2024.gada 16. septembris

Asja, Asnate, Dāgs, Dārgs

Mums raksta: Ko es, kā “Jēkabpils siltuma” klients, reāli esmu ieguvis no jaunās katlumājas, ja tarifs “uzlēcis debesīs”?

Mums raksta: Ko es, kā “Jēkabpils siltuma” klients, reāli esmu ieguvis no jaunās katlumājas, ja tarifs “uzlēcis debesīs”?

Ar Radio1.lv sazinājās Bebru ielas Jēkabpilī mikrorajona iedzīvotāji un savā vēstulē pauda neizpratni par apkures tarifiem Jēkabpilī.
 
"“Jēkabpils siltums” informēja, ka no 1.decembra pilsētā siltumenerģijas tarifs būs 88,55 eiro/MWh. Pļaviņās tas no 1.novembra būs 67,80 eiro/MWh, Līvānos no 1.septembra – 61,59 eiro/MWh (abi bez PVN). Aizkrauklē jūnijā apstiprināts jaunais tarifs – 72,06 eiro/MWh. Pavasarī Tvaika ielā tika atklāta jauna biomasas katlumāja, kuras viens no mērķiem ir ražot lētāku siltumenerģiju. Arī Ķieģeļu ielā darbojas jauna katlu māja.
 

Iepriekšējā apkures sezonā Jēkabpilī bija viens no zemākajiem tarifiem valstī – 60,79 eiro/MWh. Šobrīd tas ir “uzlēcis debesīs”! Vai tā ir tā solītā lētā siltumenerģija, tarifa prognozējamība un stabilitāte ilgtermiņā? Ko gan es kā “Jēkabpils siltuma” klients reāli esmu ieguvis no jaunās katlu mājas? Jaunajā sezonā un ilgtermiņā?” tā vēstulē jautā iedzīvotāji.


Viņi arī uzsver, ka “informācija par Pļaviņu un Līvānu tarifiem vēsta, ka kurināmā izmaksas mazinās, savukārt “Jēkabpils siltums” raksta, ka kurināmā izmaksas pieaug par 32%. Kā tas var būt, ka vienā pilsētā izmaksas mazinās, citā pieaug? Mēs dzīvojam vienā valstī vai kā to saprast?  Skaidrs, ka aizņēmums ir jāatdod, bet vai uzņēmumā kāds ir domājis arī par to, ka iedzīvotāji, uzzinājuši par jauno tarifu, ar bažām gaida apkures sezonu? Vai “Jēkabpils siltumu” nesatrauc, ka ievērojami pieaugs parādnieku skaits?"

Radio1.lv lūdza SIA “Jēkabpils siltums” sniegt atbildi uz uzdotajiem jautājumiem.

Atbild SIA “Jēkabpils siltums” 

“Katrā pilsētā situācija ir atšķirīga, jo maksa par siltumu dažādās vietās var atšķirties būtiski, atkarībā no kurināmā veida, no tā cik moderna ir siltumapgādes uzņēmuma infrastruktūra, cik lieli enerģijas zudumi, kā arī citi faktori. 
 

Šobrīd Jēkabpilī spēkā esošais siltumenerģijas  apgādes pakalpojumu tarifs ir 58.56 EUR/MWH, un tas ir aprēķināts saskaņā ar 14.08.2023. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu Nr.88 un būs spēkā līdz 2024.gada 30.septembrim. Iepriekš minētais tarifs ir otrs zemākais valstī, jo tarifā tika iekļauti iepriekšējā finanšu gadā radušies neparedzētie ieņēmumi, un siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs tika noteikts  ar neparedzēto ieņēmumu komponenti 12 mēnešu periodam. Ar to pašu 14.08.2023. Regulatora lēmumu Nr.88 tika noteikts siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs bez neparedzētajiem ieņēmumiem, kurš būs spēkā no 2024.gada 1.oktobra līdz 2025.gada 30.septembrim, un tas būs 73.48 EUR/MWh.


SIA “Jēkabpils siltums” izstrādāja un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai š.g. 29. jūlijā  iesniedza izskatīšanai jaunu Sabiedrības siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifa projektu, kurā ņemtas vērā būtiskās izmaiņas Sabiedrības siltumapgādes infrastruktūra (izmantojot aizņēmumu uzbūvētas divas jaunas katlu mājas). Plānotais siltumenerģijas gala tarifs ir 88.55 EUR/MWH. Piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā ar 2024. gada 1. decembri. Taču jāņem vērā, ka šobrīd nav saņemta apstiprinoša atbilde no Regulatora un nav zināms, kad tas stāsies spēkā, un vai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija tarifu atzīs par pamatoti aprēķinātu. 
 

SIA “Jēkabpils siltums” nekad nav solījis pašu lētāko tarifu Latvijā, bet gan saglabāt siltumenerģijas tarifu regionālajā līmenī, kas patlaban tiek arī pildīts. 


Informējam, ka šī gada jūlijā SIA “Jēkabpils siltums” sniedza detalizētu skaidrojumu presē, kā arī uzņēmuma mājas lapā par tarifiem un to pamatojumu. Ar šo rakstu varat iepazīties mājas lapā www.jekabpils-siltums.lv sadaļā “Aktualitātes”, 2024.gada 25.jūlija rakstā:  SIA “ Jēkabpils siltums” informācija par tarifa izmaiņām kopš 2022. gada energoresursu krīzes un tarifa pārskatīšanas nepieciešamību””.

Komentāri (0-4/4)

  • Sēlis
    07.09.2024 13:10
    Blakus pilsētās nav piecu kungu ar milzīgām algām . Naudiņu sagrabinās no mazturīgajiem . Vēlēšanās jums padalīs sēklas , un vecie vēži būs atpakaļ . Dziedājiet , dejojiet un slaviniet lieķēžus.
  • Uzzy
    06.09.2024 17:15
    Ferdinands:
    Tuvojas vēlēšanas. Domājat, ko vēlēsiet. Atkal šos pašus shēmotājus, kas ar saldu runāšanu izvelk pēdējo santīmu no iedzīvotāju maciņa
    Atgādinu, ka šie paši shēmotāji nebija ievēlēti, tie tika pie sīles siltu vietu sadalīšanas rezultātā!
  • Ferdinands
    06.09.2024 15:34
    Tuvojas vēlēšanas. Domājat, ko vēlēsiet. Atkal šos pašus shēmotājus, kas ar saldu runāšanu izvelk pēdējo santīmu no iedzīvotāju maciņa
  • Aldis
    06.09.2024 11:51
    Bet tā arī neatbildēja uz jautājumu ko reāli klients ir ieguvis no jaunās katlu mājas? Jaunajā sezonā un ilgtermiņā????
    Vispār absurds kāpēc klientiem jāmaksā par katlu mājas remontu, klients pērk pakalpojumu no SIA, vai ja piemēram SIA Tele 2 vai kāda cita SIA veiks remontu savam ēkām klienti maksā?, nē, nekad! Klients maksa par gatavo pakalpojumu un tā pakalpojuma kvalitāte un apkope ir SIA pienākums !

Atstājiet komentāru