2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Mums raksta: Kas ir cirkulācija un kāds ūdens tajā tiek izmantots? Kāpēc par to jāmaksā arī tiem, kuri karsto ūdeni neizmanto?

Mums raksta: Kas ir cirkulācija un kāds ūdens tajā tiek izmantots? Kāpēc par to jāmaksā arī tiem, kuri karsto ūdeni neizmanto?

Ar Radio1.lv sazinājās jēkabpilietis Aleksejs un savas daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāju vārdā lūdza izskaidrot, kas ir cirkulācija un, kāpēc par to jāmaksā arī tiem daudzdzīvokļu māju iemītniekiem, kas neizmanto karsto ūdeni un kuru dzīvokļos vannas istabās ir demontēti tā dēvētie dvieļu žāvētāji.

“Lūdzu Jūs  izskaidrot, kas vispār ir cirkulācija un, kāds ūdens tur tiek izmantots? Kāpēc iedzīvotāji kuriem ir apgriezta karsta ūdens piegāde un noņemts skaitītājs, vannas istabā nav dvieļu žāvētāja, jāmaksā par ūdens cirkulāciju ? Vai ir kaut kādi noteikumi, kas nosaka apmaksu par cirkulāciju? Nosauciet. Un vēl – vai ir pareizi, ka dzīvokļa īpašnieki par cirkulāciju maksā vienādi? Vientuļš pensionārs jau tāpat ekonomē un dzīvo viens dzīvokli, bet ir dzīvokļi kur dzīvo turīgie cilvēki (ģimenē ir 4/5 cilvēki), bet rezultāta par cirkulāciju abi dzīvokļi maksā vienādi, kāpēc ūdens cirkulāciju neskaita pēc dzīvokļa deklarēto cilvēku skaita? Uzskatu, ka ir jābūt kaut kādai matemātiskai formulai vai koeficientam, kas piesaista ūdens cirkulācijas aprēķinu karstā ūdens patēriņam dzīvoklī. Pretējā gadījumā karstais ūdens nav vienkārši uzkarsēts ūdens, bet gan uzkarsēts zelta ūdens izmaksu ziņā, jo septembrī atnāca rēķins 8 eiro tikai par cirkulāciju, dzīvokli kur nav pieslēgts karsts ūdens un nav dvieļu žāvētāja….. Ja cilvēki neuzdrošinās vai kautrējas par to runāt, tad lūdzu ar Radio1.lv palīdzību uzziniet patiesību no speciālistiem. Turklāt šī atbilde būs interesanta visiem iedzīvotājiem.”

Radio1.lv šo jautājumu uzdeva preses konferencē, tiekoties ar Jēkabpils novada domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini (LZP).

Viņš sacīja, ka atbildīgajiem dienestiem ir devis uzdevumu izstrādāt tādu samaksas sistēmu, lai cilvēki piesakās un lieto karsto ūdeni, nevis atsakās. Maksai par cirkulāciju jābūt noteiktai summai visu gadu, nevis apkures sezonā zemākai, vasarā nesamērīgi augstai un pie tā tiekot strādāts. Savukārt maksa par cirkulāciju visiem vienāda, jo to nerēķina, ņemot vērā dzīvokļa platību vai iemītnieku daudzumu. Raivis Ragainis sacīja, ka cirkulācija ir karstā ūdens masa, kas pa stāvvadiem un dvieļu žāvētājiem izziet cauri vannas istabai. Savukārt vannas istabu lielums/platība, neatkarīgi no dzīvojamo istabu skaita, vienas mājas visos dzīvokļos esot apmēram vienāds, līdz ar to arī maksa vienāda.

Plašāku skaidrojumu par cirkulāciju sniedza SIA “JK Namu pārvalde”:

“Karstā ūdens cirkulācija mājā ir nepieciešama, lai nodrošinātu karstā ūdens padevi vajadzīgajā temperatūrā 10 sekunžu laikā pēc tam, kad dzīvoklī ir atvērts karstā ūdens krāns. Tieši tādēļ karstā ūdens padeves sistēmā vajadzīgajā temperatūrā nepārtraukti ir jācirkulē karstajam ūdenim. 


Nenoliedzami, ka sekas ir nepārtraukti siltuma zudumi caur cauruļu virsmām, tomēr šie zudumi ir uzskatāmi par noderīgiem, jo šādā veidā tiek apsildītas ēkas konstrukcijas un koplietošanas telpas no iekšpuses. Arī tā sauktie dvieļu žāvētāji vannas istabās siltumu gūst no šīs sistēmas. Šāds siltums nepieciešams, lai sanitārajos mezglos visu gadu tiktu uzturēta normatīvos paredzētā temperatūra +25º C.

Cirkulācijas sistēma ir ēkas kopīpašums, tādēļ izdevumi par tās uzturēšanu tiek sadalīti vienādās daļās starp visiem dzīvokļu īpašniekiem. Par cirkulāciju ir jānorēķinās visiem, neatkarīgi no tā, vai norēķina periodā dzīvoklī ir vai nav izmantota iespēja lietot karsto ūdeni.

Jēkabpils novada pašvaldības īpašumā un SIA JK Namu pārvalde apsaimniekošanā, pārvaldīšanā esošajās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās uz šo brīdi ir apstiprināta patērētās siltumenerģijas sadales un maksas aprēķināšanas kārtība, kurā noteikts konstants lielums, kas norēķina periodā (neatkarīgi no sezonas) ir 0,1 siltumenerģijas megavatstunda (MWh) uz vienu dzīvokli. Tas nozīmē, ka visiem dzīvokļu īpašniekiem ir nemainīga maksa par karstā ūdens cirkulāciju mājas kopīpašumā esošajā karstā ūdens sistēmā. Šāds aprēķins ir taisnīgs, jo sistēmas radītie siltuma zudumi silda mājas kopīpašumā esošās koplietošanas telpas. Mājās, kur ir daļēja karstā ūdens cirkulācija lielums norēķinu periodā, neatkarīgi no sezonas, tiek noteikts 0,08 MWh apmērā uz vienu īpašumu.

Par siltuma zudumiem maksā visi dzīvokļu īpašnieki neatkarīgi no tā, vai tērē mēnesī 1 vai 10 karstā ūdens kubikmetrus. Par karstā ūdens patēriņu katra ģimene maksā atsevišķi atkarībā no reālā mēneša patēriņa, ko uzskaitījis individuālais ūdens patēriņa skaitītājs. Pat tas, ka kāda dzīvokļa karstā ūdens patēriņš mēnesī ir vienāds ar nulli, nenozīmē, ka ūdens cirkulācija šajā mēnesī konkrētajam īpašniekam nebūtu jāmaksā. Karstā ūdens cirkulācija mājas iekšējā sistēmā tādēļ neapstājas – ūdens cirkulē un apsilda mājas iekšējās kopīpašumā esošās konstrukcijas. Lūk, tādēļ arī saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu visiem dzīvokļu īpašniekiem ir jāsedz karstā ūdens cirkulācijas izmaksas.

Mājas siltumenerģijas patēriņu fiksē mājas kopējais patēriņa skaitītājs, kas atrodas siltummezglā. Kopējo patēriņu veido trīs komponentes – apkure, karstā ūdens sagatavošana un karstā ūdens cirkulācija. Vasaras sezonā kopējais patēriņš dalās uz divām komponentēm: karstā ūdens sagatavošana un cirkulācija. Kopumā mājas kopējais siltumenerģijas patēriņš nav atkarīgs no tā, vai to sadala starp divām vai trim komponentēm, jo mājas dzīvokļu īpašnieku pienākums ir apmaksāt visu siltumenerģiju, ko uzskaitījis patēriņa mēraparāts. Tomēr dalījums trīs daļās rēķinus iedzīvotājiem padara taisnīgākus.

Siltumenerģijas pakalpojumu aprēķina kārtību nosaka  2008.gada 9.decembra Ministru kabineta noteikumi Nr.1013, kas ir jāpiemēro daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās līdz brīdim, kamēr dzīvokļu īpašnieki māju nav pārņēmuši savā valdījumā. To piemēro arī gadījumos, ja īpašnieki, likumā noteiktajā kārtībā savstarpēji vienojoties, nav noteikuši citu aprēķina kārtību.”

Komentāri (0-2/2)

  • Armands
    16.11.2022 07:14
    Ir bijuši gadījumi, kad siltais ūdens netiek padots patērētājiem bet par cirkulāciju kasē tā vai tā. Toreiz bija skaidrojums, ka cirkulācija notiek līdz mājai. Bet vispār saucot lietas īstajos vārdos: kurinātāja sievai ne tikai ziemā kažoku gribās bet arī atpūsties Kiprā pa vasaru, tāpēc arī jāmaksā visu cauru gadu par mistisku cirkulāciju. Citādi jau varēja arī vēl papildus sākt kasēt par cirkulācijas ātruma palielināšanos...tāpat kā ja ātrāks internets jo dārgāk jāmaksā..... bet vispār nav dzīvokļos daudzdzīvokļu mājās divvadu sistēma, lai to par ko kasē, varētu nosaukt par cirkulāciju. Ja krāns nav atgriezts tad ar ūdens stāv uz vietas.
  • dīkdienis
    28.10.2022 15:41
    Komunālie speci skaisti izstāsta, kas ir cirkulācija, tomēr nevienam no viņiem nav nekādas sajēgas kā to pareizi aprēķināt, jo pašreizējais cipars nav izrēķināts, bet izzīsts no pirksta, pompozi aizbildinoties ar visvarenajiem MK noteikumiem.
    Ja tā nopietni pieķertos šim jautājumam , esošo kārtību varētu ļoti vienkārši apstrīdēt.

Atstājiet komentāru