās. Savukārt, lai taupītu elektrību, daudzu māju kāpņu telpās tiek izvietotas lampas ar kustību sensoru, un lielai daļai uzstādīti laika releji. 

Par jautājumiem saistībā ar siltummezglu regulēšanu un koplietošanas telpu elektrību aicinām vērsies Namu pārvaldes avārijas dienestā (tel.652 32402; 29406016)!”

Tātad teorētiski SIA “JK Namu pārvalde” ir gatava veikt siltummezglu regulēšanu ekonomiskākā režīmā, ja par to vienojas vairākums daudzdzīvokļu mājas iemītnieku un izsaka šādu lūgumu namu pārvaldei. Taču tiekoties ar žurnālistiem preses konferencē pašvaldības Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs Ainars Vasilis (LZP) atzina, ja šāds lūgums, regulēt māju siltummezglus ekonomiskā režīmā, atbilstoši katras daudzdzīvokļu mājas vajadzībām, namu pārvaldē tiktu saņemts no visām daudzdzīvokļu mājām, tad tās kapacitāte ir nepietiekama, lai veiktu šo regulēšanu, jo ir fiziski jādodas uz katru māju un jāveic regulēšana. Turklāt tas nav vienreizējs pasākums. Zināmu skaitu māju šādi ir iespēja apkalpot, bet visas nē, jo namu pārvaldei nav tik daudz darbinieku, kas to varētu darīt. Ainars Vasilis piebilda, ka patlaban tiekot strādāts pie tā, lai ierīkotu daudzdzīvokļu māju siltummezglu automatisku regulēšanu, kas tiktu veikta attālināti. Taču šādas iespējas nodrošināšana esot vēl procesā.

Tikmēr valdība lēmusi atļaut pazemināt dzīvojamās mājās gaisa temperatūru tā, lai tā telpās nepārsniegtu +19 grādus. Šāds lēmums pieņemts, lai samazinātu energoresursu patēriņu. Vienlaikus noteikts, ka gaisa temperatūra dzīvojamās telpās nedrīkst būt zemāka par +18 grādiem. Valdības ieskatā, samazinot gaisa temperatūru par vienu grādu, tikšot ietaupīti aptuveni 5% no apkures izmaksām.

Kā atzina domes vadība, tiekoties ar žurnālistiem preses konferencē, Jēkabpils novada pašvaldībā vēl tiek apspriests variants izmantot šo iespēju, jo tas ļautu siltumapgādes pakalpojumu sniedzējiem ietaupīt kurināmo. 

“Ar visām pašvaldības kapitālsabiedrībām, kas nodarbojas ar siltumapgādi un māju apsaimniekošanu, ir runāts par šo jautājumu uzreiz pēc tam, kad valdība pieņēma grozījumus. Visi ir pateikuši, ka ir gatavi savu tehnisko iespēju robežās to darīt,” skaidro Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers. “Tomēr ir jāsaprot, ka mājas ir dažādas. Vienā dzīvoklī vai istabā būs 19 grādi, citā būs, iespējams, 22 vai pat 23 grādi. Ārkārtīgi grūti būs panākt to, lai visiem būtu 19 grādi.”

Pašvaldībā norāda, ka lēmums par to, vai izdot rīkojumu samazināt gaisa temperatūru, vēl nav pieņemts, jo šādam solim ir arī dažādi riski, piemēram, būs iedzīvotāji, kuriem ar 19 grādu siltumu nepietiks. Tāpat neesot skaidrs, cik lielā mērā šādas izmaiņas ļaus samazināt iedzīvotājiem rēķinus par apkuri. Jēkabpils novada domes vadība uzsver, ka daudzdzīvokļu māju iemītniekiem vispirms ir jāparūpējas par to, lai siltuma zudumu būtu pēc iespējas mazāk, proti, lai siltums neplūstu ārā pa vaļā esošiem logiem, durvīm un lūkām.

 “Katra māja tomēr atbild par sevi,” uzsver Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP). “Mēs to nevaram. Mēs varam tikai ieteikt, kā samazināt patēriņu, bet katram vispirms ir jāsāk domāt ar sevi.”

Tāpat arī pašvaldībā vēl nav nolemts par iespēju samazināt karstā ūdens temperatūru, ko arī pieļauj Ministru kabineta veiktie noteikumu grozījumi. Valdības lēmums paredz, ka gaisa temperatūru dzīvojamās telpās un karstā ūdens temperatūru drīkst samazināt laika periodā no šā gada 1.oktobra līdz nākamā gada 30.aprīlim. Vienlaikus ir saglabāta iespēja dzīvokļu īpašniekiem lemt par augstākas temperatūras nodrošināšanu konkrētajā mājā.

Par pašvaldības energoresursu taupības plānu budžeta līdzekļu ekonomēšanai lasiet:

Jēkabpils novadā samazinās ielu apgaismojumu un atteiksies no Ziemassvētku gaismas dekoriem; pazeminās apkures temperatūru skolās un bērnudārzos

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-4/4)

  • ES
    16.10.2022 12:14
    Santa:
    Mūsu mēram viss vienalga. Pat nemāk neko isti pateikt ja kādreiz atbalstīju viņu tad tagat redzu ka vinam tik intresē savi hobijo neviss Jēkabpils iedzīvotāji
    Kota tagad vaimanā?! KoĒ
  • Santa
    16.10.2022 09:55
    Mūsu mēram viss vienalga. Pat nemāk neko isti pateikt ja kādreiz atbalstīju viņu tad tagat redzu ka vinam tik intresē savi hobijo neviss Jēkabpils iedzīvotāji
  • Ha ha
    14.10.2022 13:13
    Tāpat ar tiem 19 gr būs rēķini oj oj oj un dziļā pakaļā.
  • He he
    14.10.2022 13:12
    Tad, kad potēja, tad bļāva sargāsim citus. Tagad pie apkures bļauj, sargāsim katrs pats sevi.

Atstājiet komentāru