2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Mums raksta: Kad tiks modernizēta Jēkabpils slimnīcas bērnu nodaļa?

Mums raksta: Kad tiks modernizēta Jēkabpils slimnīcas bērnu nodaļa?

Jēkabpiliete Milana F., kura ar augustā dzimuši dēliņu janvārī nonāca Jēkabpils reģionālās slimnīcas Bērnu nodaļā, 3.palātā, ar redakciju sazinājās un izteica viedokli par nodaļā piedzīvoto. Viņa uzreiz uzsvēra, ka nav nekādu iebildumu pret mediķu un medicīniskā personāla darbu, kas snieguši kvalitatīvu pakalpojumu. Taču ir iebildumi par apstākļiem Bērnu nodaļā.

Milana stāstīja, ka slimnīcā bijusi karantīna līdz ar to nebija atļauti apmeklējumi, netika ielaists arī bērna tēvs, kas mājas apstākļos palīdzējis bērna aprūpē, proti, dēlam bijis aizlikts deguniņš un tā kā tik maziņš bērns vēl neprot šņūkt, tas regulāri jātīra, lai mazais var paelpot un vienam vecākam to grūti izdarīt. Taču karantīna ir karantīna, lai gan būtu labi, ja tā uz pašiem tuvākajiem, tēvu, neattiektos, jo ir iespēja lietot masku, uzrādīt ekspresanalīzes utt. 

Milana rakstīja, ka viņu šokēja apstākļi, kādos jāuzturas māmiņām ar bērniem slimnīcas Bērnu nodaļā. Pirmkārt, palātā nebija izlietnes, tāpēc mazais, mainot pamperu, katru reizi apmazgāt bijis jānes gaitenī, kur bijusi viena izlietne uz četrām palātām, turklāt absolūti nepiemērota bērna apmazgāšanai, rezultātā, bērnam kustoties, ūdens šļakstījies uz visām pusēm un arī viņai katru reizi nācies mainīt samirkušās drēbes.

Tāpat arī bijušas problēmas ar vārīta ūdens iegūšanu, jo uz četrām palātām bijusi tikai viena ļoti maza tilpuma tējkanna, kas bijis nepietiekami.

Palātā bijusi tikai lielā griestu lampa, nevienas mazās lampas ar lokālu gaismu un ja naktī jāceļas, jāslēdz lielais apgaismojums, kas pilnībā uzmodina bērnu, turklāt miegainam bērnam uzreiz ieslēgta spilgta gaisma bijusi traumējoši.

Lielus sarežģījumus radījis apstāklis, ka sanitārais mezgls – tualete un duša priekš viņas bijusi gaiteņa galā. Lai turp nokļūtu, katru reizi nācies lūgt vai nu sanitārei vai kādai no masiņām, lai pasēd ar mazo, kuram iesnu un klepus dēļ apgrūtināta elpošana un vienu atstāt nevar. Tāpēc par iespēju pašai nomazgāties dušā vispār neesot bijis pat ko cerēt, jo doties uz sanitāro mezglu gaiteņa galā un uz ilgāku laiku atstāt mazo, nebijis iespējams, kā arī atrast kādu, kas var ar viņu pasēdēt, lai arī māsiņas un sanitāres vienmēr uz lūgumu palīdzēt bijušas atsaucīgas, esot jāsaprot, ka katram darāms savs darbs. Ja nodaļā tiktu ielaists tēvs, tad viņš dotu šo iespēju mammai nomazgāties. Pēc divām pavadītām naktīm un dienām slimnīcā Milana uz savu atbildību izrakstījusies un ar dēlu turpināja ārstēšanos mājās.
 
Milana jautā, kāpēc Jēkabpils slimnīcā, kur veikti vairāki vērienīgi moderni remonti gan slimnīcas, gan poliklīnikas ēkā nav atradušies līdzekļi, lai uzlabotu mūsdienu prasībām un normām atbilstošus apstākļus Bērnu nodaļā mazajiem pacientiem un viņu māmiņām. Bērnu nodaļā gadiem nekas neesot mainījies vai uzlabots, ja neskaita minimālu kosmētisko remontu kaut kad pārskatāmā pagātnē, kad tika krāsotas sienas, mainīts grīdas segums. Mūsdienu prasībām atbilstoši un normāli, ja katrā palātā būtu sanitārais mezgls ar tualeti, izlietni un dušu. Viņa jautā, kāpēc līdz šim nav atradušies līdzekļi, lai modernizētu slimnīcas bērnu nodaļu un, kad varētu tikt modernizēta Jēkabpils slimnīcas Bērnu nodaļa.

Atbildi sniedza SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule.
Viņa informēja, ka šobrīd Jēkabpils slimnīcas Bērnu slimību nodaļas rekonstrukcija nav plānota un komentēja izteikto viedokli. 

“SIA “Jēkabpils reģionālās slimnīcas” Bērnu slimību nodaļā atrodas 12 palātas. Katrā nodaļas palātā atrodas arī tualete un duša. Vienīgais izņēmums – atsevišķā gaitenī nodalītas 4 blakus esošas palātas, kurās parasti tiek ievietoti vismazākie nodaļas pacienti – zīdaiņi. Divās no 4 palātām ir pieejamas izlietnes, bet divās – gan izlietne, gan duša atrodas tieši blakus šīm palātām. Arī tējkanna šīm 4 palātām atrodas tieši pretī un karstu ūdeni var uzvārīt neatstājot bērniņu bez uzraudzības. Katrā palātā atrodas arī mazā galda lampa, ja kādu iemeslu dēļ tā tur neatradās – to droši var jautāt nodaļas personālam. Tāpat nodaļas personāls regulāri pieskata mazākos pacientus, kad māmiņai vai tētim ir nepieciešamība, piemēram, apmeklēt netālu esošo aptieku vai cita objektīva iemesla dēļ jāatstāj palāta. Šajās zīdaiņu palātās atrodas standarta zīdaiņu koka redeļu gultiņas – tās ir drošas un savainojumus bērnam nevar radīt.  

Jāņem vērā, ka decembris un janvāris bija ļoti noslogots mēnesis Bērnu slimību nodaļā – saistībā ar lielo vīrusu (gripa, RSV, adenovīrusi, u.c.) izplatību nodaļā bija aizņemtas visas gultasvietas. Ja pacientu ir mazāk, tad primāri tie tiek ievietoti pilnībā aprīkotās palātās (ar atsevišķu dušu un tualeti).

Aicinām ikvienu mazā pacienta vecāku risināt radušās situācijas vai neskaidros jautājumus ar nodaļas personālu uzturēšanās laikā slimnīcā – mūsu atsaucīgie kolēģi jums palīdzēs vai izskaidros esošos ierobežojumus,” sacīja Lāsma Vindule.

Komentāri (0-1/1)

  • A
    19.02.2023 11:19
    Kā vienmēr skaista atrunāšanās. Nu saremontējiet arī tās četras palātas tāpat kā tās citas un būs kārtībā. Izlietne,duša ,tējkanna jau nav mega izdevumi.

Atstājiet komentāru