2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Mums raksta: Pēteris Sprukts patvaļīgi izzāģē kokus Daugavmalā. Lai veiktu šos darbus aktīvists ņēmis kredītu bankā un malku dala invalīdiem un pensionāriem (FOTO)

Ar Radio1.lv sazinājās jēkabpiliete Aija no Pļaviņu ielas un stāstīja, ka Daugavmalā sabiedriskais aktīvists Pēteris Sprukts zāģē bērzus un citus kokus, piedāvājot sazāģētos zarus paņemt malkai. Aija sacīja, ka tā kā patlaban vēl upes krastos ir saglabājušies ledus krāvumi, koki tiek nozāģēti ar augstu celmu. Iedzīvotāja piebilda, ka visvairāk žēl esot zaudētās ainavas, jo bērzi Daugavmalā radījuši īpašu noskaņu. Tāpat arī iedzīvotāja vēlājās zināt, kas Pēterim Spruktam devis uzdevumu zāģēt kokus Daugavmalā? Bērzi un citi koki Daugavmalā pie Jēkabpils esot nozāģēti posmā no L.Paegles ielas līdz ēkai Pļaviņu ielā Nr.96.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes vadītāju Ilmāru Lukstu un lūdza komentēt iepriekš minēto situāciju.

Ilmārs Luksts sacīja, ka no pašvaldības puses šāds uzdevums vai lūgums Pēterim Spruktam neesot dots, tā esot viņa pašiniciatīva. Viņš palūgšot Pēteri Spruktu pārtraukt pašdarbību. 

Ilmārs Luksts arī sacīja, ka koki ar saknēm vairāk vai mazāk bojā aizsargdambja konstrukciju un tiem uz šādas būves nevajadzētu būt. Viņš piebilda, ka, neraugoties uz iedzīvotāju emocionālo piesaisti Daugavas ainavai ar bērziem un citiem kokiem tās krastos, kas gadu gaitā te iesējušies un izauguši uz aizsargdambja, tos visus, diemžēl, nākšoties nocirst. Sākoties Daugavas aizsargdambja rekonstrukcijai un tā sauktās slapjās puses jeb tās, kas ir vērsta uz Daugavu, stiprināšanai ar betona plāksnēm, visi koki un krūmi tikšot nozāģēti. 

Radio1.lv sazinājās arī ar Pēteri Spruktu un lūdza komentēt savu darbošanos Daugavmalā.  Pēteris Sprukts sacīja, ka pirms kāda laika esot rakstījis Jēkabpils novada domes priekšsēdētājam Raivim Ragainim (LZP) un piedāvājis, ka varot izzāģēt bojātos kokus Daugavmalā pilsētas teritorijā un saņēmis īsu, lakonisku atbildi “Došu ziņu”, šo īsziņu viņš esot saglabājis. Gaidījis, gaidījis, bet tā arī neesot sagaidījis ziņu no mēra un nolēmis, ka viņš, visticamāk, esot ļoti aizņemts, lai atbildētu un sācis koku zāģēšanu.
Pēteris Sprukts uzsver, ka zāģējis ar ledu bojātos vai sagāztos kokus, tos, kuri plūdus izturējuši, neesot aizticis. Taču pēc viņa domām koki uz aizsargdambja pie paaugstināta ūdens līmeņa traucējot ledus plūdumam, tos aizturot un veidojot sastrēgumus, tāpēc ir nozāģējami. Viņš sacīja, ka jau apmēram nedēļu zāģējis kokus Daugavmalā un sazāģētos kokus malkā esot vedis un bez maksas dalījis invalīdiem un pensionāriem, vedis arī biedrībai - Invalīdu apmācību un dienas centram “Ausma”.  Kopumā ar savu pikapu esot aizvedis un izdalījis kādas sešas kravas, kur vienā kravā ietilpstot aptuveni kubikmetrs malkas. Lai veiktu šos darbus, degvielai un honorāra maksai palīgiem, viņš paņēmis bankā kredītu – 500 eiro, ko atmaksāšot pa daļām no pensijas. Tā kā ar viņu sazinājies Ilmars Luksts un lūdzis pārtraukt darbus, viņš pagaidām neturpināšot koku zāģēšanu Daugavmalā.

Pēteris Sprukts piebilda, ka esot iesniedzis pašvaldībā vairākas idejas, kā mazināt plūdu draudus, piemēram, tuvākajā laikā varētu būt realizējama ideja – uzbūvēt ķīļveida aizsargdambi Krustpils saliņas galā uz pilsētas pusi, lai ūdens masas un ledus slīdētu prom gar saliņas galu nevis ietu tajā iekšā, kā tas bijis šogad, kad tika salauzts un sabojāts bērnu rotaļu laukums un appludināta visa saliņa. Savukārt ilgtermiņa jeb kā Pēteris Sprukts saka tūkstošgades ideja esot izbūvēt/izrakt Daugavu kā kanālu no Daugavpils līdz Pļaviņām, tad plūdu draudu nebūtu.

Aculiecinieka un Radio1.lv foto.

Komentāri (0-10/10)

  • Lasis
    18.04.2023 06:41
    Kas tiešām ar nozāģētiem kokiem notika nevar īsti zināt. Katrā ziņā Sprukts viens pats nedrīkst izsaimniekot kokus kuri pieder pilsētai. Kas liekas trešām neglīti ka atstāja garus stumbrus un zarus. Parasti tas kurš izzāģē sakopj visu aiz sevis un koku nozāģē līdz ar zemi.
    Sprukts bieži ir darījis labas lietas bet šoreiz "aizšāvis greizi".
  • Artūrs
    31.03.2023 19:22
    skabarga pakala pasvaldibai un 80 gadu vecam pensonaram kreditu neviena banka nedos
    Petera karteijais triks lai kaitinatu pasvaldibu sodus maz maksajis stradniekus nem maksat nepatik bomziem odikalonu perk normaliem cilvekiem pasaka dzerji stradat negrib maksat vajaga maksat tad tauta stradas
  • Kk
    30.03.2023 11:35
    Kad sāksies remonti, tur visu tāpat nolīdzinās, a malka aizies uz rubļovku. Labāk lai tiek īstiem invalīdiem
  • Asmens
    30.03.2023 10:24
    Kārtējais Daugavas pārracējs, vēl varēja piedāvāt novirzīt struames virzienu uz kokvilnas plantācijām. Cik daudz sapratnes ir, var redzēt pēc šādu ideju parādīšanās gaismā.
  • esme
    29.03.2023 13:29
    tak vajag atrasties kdzēm kam vienmēr niez! ainaviste atradusies! droši vien pirmā auroja kad plūdi ienāca pagalmā!
  • Ronis pelēkais
    29.03.2023 12:14
    P.Sprukts ir savas zemes saimnieks no tautas. Luksta vietā vajag Spruktu, bet neizlēmīgo bijušo pr-ku viņam par padomnieku! Tad būs gan "mednis kokā, gan zīle rokā"! Būs nauda dambim un tērpi Dziesmusvētku baudai.Galvenais drošība un uzticība savējiem.
  • Jecis
    29.03.2023 00:56
    Ja Spruktu izmantotu kā ģeneratoru, elektrības pietiktu piecām paaudzēm!!! Diemžēl dažas darbības ne vienmēr ir apsveicamas.... gadās...jo stāvēt ar motorzāģi uz saulē sairuša ledus gabala nav prāta darbs! Par Daugavas rakšanu....nu uz pareizo pusi jau domā, bet tur ir jāstrādā profesionāļiem, ne amatierim, jo jāprot to darbu darīt, turklāt nevajag aizmirst, ka Daugavā var būt vēl paliekas pēc kariem, kas var ne tikai racējam, bet arī Daugavai profilu pamainīt!
  • Mutsubishi
    28.03.2023 21:08
    P.Sprukta kungam jāpateicas par autostāvvietas ierīkošanu pie daudzstāvenes... Ja nebūtu šams 'patvarīgi' darbojies vēl šodien neredzētu kā savas ausis. Koroče ierodas īstajā laikā un īstajā vietā:))))))))))))))))
  • Paldies! Citādi bābieši slapju pakaļu bļaurē!
    28.03.2023 20:59
    Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes vadītāju Ilmārs Luksts informē: - Sabiedriskā aktīvista Pētera Sprukta zāģētie koki ar saknēm vairāk vai mazāk bojā(!!!) aizsargdambja konstrukciju un tiem uz šādas būves nevajadzētu būt. Viņš piebilda, ka, neraugoties uz iedzīvotāju emocionālo piesaisti Daugavas ainavai ar bērziem un citiem kokiem tās krastos, kas gadu gaitā te iesējušies un izauguši uz aizsargdambja, tos visus, diemžēl, nākšoties nocirst. Sākoties Daugavas aizsargdambja rekonstrukcijai un tā sauktās slapjās puses jeb tās, kas ir vērsta uz Daugavu, stiprināšanai ar betona plāksnēm, visi koki un krūmi tikšot nozāģēti.
  • opis
    28.03.2023 14:58
    Tā laikam var tikai mūsu pašvaldībā. Cilvēks veic nelikumīgas darbības veselu nedēļu un pašvaldība neko neredz. Beigās vēl "lūdz" Spruktu pārtraukt darbības.

Atstājiet komentāru