2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Neoficiāla aptauja liecina, ka apmēram trešdaļa Jēkabpils novada vēlētāju vēl nav izlēmuši par ko balsot

Neoficiāla aptauja liecina, ka apmēram trešdaļa Jēkabpils novada vēlētāju vēl nav izlēmuši par ko balsot

Portālā Radio1.lv tika veikta iedzīvotāju aptauja un uzdots jautājums: Vai Jūs plānojat piedalīties pašvaldību vēlēšanās? 

Aptauja noslēdzās 5.maijā, tieši mēnesi pirms pašvaldību vēlēšanām, un  tajā piedalījās 589 respondenti, kas, protams, ir salīdzinoši mazs skaits no balsstiesīgajiem vēlētājiem topošajā jaunajā Jēkabpils novadā. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā pieejamo informāciju uz šī gada 21.janvāri topošajā Jēkabpils novadā kopumā ir 31 850 balsstiesīgo vēlētāju. Tātad aptaujas dalībnieki no kopējā skaita veido tikai 1,84%. Portāla Radio1.lv aptauja nepretendē uz nopietnu sociālu pētījumu, kas sniedz zinātniski pamatotas atbildes, tomēr no gūtajām respondentu atbildēm zināmas tendences un vēlētāju noskaņojumu portāla Radio1.lv aptauja parāda.

Aptuveni trešā daļa 167 respondenti jeb 30% aptaujas dalībnieku uz jautājumu - vai piedalīsieties pašvaldību vēlēšanās - atbildēja – jā, bet vēl nezinu par ko balsošu, 150 jeb 26% sniedza atbildi – jā, un zinu par ko balsošu. Tātad kopumā 317 jeb 56% no respondentiem mēnesi pirms vēlēšanām plāno tajās piedalīties, bet tajā pašā laikā samērā liels procents jeb trešā daļa ir to, kuri vēl nav izdarījuši savu izvēli un, visticamāk, lēmums tiks pieņemts pēdējā brīdī.

77 aptaujas dalībnieki jeb 7% uz jautājumu - vai plāno piedalīties pašvaldību vēlēšanās - atbildēja, - nē, visdrīzāk nepiedalīšos, bet vairāk kā trešā daļa – 195 jeb 37% atbildēja, ka nepiedalīsies, jo neredz tam jēgu. Līdz ar to kopumā mēnesi pirms vēlēšanām – 272 jeb 44% respondentu neplāno piedalīties pašvaldību vēlēšanās.

Patlaban portālā Radio1.lv ir sākusies jauna aptauja, kurā skaidrojam iedzīvotāju viedokli par to, ko vēlētāji politiķos vērtē visaugstāk?

Jau ziņots, ka šajās pašvaldību vēlēšanās uz vietu jaunajā Jēkabpils novada domē no kopumā 12 politisko spēku sarakstiem pretendē 227 deputātu kandidāti uz 19 deputātu vietām. Konkurence ir 11,94 jeb noapaļojot gandrīz 12 deputātu kandidāti uz vienu deputāta vietu. Jaunais Jēkabpils novads tiks izveidots apvienojot sešas pašvaldības – Jēkabpils pilsētu, Jēkabpils, Krustpils, Viesītes, Aknīstes un Salas novadus. 

Tāpat arī vēstīts, ka 5.jūnijā pašvaldību vēlēšanās Jēkabpils novadā 12 politiskie spēki startēs ar sekojošiem kārtas numuriem: 1. KPV LV, 2. “Apvienība "Iedzīvotāji””, 3. Latvijas Zaļā partija, 4. LSDSP, 5. Nacionālā apvienība - VL-TB/LNNK, 6. Jaunā konservatīvā partija, 7. LRA/”Vienotība”, 8. “Latvijas attīstībai”, 9. Jēkabpils reģionālā partija, 10. “Saskaņa”, 11. “Progresīvie”, 12. Latvijas Zemnieku savienība.

Atstājiet komentāru