2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Mums raksta: Pilsētas autobusu kursēšanas laiki salikti tā, ka Jēkabpils 2.vidusskolas skolēni pēc stundu beigšanās uz tiem nevar paspēt

Mums raksta: Pilsētas autobusu kursēšanas laiki salikti tā, ka Jēkabpils 2.vidusskolas skolēni pēc stundu beigšanās uz tiem nevar paspēt

Ar Radio1.lv sazinājās vecāki, kuru bērni vecumā no 1. līdz 4. klasei mācās Jēkabpils 2. vidusskolā Jaunā ielā 40. Vecāki sūdzas par autobusu kursēšanas un mācību stundu beigu neatbilstību. Runa ir par mazāko klašu bērniem 1.-4.klase, kuriem stundas beidzas, piemēram, “4.klasēm trīs dienas nedēļā pulksten 13.10 – savukārt 4.autobuss kursē 13.12 un bērni nekādi nevar uz to paspēt un aizbraukt mājās. Savukārt divas dienas nedēļā mācību stundas beidzas 14.20, bet 4.autobuss kursē 14.27. Arī uz to vairumā gadījumu mazo klašu skolēni nevar paspēt, jo īpaši ja pēdējās stundas ir sports. Ja nepaspēj uz autobusu 13.12 – jāgaida skolā vai uz ielas līdz 14.27 vai ja brauc ar 2.autobusu līdz 14.15. Savukārt, ja nepaspēj 14.27 – tad jāgaida 2.autobuss līdz 15.10 vai 4.līdz 15.37, vai 1.autobuss līdz 15.31. Kā zināms sabiedriskā transporta pamatfunkcija ir skolēnu nogādāšana uz un no skolas, kā arī iedzīvotāju nogādāšana uz un no darba?” stāsta vecāki.

Kā no vecāku jautājuma redzams, tad pa Jauno ielu kursē un pie 2.vidusskolas piestāj vairāki pilsētas maršrutu autobusi, taču neviens no tiem īsti nesaskan ar mācību stundu beigām. Jā, protams, pilsētas centrs nav tālu un līdz Vecpilsētas laukumam var aiziet 10 minūtēs, bet to var vecāko klašu skolēni. Viena no mammām, kas uzdeva šo jautājumu sacīja, ka pirms nedēļas meita ejot līdz centram nonāca nevis Vecpilsētas laukumā, bet izgāja uz Brīvības ielas, uz pieturu iepretim bijušajai “Aismai” un bērns sajauca virzienus un izkāpa pie Celtnieku ielas. Par laimi atpazina poliklīnikas ēku un kaut kā nokļuva līdz pieturvietai pie slimnīcas un gandrīz 3 stundas pēc mācību beigām galarezultātā laimīgi nokļuva mājās, bet neizpalika pārdzīvojumi nedz bērnam, nedz vecākiem. Tāpēc vecāki jautā, kādēļ gan tiek atvērti un pie skolas piestāj vairāki maršrutu autobusi, ja tie nevar paredzētajā laikā pēc mācību stundu beigām nogādāt mazo klašu bērnus mājās? Vai tad skolēnu nogādāšana no un uz skolu, tāpat kā arī cilvēku nogādāšana no mājām uz darbu un atpakaļ nav primārais pamatuzdevums sabiedriskajam transportam?

Jāpiebilst, ka šī problēma Jēkabpilī nav tikai šogad, arī pērn no vecākiem bija līdzīgas sūdzības un Radio1.lv līdzīgu jautājumu jau uzdeva vienā no preses konferencēm pašvaldībai pagājušajā mācību gadā. Tad tika solīts, ka turpmāk saskaņos mācību stundu un autobusu kursēšanas laikus. Taču kā izrādās nekas nav mainījies. Tāpēc tiekoties ar Jēkabpils novada domes vadību preses konferencē jautājām: Vai ir iespēja pieskaņot autobusu kursēšanu mācību stundu noslēgumam, tā lai bērniem ir vismaz 15 minūtes laika pamest klašu telpu, saģērbties un aiziet līdz pieturvietai?

Jēkabpils 2.vidusskolas atbilde:

“Vispārējās izglītības likumā noteikts, ka dienā mācību stundu skaits pamatizglītības programmā nedrīkst pārsniegt: no 1.klases līdz 3.klasei - 5 mācību stundas, 4. un 5.klasē - 6 mācību stundas,  6. un 7.klasē - 7 mācību stundas, 8. un 9.klasē - 8 mācību stundas. Atbilstoši tam tiek sastādīts mācību priekšmetu stundu saraksts. Jēkabpils 2.vidusskolas skolēniem mācību priekšmetu stundas beidzas dažādos laikos. Pārsvarā plkst.12.20 mācību priekšmetu stundas beidzas 1.-2.klašu skolēniem, plkst.13.10 mācību priekšmetu stundas beidzas 3.-5.klašu skolēniem, plkst.14.20 mācību priekšmetu stundas beidzas 6.-8.klašu skolēniem, plkst.15.10 mācību priekšmetu stundas beidzas 9.-12.klašu skolēniem. 1.klašu skolēniem pēc mācību priekšmetu stundām ir nodrošināta iespēja apmeklēt pagarināto dienas grupu. Arī citiem skolēniem ir iespēja pēc mācību priekšmetu stundām apmeklēt skolas bibliotēku, interešu izglītības nodarbības, fakultatīvās nodarbības vai konsultācijas pie skolotājiem, uzkavēties skolas vestibilos. Mācību priekšmetu stundu beigu laiki ir dažādi, jo skolas telpās Jaunajā ielā 44 nepieciešams nodrošināt  1100 skolēnu ēdināšanu. Garie starpbrīži skolēnu pusdienošanai ir dažādos laikos. Mācību priekšmetu stundu saraksts ir mainīgs, tas saistīts ar pedagogu (skolā strādā 132 pedagogi) darbnespēju un ne visus pedagogus iespējams aizvietot.

Vairāki Jēkabpils pilsētas maršruta autobusi kursē pa Jauno ielu. Pilsētas maršruta autobusa kursēšana nav nodrošināta atbilstoši katras klases katras dienas mācību priekšmetu stundu sarakstam. No Jēkabpils 2.vidusskolas pilsētas centra virzienā var braukt plkst.13.05, 13.12, 13.45, 13.56, 14.15, 14.27, 14.30, 15.10, 15.31,15.37, 16.05. Celtnieku ielas virzienā var braukt – plkst.13.47, 13.52, 14.57, 15.07, 15.47, 16.12, 16.47.

Ārkārtas situācijas (ceļu remonts, avārija u.c.) nevar paredzēt. Lai skolēns spētu rīkoties ārkārtas situācijās, viņam jāiepazīst un jāatpazīst pilsētvides objekti. Pastaigu laikā pa pilsētu vecākiem ar bērnu iespējams pārrunāt drošu maršrutu no skolas uz mājām un rīcību ārkārtas situācijās. 

1.-6.klasei vienu no alternatīvām iespējām varam piedāvāt par izglītības programmu īstenošanas vietu izvēlēties Rīgas ielu 200. Pilsētas 5.maršruta autobuss kursē ik pēc 20 minūtēm abos virzienos.”

Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes atbilde:

“Jēkabpils novada Izglītības pārvalde sazinājās ar “Jēkabpils autobusu parku”(JAP) par situācijas iespējamo risinājumu. JAP kopā ar izglītības iestādēm risinās šo jautājumu, jāņem vērā, ka autobusu kursēšanas maršruti tiek saskaņoti arī ar Salas vidusskolu (4 autobuss), Ābeļu pamatskolu (4 autobuss).” 

SIA “Jēkabpils autobusu parks” informē, ka “pie 2.vidusskolas atrodas vēl viena autobusu pieturvieta - "2.vidusskola", 7.maršruta galapunkts - Jaunās un Torņa ielu
krustojumā, no kuras atiet autobuss plkst.13:45 un 14:30.”

Preses konferencē, sarunā ar žurnālistiem, Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP) sacīja, ka skolēniem no 2.vidusskolas līdz pilsētas centram ir ērts ceļs, jo gar skolu līdz Draudzības alejai ved atjaunots gājēju celiņš, arī tālāk ceļš esot gājējiem drošs un ērts. Savukārt gadījumos, kad jaunāko klašu bērni nezina ceļu, vecāku uzdevums ir to bērnam ierādīt, mērojot to kopā ar viņu.

Komentāri (0-10/12)

  • AINIS
    02.11.2022 13:16
    Labdien,nav vispār saprotams,pēc kādiem kritērijiem tiek veidots autobusu braukšanas grafiks!!!?No stacijas nevar nokļūt piemēram uz Nameju ielu,bet uz piekto autobusu gaidi ap 20.min,ja neesi paspējis aizskriet-pēc darba,noguris,sals un lietus-vai tiešām nevar autobusa sarakstu,saskaņot ar vilcienu pienākšanu un atiešanu???!Par bērniem-meita atprasās no darba,lai aizvestu skolnieciņu uz mājām,jo autobusu saraksts skolniekiem nav izdevīgs!?Vai tiešām pats auto parks nevar izveidot optimālu kursēšanas grafiku!!!???Varbūt Eagaiņa k-gs var iesaistīties jautājuma risināšanā...!???
  • ES
    02.11.2022 10:57
    Aiga:
    Kas Jums traucē pārcelties uz pilsētu un izmantot "pilsētnieka" privilēģijas?????
    Visiem jau nav mantas sakrāmējamas vienā somā, kā tev maukai. Daudziem ir iekopta arī saimniecība. Kāds sakars ar pilsētnieka privilēģiju, ja runa ir par autobusu atejas laiku?
  • Aiga
    02.11.2022 09:11
    Rezumē :
    Laikos bērni dien dienā no maza līdz lielam visu mūžu kilometrus ir gājuši uz skolu. Vien pēdējis gadus vizina pa lielajiem ceļiem, bet tāpat pa mazajiem ceļiem lidz majai ir jānoiet ar smagām somām uz muguras. Pilsētniekiem transportu vajag no durvīm līdz durvīm un tieši tajā minūtē! Afigeķ! Mīkstmiešus audzinàt! Laukos no tā, kas ir pilsētā, vispār nekā nav un nebūs! Un laucininieki nečīkst!
    Kas Jums traucē pārcelties uz pilsētu un izmantot "pilsētnieka" privilēģijas?????
  • Rezumē
    01.11.2022 19:15
    Laikos bērni dien dienā no maza līdz lielam visu mūžu kilometrus ir gājuši uz skolu. Vien pēdējis gadus vizina pa lielajiem ceļiem, bet tāpat pa mazajiem ceļiem lidz majai ir jānoiet ar smagām somām uz muguras. Pilsētniekiem transportu vajag no durvīm līdz durvīm un tieši tajā minūtē! Afigeķ! Mīkstmiešus audzinàt! Laukos no tā, kas ir pilsētā, vispār nekā nav un nebūs! Un laucininieki nečīkst!
  • Mamma
    01.11.2022 15:28
    Problēma rodas arī tad, ja bērnam pēc stundām jānokļūst uz interešu izglītību, piemēram, stundas beidzas 14:20 un treniņš sākas 15:00. Uz autobusu paspet nevar, treniņš nokavēts
  • Pēteris
    01.11.2022 10:07
    Jā, jā māciet savus bērnus lai zin pilsētu un čapo uz pilsētas laukumu, pofig ja līst vai ziemā augstums. Un jautājums kad vecākiem ir laiks mācīt ??? A darbā kas strādās , no kuras starp citu atskaita nodokli pilsētas budžeta …. Pilsēta par bērniem nemaz nedomā ja jau pat pusdienām skola naudu neatrada kaut gan solīja …
  • Zita
    01.11.2022 07:24
    Nu pipec. Pogig ka bērniem jāgaida, var ar kājām iet nevis pabīdīt maršrutu par 10.min.. Vot labo pārmaiņu pilsēta.
    Vēl fascinē tas, ka uz JBC ar autobusu var sizbrsukt stpajaļ gan nē. Nu kā tā var ???!!!
  • Mamma
    31.10.2022 20:51
    Mani bērniuz skolu un no skolas čāpo ar kājiņam. Gan svaigu gaisu paelpo, gan nedaudz izkustas. Dzīvojam Auseklīša ielā.
  • Tanja
    31.10.2022 17:42
    Pat ja bērniem beidzas 13.10 stundas un jaietvuz 7 autobusu un jasež jāgaida 30 min. Arī nav normāli.
    Tā kā braukā daži šoferi, vispār paklusēšu bērnus ved it kā baļķus.
    A kad apstājas un neatver durvis, vaj vispār brauc garām. Un bērni stress. :(
  • Valerija
    31.10.2022 17:42
    Un kāpēc, nu kāpēc 2.autobuss izbrauc no Pils nevis no dzelzceļa stacijas???? Kāpēc nevar sākt ar dzelzceļa staciju un iebraukt Pilī, ja ir tik liela nepieciešamība braukt tieši iekšā??
    Pilnīgs bezsakars.... bērnam, lai aizbrauktu līdz skolai, ir jābrauc ar pārsēšanos! Jēkabpils pilsētā - ar pārsēšanos! Nu nav smieklīgi šitais?! Mūsu gadījumā, lai tiktu uz skolu no dzelzceļa stacijas, ir jābrauc sākumā ar 5.autobusu un tad kait kurā brīdī jāparsēžas un 2.autobusu. Minūšu starpība starp šiem autobusiem ir 2-3 minūtes un ja nu kādreiz 5.autobuss aizkavējas un 2.aizbrauc tālāk savā maršrutā, ko tad??
12

Atstājiet komentāru