2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Svētku dienai - Lieldienu krusta maizītes

Svētku dienai - Lieldienu krusta maizītes

Krusta maizītes tradicionāli tiek ceptas un pasniegtas Lielajā Piektdienā. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks”.

Sastāvdaļas: 450 g milti, 7 g raugs, 50 g cukurs, ½ TK svaigi malts kardamons, 2 TK kanēlis, ½  TK sāls, 50 g sviests, 250 ml piens, 1 liela ola, 140 g rozīnes, 80 g sukādes, 2 apelsīni (rīvēta miziņa). Krustiņu masai: 75 g milti, 5 ĒK ūdens, 1 ola pārziešanai. Glazūrai: 3 ĒK aprikožu džems vai ievārījums.

Pagatavošana: Bļodā sajauc miltus, sauso raugu, cukuru, kardamonu, kanēli un sāli. Sviestu lēnām izkausē, pielej pienu, samaisa. Pievieno olu un viegli sakuļ. Pievieno rozīnes, sukādes un apelsīnu miziņu. Visu iemaisa miltos, līdz izveidojusies viendabīga mīkla. Mīklu mīca ar rokām līdz tā kļūst elastīga un viendabīga. Mīklu liek ietaukotā bļodā, pārklāj  un noliek siltā vietā raudzēties. Uzrūgušu mīklu izveļ no bļodas un ar rokām izveido 16 bumbiņas, ko liek uz 2 cepamajām pannām un raudzē otro reizi – aptuveni 30 minūtes. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Pagatavo krustiņu masu un pilda kulinārijas tūtā, kam izgriež galā mazu caurumiņu. Katru bumbiņu pārsmērē ar sakultu olu un ar konditorejas tūtu virspusē veido krustiņus. Cep līdz maizītes kļuvušas zeltaini brūnas.

Atstājiet komentāru