2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Atbalsta dabas parka "Sauka" individuālos aizsardzības noteikumus

Atbalsta dabas parka "Sauka" individuālos aizsardzības noteikumus

Valdība 16. septembrī atbalstīja dabas parka "Sauka" individuālos aizsardzības un izmantošanas noteikumus, kas paredz optimālu teritorijas aizsardzību.

Dabas parks atrodas Viesītes novadā, tā platība ir 5603 hektāri, un tas ir noteikts kā Eiropas nozīmes aizsargājamā dabas teritorija ''Natura 2000''. Parks ir izveidots, lai saglabātu Augšzemes augstienes Sēlijas paugurvaļņa un Saukas ezera apkārtējo ainavu, Latvijā un Eiropā īpaši aizsargājamos biotopus, īpaši aizsargājamās sugas un to dzīvotnes. Vienlaikus parka izveide paredz nodrošināt teritorijas ilgtspējīgu attīstību, kā arī teritorijai raksturīgo dabas un kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu sabiedrības atpūtai un izglītošanai.

Lai nodrošinātu teritorijā esošo dabas vērtību aizsardzību, tiks noteiktas trīs funkcionālās zonas - dabas parka zona, ainavu aizsardzības zona un neitrālā zona.

Dabas parka zona būs 1852 hektāru platībā, un tā izveidota, lai aizsargātu esošās ainaviskās un bioloģiskās vērtības, regulētu teritorijas izmatošanas intensitāti un nodrošinātu saimniekošanu, kas nav pretrunā ar dabas vērtību saglabāšanu. Šajā zonā ietilpst Saukas ezers un tam pieguļošā apkārtne. Dabas parka zonā iekļauts arī pauguru masīvs Ormaņkalna apkārtnē, lai saglabātu nogāžu un gravu mežu biotopus, aizsargājamo bezmugurkaulnieku sugu dzīvotnes un veicinātu ilgtspējīgu mežsaimniecisko darbību. Tāpat arī dabas parka zona noteikta lielākajās meža teritorijās, kurās atrodas īpaši aizsargājami meža biotopi un īpaši aizsargājamo sugu atradnes.

Ainavu aizsardzības zona noteikta 3631 hektāra platībā, kas ir 65% no dabas parka teritorijas. Tā izveidota, lai veicinātu dabas parka teritorijas ilgtspējīgu apsaimniekošanu un tradicionālās ainavas saglabāšanu. Šī zona aizņem lielāko daļu dabas parka teritorijas. Šajā zonā ir salīdzinoši vieglāks režīms, vienlaikus nosakot papildu nosacījumus augstvērtīgo ainavu saglabāšanai.

Neitrālā zona ir noteikta 120 hektāru platībā, un tas ir 2% no dabas parka teritorijas. Šī zona izveidota, lai nodrošinātu blīvi apbūvētu teritoriju funkcionēšanu un attīstību. Neitrālajā zonā zemes izmantošana iespējama atbilstoši pašvaldības teritorijas plānojumam. Neitrālajā zonā ir iekļauti Lones, Klauces un Saukas ciemi un ar tiem saistītā infrastruktūra, kā arī valsts autoceļi.

Projekts paredz, ka aizsargājamo koku teritorijā aizliegts veikt darbības, kas var ietekmēt aizsargājamo koku augšanu un dabisko attīstību. Vienlaikus noteikumu projekts paredz izņēmumu, ka aizsargājamo koku teritorijā ir pieļaujama infrastruktūras vai inženierkomunikāciju izbūve vai atjaunošana, kā arī ēku pārbūve.
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru