2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

Mums raksta: Jaunuzceltā tualete Jēkabpilī, Rīgas ielā nesakopta, tirdzniecības kioskos virmo ķīmiska smaka

Mums raksta: Jaunuzceltā tualete Jēkabpilī, Rīgas ielā nesakopta, tirdzniecības kioskos virmo ķīmiska smaka

Ar Radio1.lv sazinājās iedzīvotāji, kas bija devušies iepazīties ar jaunajiem objektiem Jēkabpilī, Krustpils zaļajā tirdziņā.

Lūk, ko raksta: “Sestdien Jēkabpilī Rīgas ielā apmeklējām tirgu, vairāk intereses pēc. Interesēja apskatīties jaunos, superdārgos tirdzniecības kioskus un jauno tualeti. Iespaids palika vienkārši šokējošs.

Kioskos gaiss bija sasmacis, no apdares materiāliem virmoja ķīmiska smaka, telpās drūms skats, puskrēsla un šaurība.

Preces ko piedāvāja kioskos bija daži kartupeļu maisiņi, žāvējumi, Donas maize (vai Dona ir pieskaitāma pie mājražotājiem un amatniekiem? Projekta mērķis taču bija tieši šī grupa?).

Manuprāt, šie kioski atgādina karceri, nevis ērtu un patīkamu darba vietu! Par gandrīz 1 miljonu eiro varēja uzcelt vienu lielu, skaistu, gaišu paviljonu, kurā būtu varējuši ievietoties visi turienes tirgot gribētāji un vēl vietas būtu palikušas pāri.

Ievēroju, ka Donas kioskam ir iemīcīts stūris. Izskatās, ka tas radies vējam atraujot durvis līdz kājai vaļā, un ar rokturi iespiedusies bukte. Jautājums, vai metāla karkass ir tas labākais materiāls? Pēc tam aizgājām apskatīties jauno tualeti un šoks bija vēl lielāks ne tikai par tās dārdzību, jo tur nekā dārga mēs neredzējām, bet ieraudzījām ļoti nepatīkamu skatu- ļoti netīru podu. Cilvēki pēc tualetes apmeklējuma aiz sevis pametuši labierīcības nesatīrītas. Lūgums atbildīgajiem tomēr pieskatīt savus objektus!”

Jau ziņots, ka tualeti Rīgas ielā publiskai lietošanai atvēra piektdien, 10.maijā. Nepatīkamais skats ar nesakoptu telpu tika novērots jau nākamajā dienā. Radio1.lv pirmdien sazinājās ar Jēkabpils novada pašvaldību un lūdza informēt, kas un kad sakopj tualetes telpas, uzrauga tajās kārtību. Tāpat arī jautājām par darba vidi un apstākļiem tirdzniecības kioskos, no kāda materiāla tie veidoti, ja tur “gaisā virmo ķīmiska smaka”?

Atbildes trešdien sniedza Jēkabpils novada pašvaldības Attīstības pārvaldes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns.

“Tualetē uzkopšana tiek veikta trīs reizes dienā un uzkopšanu veic SIA "Jēkabpils pakalpojumi" sētnieks. Apsekojot šo objektu, netika konstatēts, ka tualete nebūtu sakopta. Kā jau minēju tualete tiek uzkopta trīs reizes dienā, diemžēl nav iespējams pēc katra tualetes apmeklētāja veikt uzkopšanu. Arī pašiem tualetes apmeklētājiem ir jāievēro elementāra kultūra un te būtu jājautā, vai arī katrs savās mājās tā rīkojas,” saka Ainārs Skromāns.


Runājot par “neveselīgo gaisu” tirdzniecības kioskos, Ainārs Skromāns norāda, ka jāveic to ventilācija.

“Esam uzrunājuši tirgotājus un atgādinājuši, ka katrā kioskā ir ventilācijas iekārtas un aicinājām lietot piešķirtās telpas saudzīgi un regulāri uzturēt kārtībā. Ņemot vērā radušos situāciju, mēs regulāri apsekosim šos objektus un aicināsim pievērst lielāku uzmanību tirgus kiosku uzturēšanas jautājumiem,” sola Ainārs Skromāns.

Viņš skaidro, ka kiosku sienas materiāls ir skārda loksne. “Tādas pašas loksnes izmanto arī lielveikalu fasādēm, kur arī ir redzams, ka vandaļi ir atstājuši savas pēdas” piebilst Ainārs Skromāns.

Savukārt jautājumā, kas iznomā jaunos tirdzniecības kioskus, pašvaldībā skaidro, ka pieteikties var ikviens, arī uzņēmēji. Noteikumi visiem esot vienādi – kiosku iznomā uz mēnesi, mēneša maksa 50 eiro. Pēc mēneša, ja ir izveidojusies nomāt gribētāju rinda, kiosku iznomā nākošajam, savukārt, ja nav rindas, ir iespēja jau esošajam nomniekam slēgt jaunu līgumu uz mēnesi.

Jau ziņots, ka tualetes izbūves kopējās izmaksas ir 59 444,40 eiro bez PVN, kas ar PVN ir 71 927.72 jeb gandrīz 72 000 eiro. Sabiedriskās tualetes izmantošana ir bezmaksas, tā ir pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī māmiņām ar zīdaiņiem. Tualetes darba laiks vasaras periodā plānots no 7:00 - 21:00, savukārt ziemas periodā no 7:00-19:00.

Aculiecinieku foto

Saistīta ziņa: Krustpils tirgū atvērta jaunuzbūvētā tualete, kura izmaksājusi gandrīz 72 tūkstoši eiro (FOTO)