2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Vēlēšanu iecirkņi slēguši durvis, notiek balsu skaitīšana. Jēkabpils novadā vēlēšanās bijusi zema vēlētāju aktivitāte

Vēlēšanu iecirkņi slēguši durvis, notiek balsu skaitīšana. Jēkabpils novadā vēlēšanās bijusi zema vēlētāju aktivitāte

Sestdien, 5. jūnijā, pulksten 20 durvis slēguši Jēkabpils novada 32 vēlēšanu iecirkņi un sācies darbs pie balsu skaitīšanas. Jēkabpils novadā pašvaldību vēlēšanās nobalsojuši 11 287 jeb 35,56%  balsstiesīgo vēlētāju. Jēkabpils novadā ir 31 739 balsstiesīgie iedzīvotāji.

Jēkabpils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Upmace raksturojot pašvaldību vēlēšanas sacīja, ka šajās, salīdzinot ar 2017.gada pašvaldību vēlēšanām, iedzīvotāju aktivitāte bijusi krietni zemāka. Ja iepriekšbalsošanas dienās aktivitāte bija augstāka nekā 2017.gadā, tad vēlēšanu dienā tieši pretēji.

Jēkabpils novadā šajās pašvaldību vēlēšanās balsot devušies tikai 35,56% vēlētāju, nedaudz vairāk par trešdaļu. Salīdzinājumam var minēt, ka 2017.gada pašvaldību vēlēšanās Jēkabpilī piedalījās 48,07% vēlētāju, Jēkabpils novadā – 46,75%, Aknīstes – 47,19%, Viesītes – 51,75%, Salas – 45,10% un Krustpils – 46,39%.

Iveta Upmace sacīja, ka kopumā pašvaldību vēlēšanas Jēkabpils novadā noritējušas mierīgi, bez būtiskiem starpgadījumiem. Vairāki gadījumi bijuši, kad cilvēki, paši iepriekš nepamanot, balsot devušies ar personu apliecinošiem dokumentiem, kuriem beidzies derīguma termiņš. Tāpat arī apmēram līdz desmit gadījumos bijusi situācija, kad cilvēks, kaut arī deklarējies jaunā Jēkabpils novada teritorijā nevarēja nobalsot, jo noteiktā termiņā nebija izmantots e-pakalpojums un mainīts vēlēšanu apgabals. Pārsvarā tie bijuši cilvēki, kas atgriezušies no ārzemēm.

Iveta Upmace atzinīgi novērtēja iespēju balsot no automašīnas, ko Jēkabpilī izmantojis 291 vēlētājs. Par šo iespēju atzinīgi izteikušies arī paši vēlētāji un attiecīgo iecirkņu darbinieki.  Iveta Upmace sacīja, ka āra balsošanu no automašīnām izmantoja visas vecuma grupas, taču seniori bija mazliet piesardzīgāki – vecākā gadagājuma iedzīvotāji vispirms ierodas pie iecirkņa un apjautājas par vēlēšanu kārtību. Savukārt jauni cilvēki biežāk izmanto iespēju nobalsos, neizkāpjot no sava auto.

Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā publicētā informācija liecina, ka visaktīvākie balsotāji pašvaldību vēlēšanās Jēkabpils novadā bijuši iecirknī, kas izvietots Jēkabpils Tautas namā, kur savu izvēli jau izdarījuši 1559 vēlētāji. Otrajā vietā aktivitātes ziņā ir vēlēšanu iecirknis, kas izvietots Jēkabpils sporta hallē, šeit nobalsojuši 885 vēlētāji. Trešā lielākā aktivitāte novērota iecirknī, kas izvietots Jēkabpils 2.vidusskolā, kur nobalsojuši 808 vēlētājs.

Tikmēr viszemākā vēlētāju aktivitāte novērota vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Mežāres pagasta kultūras namā. Šeit vēlēšanās savu izvēli izdarījuši 77 vēlētāji, otrs zemas aktivitātes vēlēšanu iecirknis ir Asares pagasta pārvaldē, šeit balsojuši 79 vēlētāji un trešais – vēlēšanu iecirknis Rites pagasta pārvaldē, kur balsojuši 93 vēlētāji.

Atstājiet komentāru