2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Meistari satikti arī Viesītes muzejā “Sēlija”(FOTO)

Meistari satikti arī Viesītes muzejā “Sēlija”(FOTO)

Laikā no 6. līdz 8. aprīlim tautas lietišķās mākslas meistari, amatnieki, stāstnieki, tautas teicēji, muzikanti un dziedātāji vairāk nekā 152 vietās visā Latvijā aicināja ikvienu interesentu uz pasākumu “Satiec savu meistaru!”. Pasākums norisinājās projekta „Eiropas amatu prasmju dienas” ietvaros, kas aizsākts 2002. gadā Francijā un kļuvis par plašāko amata prasmju saglabāšanas akciju Eiropā. Kopš 2015. gada akcijā iesaistās arī Viesītes muzejs “Sēlija”.

Šogad Viesīte bija vienīgā vieta visā Sēlijā, kur akcijas ietvaros varēja satikt meistarus. 6. un 7. aprīlī kopā ar rokdarbnieku biedrību “Zīle” un izšūšanas meistari Elitu Skadiņu muzejs aicināja izmēģināt monogrammu izšūšanu. Apmeklētājiem bija iespēja gan pašiem izšūt sava vārda un uzvārda pirmos burtus, gan aplūkot dvieļus un citas tekstilijas no muzeja krājuma izstādē “Piederības zīmes tekstilijās”. Īpašs paldies par atsaucību Viesītes vidusskolas skolēniem un mājturības skolotājai Ligitai Liepiņai!

Izstāde “Piederības zīmes tekstilijās” no muzeja “Sēlija” krājuma apskatāma muzeja darba laikā Sēlijas mājas Tūrisma informācijas punktā (A.Brodeles ielā 7) līdz 5. maijam!

Savukārt 7. aprīļa pēcpusdienā muzeja nodaļā “Paula Stradiņa skola” laikraksta “Brīvā Daugava” redaktors un aizrautīgs ģenealoģijas pētnieks Jānis Apīnis klausītājus iepazīstināja ar radurakstu pētniecības prasmēm. Smelties iedvesmu jauniem atklājumiem bija ieradušies viesītieši, ļaudis no apkārtējiem novadiem Neretas, Jaunjelgavas un Jēkabpils, no Krustpils un pat Ogres novada. Dzimtas radurakstu pētniecība Latvijā ir kļuvusi par ļoti iecienītu vaļasprieku, tāpēc nemaz nepārsteidza, ka lielākā daļa klausītāju paši ir zinoši senču meklētāji. Lekcijas noslēgumā daži no klātesošajiem izrādīja savas dzimtas ciltskoku un dalījās pieredzē, kā labāk to noformēt.

Jānis Apīnis atgādināja vērtīgu atziņu, cik svarīgi ir aptaujāt savas dzimtas vecākos radiniekus un pierakstīt viņu liecības. Tomēr katra pētnieka darba pamats ir dokumentāli apstiprināmi fakti, tāpēc aicināja tās nepasludināt par “baltu patiesību”, bet iekļaut savos materiālos kā mutvārdu liecības par aizgājušo laiku vai senākiem radiem.

Viesītes muzejs “Sēlija” gatavojas jaunajai tūrisma sezonai, turpinot piedalīties dažādās Vislatvijas akcijās. 4. un 5. maijā "Lauku ceļotāja" akcijā “Atvērtās dienas laukosgaidām Paula Stradiņa skolā, lai piedāvātu iepazīties ar to, kā mūsu pļavu un dārzu ārstniecības augi veido “Veselības pēdu”!

 

Jānis Dzimtais, Viesītes muzeja „Sēlija” izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciālists.

Atstājiet komentāru