2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpilieši sašutuši: Salūts kokiem un zivtiņām, divas tualetes uz simtiem cilvēku, tālais ceļš līdz autobusam. Pašvaldība klusē (VIDEO)

Jēkabpilieši sašutuši: Salūts kokiem un zivtiņām, divas tualetes uz simtiem cilvēku, tālais ceļš līdz autobusam. Pašvaldība klusē (VIDEO)

Pagājušās nedēļas nogalē izskanēja Jēkabpils pilsētas svētki. Kopumā tie noritēja līdzīgi kā citus gadus ar ierastiem un jau gaidītiem pasākumiem. Izvērtējot svētku norisi, jāteic, ka tāpat kā katru gadu ir daudz vairāk to lietu, kas svētkos priecēja, nekā to, kas nenotika tā kā vajadzētu. Šoreiz iedzīvotāju neizpratni, kritiku un pat sašutumu raisīja trīs lietas – svētku salūts, nepietiekamais tualešu skaits un pilsētas maršruta autobusa novirzīšana pa Raiņa, ne Palejas ielu. 

Šīs nedēļas sāķumā, pirmdien no rīta nosūtījām jautājumus Jēkabpils novada domes Kultūras pārvaldei, lūdzot skaidrot, kas atbildīgs, ka salūtam neveiksmīgi izvēlēta vieta, kur to absolūti lielākais vairums pasākuma dalībnieku neredzēja, sagādājot milzu vilšanos bērniem, jautājām arī to, cik izmaksāja salūts. Tāpat arī jautājām, kāpēc vakara daļā Krustpils saliņā tika slēgtas stacionārās tualetes un uz visu lielo cilvēku skaitu palika tikai divas pārvietojamās? Tāpat arī adresējām jautājumu pašvaldībai, kāpēc šoreiz pilsētas maršruta autobusi kursēja pa Raiņa ielu, kas cilvēkiem ar kustību traucējumiem un gados vecākiem sagādāja milzu neērtības, jo bija jāmēro liels ceļa gabals gan no Raiņa ielas līdz  Rīgas ielai, gan atpakaļ, kāpjot kalnā uz autobusa pieturu. Šī iemesla dēļ daudzi cilvēki, kuriem attāluma mērošana ir problēma, izvēlējās palikt mājās un neapmeklēja pilsētas svētkus.

Līdz trešdienas darba dienas beigām Jēkabpils novada kultūras pārvalde tā arī atbildi nav sniegusi, ik reizi, kad tiek atgādināts, ka redakcija gaida atbildi – tiek norādīts, ka tā tiek gatavota, kad sagatavos tad atsūtīs. Taču, kad tas būs, arī pēc atkārtota jautājuma, netiek precizēts. Tas gan ir mazliet dīvaini, ja pēc svētku norises, kad viss jau noticis, zināms,  nav iespējams vairāku dienu laikā atbildēt, kas atbildīgs par neveiksmīgi izvēlēto salūta vietu, kas veica uguņošanu un, cik tas izmaksāja, kā arī, kāpēc tika slēgtas tualetes, atstājot tikai divas pārvietojamās un sagādājot lielas neērtības vakara pasākuma apmeklētājiem.

Redakcija ir saņēmusi daudzu jo daudzu jēkabpiliešu un arī pilsētas viesu negatīvus viedokļus, ka salūts vairumam svētku dalībnieku nebija redzams. Proti,

labi salūts bija redzams tikai tiem dažiem desmitiem, kas bija atnākuši speciāli skatīties tikai salūtu un stāvēja uz dambja Krustpils pusē vai Daugavas malā. Savukārt cilvēkiem, kas baudīja svētku koncertu Krustpils saliņā, salūts bija liela vilšanās. To sāka šaut uzreiz pēc pēdējās koncerta dziesmas un skatu uz to pilnībā aizsedza koki. Cilvēki mēģināja meklēt saliņā vismaz kaut kādas vietas, kur kaut cik, kaut ko var redzēt, bet tādu bija maz. Pat, ja tie, kas skatījās koncertu, gribētu aiziet uz dambi, kā tika aicināts no tā vērot salūtu, tas nebūtu iespējams, jo tam nebija laika – beidzās dziesma, sākās salūts, turklāt pēc salūta, ejot laukā no saliņas uz tilta izveidojās milzu sastrēgums un burzma, kurā mammas un tēti kaa var sargāja bērnus, lai, nedod Dievs, kāds nepakrīt, kādu nesaspiež, paldies Dievam, ar visu lielo drūzmu, iztika bez cietušajiem. Turklāt vienlaicīgi liela masa cilvēku gāja laukā no saliņas un pretim nāca iekšā citi uz nakts ballītes daļu. Bija zināms haoss, tā, ka pat teorētiski nebija iespējams pagūt no saliņas kaut kur aiziet, lai labāk redzētu salūtu, jo tas beigtos ātrāk, kā izdotos nokļūt uz dambja.

Sašutuma vairoja arī fakts, ka pēc tam Jēkabpils novada pašvaldība savā profilā Facebook publicēja video ar salūtu filmētu no vietas, kur tas bija labi redzams, sak, skatieties, ko neredzējāt, cik bija skaisti. Taču ne publicējot video, ne vēlāk, redzot daudzos jo daudzos sašutuma un neapmierinātības pilnos komentārus, no pašvaldības puses nekur neizskanēja atvainošanās iedzīvotājiem par radušos situāciju. Tieši pretēji – visos pašvaldības profilos tika sumināti izdevušies pilsētas svētki, izsakot pateicības organizatoriem un pilnībā ignorējot iedzīvotāju izteiktos viedokļus par neizdevušos salūtu, problēmām ar tualetēm un satiksmes organizāciju. 

Salūta video izpelnījās lielu ievērību un to ir komentējuši vairāk kā 140 pilsētas svētku dalībnieki. Izteiktie viedokļi ir dažādi, taču absolūtais vairākums komentāros pauž sašutumu par nepārdomāti organizēto salūtu, ko neredzēja lielākais pasākuma dalībnieku skaits, norādot, ka salūts, acīmredzot, bija domāts kokiem un Daugavas zivtiņām ne cilvēkiem. Turklāt arī pati uguņošana nenoritēja kā iecerēts. Reizē ar salūtu vajadzēja skanēt mūzikai, kas tā efektu paspilgtinātu, taču tā neskanēja, precīzāk sakot, sāka skanēt vēlāk, bremzējās un absolūti nebija vienā ritmā ar uguņošanu. It kā pie vainas esot bijis sliktais interneta signals no Daugavsalas. Arī par šādu niansi netika padomāts laikus un nodrošināts stabils internets.

Lūk, daži no komentāriem, kas publicēti pie pašvaldības video ar pilsētas svētku salūtu.

Mārīte: Visiem nemaz nebija jāredz, cik naudas pašvaldība faktiski izšāva gaisā.

Justīne: Bērni pārdzīvoja, jo neko neredzēja aiz kokiem saliņā.
Skaidra: Vispār nebija redzams aiz kokiem, vismaz FB var redzēt.

Anita: Nu jā salūts šeit(FB) izskatās skaisti, tik par saliņu to pašu pateikt nevar, viss salūts bija aiz kokiem, laikam tas salūts bija domāts Daugavas zivtiņām.
Nauris: Ideja bija laba, bet no Ādamsona saliņas redzēt neko nevarēja. Koki priekšā.

Nataša: Ļoti skaists salūts! Pat Variešās no balkona varēja visu redzēt, nebija speciāli jābrauc.
Vitālijs:; Samaksāsim ziemā par apkuri.
Andis: Diemžēl neko nevarēja redzēt.

Inita: Salūts, tas bija pilnīgs izsmiekls, no saliņas tiešām neko nevarēja redzēt! Bērni bija sarūgtināti, un vecāki tai skaitā! Kā teikt, ja gribi redzēt salūtu, tad lec Daugavā!
Svetlana: Galīgi garām salūts, uz saliņas neko nevarēja redzēt.
Andris: Salūts domāts kokiem nevis tautai

Dace: Uziet nauda gaisā, skaisti jau izskatās.

Pārsla: Es arī ar meitu saliņā biju, nu lai paspētu kaut kur iziet un redzēt salūtu, nu tad bija jāmāk pacelties gaisā kā putnam. No saliņas nemaz nevarēja iziet, tur bija tāds sastrēgums. Virs koku galiem pāris reizes bija pacēlies salūts, bet pats skaistums noteikti palika aiz skatuves un kokiem.

Ieva: Paldies! Bija skaisti svētki! Jā -salūts nebija labi redzams, bet vai tā bija lielākā bēda?
Anita: Kamēr aizstaigāju cauri pūlim līdz dambim salūts jau bija beidzies…
Rovena: Naudiņa lido, toties apkurei cenas augs.

Sintija: Mēs bijām netālu no skatuves, tas bija kaut kāds ārprāts, salūta brīdī visi centās tuvāk krastam spraukties, lai vismaz kaut ko redzētu starp kokiem, brīnums, ka kāds ūdenī neievēlās. Visā kopumā par pilsētas svētkiem esmu sašutusi, tik čābīgi man liekas nekad nav bijuši. Sāksim ar to, ka šādi izmētāti pasākumi pa visu pilsētu bija galīgi garām. Fiziski izskriet visam cauri nebija iespējams, sabiedriskais autobuss bija pārbāzts. Šoferīši pat nevarēja dažviet uzņemt papildus pasažierus. Ādamsona saliņa pārbāzta tā ka nebija kur apgriezties, par izkļūšanu laukā pēc koncerta vispār nerunāsim. Salūts, kā tāds, radīja rūgtuma sajūtu, kā “ķirsītis” uz kūkas, bērni nelaimīgi, jo pat neko neredzēja. Nepārdomāti!!!

Liela neizpratne pilsētas svētku dalībniekiem ir arī par tualetēm. Neatbildēts paliek jautājums, kāpēc tās pašā pasākuma karstumā tika slēgtas?  Zināms, ka tualetes Krustpils saliņā nav pievienotas pilsētas centrālajai kanalizācijai un ir izvedamas. Tāpat zināms, ka pasākumos ar lielu cilvēku skaitu to norises laikā  tās vairākkārt jāizved, jo ātri piepildās izsmeļamās bedres. Iespējams, vakara daļā, kad uz saliņas bija ļoti daudz cilvēku vairs tīri tehniski nevarēja iebraukt asenizācijas pakalpojumu mašīna. Taču atbildes, kāpēc tas tā, nav. Pašvaldība neko nepaskaidro. Arī iedzīvotāji par šo problēmu izteikuši komentārus pašvaldības profilā Facebook. Piemēram,

Anita norāda un jautā: Tualetei durvis bija aizslēgtas. Aizmirsa uztaisīt centralizēto kanalizāciju? Bet varbūt tas būtu neiespējami, jo saliņa atrodas ļoti zemā vietā. Uz saliņas pieejams bija tikai divas pārvietojamās tualetes. Protams, kaut kur tālāk ārpus saliņas bija vēl izvietotas pārvietojamās tualetes, bet cilvēki esot pasākumā saliņā neskrēja meklēt tualetes ārpus tās.

Inta: Svētki zem jebkādas kritikas. 5.autobuss par brīvu, bet kā saliktas pieturas, uz Raiņa ielas pēdējā pietura aiz baznīcas, nākošā aiz tilta. Rīgas ielā neviens veikals vai iestāde bez jebkāda dekora, gājiens nekāds, varēja arī nebūt. Deputātiem un kultūras pārvaldei derētu aizbraukt un paskatīties kā svētki notiek Valmierā.

Par satiksmes organizēšanu pilsētas svētku laikā jautājām Jēkabpils novada pašvaldības Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājam Aināram Skromānam. Viņš atbildi sniedza bez vilcināšanās.

“Autobusu kustība pa Raiņa ielu tika izvēlēta, konsultējoties kopā ar autobusa parka, valsts policijas, pašvaldības policijas un pašvaldības specilaistiem. Ņemot vērā, ka iepriekšējos gados rīkotajos pasākumos, kad tika slēgta satiksme pa Rīgas ielu un autobusu kustība novirzīta pa Palejas ielu, tika apgrūtināta autobusu kustība, jo bija novietoti transportlīdzekļi gan Palejas, gan Ozolu, gan Artilērijas ielā. Lai nodrošinātu gan sabiedriskā transporta normālu satiksmes kustību, tika nolemts maršrutu organizēt pa Raiņa ielu. Vēl viens faktors, bija tas, ka nosprostojot ielu, būtu apgrūtināta piekļuve atbildīgajiem dienestiem  ārstiem, ugunsdzesējiem un policijai). Piekrītu, ka vecāka gājuma cilvēkiem un invalīdiem bija jāmēro nedaudz lielāks gabals, bet šoreiz izvērtējot visus riskus, tika pieņemts tāds lēmums,” skaidro Ainārs Skromāns.

Viņš arī piebilst, ka šogad pretī Krustpils kultūras namam bija speciāli paredzētas stāvvietas invalīdiem. Ainārs Skromāns atzīmē, ka rīkojot tāda apjoma pasākumu vienmēr būs kāds neapmierināts. “Esam par konstruktīvu kritiku un labprāt to uzklausām, lai rīkojot nākamgad pilsētas svētkus, būtu uzlabojumi. Mēs noteikti to ņemsim vērā un pārrunāsim, ko varētu uzlabot un kā atvieglot piekļuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Šoreiz prioritāte bija drošības aspekts, jo operatīvajam transportam ir svarīgi nokļūt galapunktā pēc iespējas ātrāk,” pauda Ainārs Skromāns.

Ar Jēkabpils kultūras pārvaldes sniegto skaidrojumu par neveiksmīgi izvēlēto salūta vietu, kad tas lielākajai daļai svētku dalībnieku nebija redzams, kā arī par tā izmaksām un to, kāpēc slēdza tualetes, iepazīstināsim, kad redakcija saņems atbildes uz uzdotajiem jautājumiem. Ja vien vispār šādas atbildes tiks sniegtas…


Aculiecinieka foto un video: Salūts no skatītāju skatupunkta.



.

Komentāri (0-10/20)

  • Sēlis
    14.07.2024 11:04
    Bardaks visās jomās- gan pilsētas krustojumos , jo nebija policijas kas regulētu satiksmi , gan neizdevušais salūts , gan svētku gājiens bez deputātiem un tā tālāk. Bezjēdzīgi izmesta nauda . Svētku dāvanā paziņojums par apkures cenu celšanu .
  • GOODLEO
    12.07.2024 10:01
    Man patika! Svētki bija superīgi!
  • Ilze
    11.07.2024 13:25
    Veidot rakstu no FACEBOOK komentiem... (aplausi)
    Visus varējāt! Tur bija ne tikai negatīvi....
  • To Aijux
    11.07.2024 11:37
    Kraps&Leo laikā visa pilsēta bija mazmājiņa, tika radīts piemērs ka var laist uz katra stūra! kā minimums spēļu zāles ir samazinājušās - bez pastāvīgajiem klientiem aizvērās viena pēc otras!
  • Cilvēks, kam nav sašutuma
    11.07.2024 09:10
    Piedalījos lielākajā daļā no pasākumiem. Man patika,neko šausmīgu nemanīju. Vienīgi patraucēja tās tualetes beigās. Man pat patika labāk, kā vecpilsētas laukumā.
  • Jēkabpilietei no Jēkabpilietes
    11.07.2024 08:47
    Svētku programma bija plaša un daudzveidīga. Pasākumus apmeklēja ļoooti daudz cilvēku. Tādēļ par savām un savu ciemiņu ērtībām bija jāparūpējas pašiem.Kam Olas bauroja kam ilgi gaidītā grupa.
    Cienīsim viens otru un tad arī neizdevies salūts tik ļoti nekaitinās. Starp citu,pirms gadiem ,skatot Rīgā salūtu vasarā Daugavmalā pie prezidenta pils ,tas arī pazuda skatam aiz salapojušajiem kokiem.
    Svētkos Jēkabpilī biju,atbilstoši savām spējām piedalījos.Patika.
  • To čoms
    11.07.2024 08:36
    Te jau skumjais stāsts par to, ka Jēkabpilī objektīva, kvalitatīva žurnalistika kā tāda sen vairs nepastāv. Šķiet loģiski rakstīt gan par labo, gan par slikto. Jūs jau ļoti pareizi rakstāt, JL bliež tikai labo, Radio1 tikai slikto. Brīvā Daugava vēl cenšas kaut ko spirināties iekļaujot gan tādu, gan tādu viedokli. Man kā lasītājam būtu patīkami redzēt abus viedokļus, ne tikai “viss ir skaisti, esam labākie” vai “dome sūds, tas slikti, šitas slikti, viss slikti”.
  • Jēkabpiliete
    11.07.2024 00:22
    Beidzot viens adekvāts raksts, citādi šķērmi metas lasot Jēkabpils laikā, cik viss bija fantastiski un lieliski. Pilnīgi piekrītu rakstā minētajam Sintijas komentāram - haoss, bardaks, cilvēku jūra, komunikācija briesmīga - salūts būs no dambja, bet līdz viņam nevar tikt, jo jāklausās, kā bauro Olas. Teica, ka nevarēs ienest alkoholu, atņem arī sulu pie ieejas, ej, stāvi pusstundu rindā. Olas uznāk ar 35 minūšu kavēšanos, neviens neinformē. Kauns, ka atvedu ciemiņus uz ko tādu.
  • Aijux
    11.07.2024 00:20
    :DDD JĀ! Kraps ar Leo noteikti būtu augstāk un tālāk šāvis, tuvāk pieturējis un pie katra koka pa mazmājiņai piebīdījis!
    Kura karaļa laikā Zaķa & co firmas to saliņu pārpucēja? Tur tagadējā valdība pat blakus nesēdēja, cik atceros.
  • Uzzy
    11.07.2024 00:00
    Tualete end salūts:
    Būtu sēdējuši mājās, nevis atbalstījuši pilsētas svētkus! Kāda vadība, tāda organizēšana! Tā jums visiem i vajag! Būs pilsētā kartīgs saimnieks, tad ejiet un tusējiet, sūdzēties nevajadzēs. Gājienā vienīgais no deputātiem gāja Nitišs, pārējie parādīja savu attieksmi.
    Ja atceraties vēlēšanās šo komandu Jēkabpils pilsētas iedzīvotāji neievēlēja, ši komanda izveidojās siltu vietu sadalīšanas rezultātā pret atdotajām balsīm. Lai tagad atbild.
12

Atstājiet komentāru