2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Septiņi Jēkabpils novada domē ievēlētie saraksti par domes priekšsēdētāju vienojas virzīt Ragaini, deputātu viedokļi

Septiņi Jēkabpils novada domē ievēlētie saraksti par domes priekšsēdētāju vienojas virzīt Ragaini, deputātu viedokļi

Septiņi no deviņiem Jēkabpils novada domē ievēlētajiem sarakstiem par domes priekšsēdētāju vienojušies virzīt bijušo Jēkabpils mēru Raivi Ragaini (LZP), portālu Radio1.lv informēja Latvijas Zaļās partijas (LZP) Jēkabpils nodaļa.

Atbalstu Ragaiņa kandidatūrai pauduši 12 deputāti no kopā septiņiem novada domē ievēlētajiem politisko spēku sarakstiem, tādējādi potenciāli Ragainim kā novada mēram būs 13 no 19 jaunajā domē ievēlēto deputātu balsīm. Ragaini atbalsta LZP, "Apvienība "Iedzīvotāji"", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" (NA), Jaunā konservatīvā partija (JKP), Latvijas reģionu apvienības (LRA) un "Vienotības" kopīgais saraksts, "Saskaņa" un Latvijas Zemnieku savienība (LZS).

Pārējie seši domē ievēlētie domnieki pārstāv bijušo mēru Aivara Krapa (LA) un Leonīda Salceviča (Jēkabpils reģionālā partija) sarakstus.

"Mums ir izdevies izveidot komandu, kas strādās Jēkabpils novada iedzīvotāju labā, garantējot to, ka primāri pašvaldība ir paredzēta iedzīvotājiem, nevis otrādi. Esam gatavi ar pārliecību uzņemties vadību - lai veidotu no visiem līdzšinējiem novadiem un Jēkabpils pilsētas spēcīgu, vienotu novadu, kurā ir ņemtas vērā visu teritoriju intereses un tiek nodrošināts šo interešu vienlīdzības princips," komentēja Ragainis.

Viņš uzskata, ka lēmumu pieņemšanas procesā novārtā nedrīkst palikt neviena novada daļa.

"Es pateicos par atbalstu un aicinu arī pārējos jaunievēlētos deputātus atbalstīt manu kandidatūru. Tikai strādājot visiem kopā, mums izdosies sekmīgi realizēt vēlētājiem dotos solījumus," uzsvēra Ragainis.

Jautāts, kāds varētu būt amatu sadalījums jaunajā domē, Raivis Ragainis sacīja, ka pagaidām publiski to neatklās, jo vēl nav zināmas daudzas svarīgas nianses, piemēram, “nedz Jēkabpils domes šī sausaukuma deputātiem, nedz novadu pašvaldību priekšsēdētājiem un deputātiem nav zināma kāda ir jaunizveidotā Jēkabpils novada izstrādātā struktūra, to tur noslēpumā. Varbūt tur viss ir kārtībā, bet varbūt pie tās vēl nopietni jāstrādā. Kad zināsim, kas šajā dokumentā, varēs lemt par darbiem, kas darāmi un, kas tos darīs.”

Jautāts vai piedalīsies “LA” aicinātajās visu deputātu sarunās par darāmajiem darbiem jaunajā sasaukumā, kas paredzētas pirmdien, Raivis Ragainis atbildēja apstiprinoši.

Radio1.lv sazinājās arī ar citiem Jēkabpils novada domē ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

“Man tas nav pārsteigums, jo Ragaiņa kungs jau vēlēšanu naktī sāka sarunas ar citu sarakstu deputātiem par koalīciju. Jau otro sasaukumu pēc kārtas tiek ignorēta vairākuma vēlētāju vēlme un tie, kas vēlēšanās uzvarēja - nobīdīti malā. Tāpēc nav jābrīnās, ka cilvēki nenāk uz vēlēšanām, jo neredz tam jēgu, tā kā vēlētāju vairākuma vēlme netiek ņemta vērā, prognozēju, ka uz nākamajām vēlēšanām atnāks vēl mazāk vēlētāju. Es jūtos pateicīgs vēlētājiem par to milzīgo skaitu plusiņu, ko saņēmu. Paldies. Pēc vēlēšanām es uzrunāju visus deputātus, izņemot vienu kundzi, izrunājos ar visiem politiskajiem spēkiem, izņemot otrās vietas ieguvēju, ko aicināju uz sarunu, man teica, ka atzvanīs, zvanu līdz šim brīdim neesmu sagaidījis. Ja mēs runājam, ka gribam visi sasēsties pie galda un vismaz izrunāt turpmāko darbību, tad tas nenotika, ne manas vainas pēc. Šobrīd es saprotu, ka mēs seši deputāti no LA un JRP esam nolikti malā un kopīgas sarunas nav notikušas. Kopā ar mani ievēlētais deputāts Jānis Raščevskis ir sazinājies ar visiem Jēkabpils novada domē ievēlētajiem politiskajiem spēkiem un aicinājis visus ievēlētos deputātus uz sarunu par darāmajiem darbiem nākamajos četros gados, saruna paredzēta pirmdien, 14.jūnijā plkst.15.00 Krustpils novada pašvaldības telpās. Mēs uz šo tikšanos būsim, jautājums vai atnāks citu sarakstu deputāti,” saka Aivars Kraps (LA).

“Jā, Latvijas Zaļā partija mūs uzrunāja, mēs piedalījāmies sarunās un atbalstam Raivja Ragaiņa kandidatūru Jēkabpils novada mēra amatā. Pagaidām koalīcijas līguma nav, nekas nav parakstīts, ir mutiska vienošanās par atbalstu. Norunai ir dažas nianses, ja tās atrisināsies, tad viss ir kā norunāts. LZP ir vairākums un mūsu vēlme ir strādāt kopā ar vairākumu, jo esot opozīcijā mēs nevar izpildīt savus solījumus vēlētājiem. Turklāt pozīcijā jābūt pārliecinošam vairākumam deputātu, lai nav tā, ka ir tikai vienas balss pārsvars un pozīciju viegli var sašūpot. Mēs esam gatavi strādāt un būtu ar mieru strādāt visu 19 deputātu komandā. Pirmdien uz “Latvijas attīstībai” aicinātajām sarunām mēs iesim, jo mums nav pretenziju ne pret vienu sarakstu vai deputātu, mēs pilsētas pašvaldības deputātu karos nebijām iesaistīti, mēs varam gan satikties, gan uzklausīt visus,” saka Alfons Žuks (Apvienība/Iedzīvotāji).

“Pirmkārt, plusi mūsu atbalstam. Raivis Ragainis mūs uz kopīgu sadarbību uzrunāja pirmais un, pārrunājot jaunās Jēkabpils novada pašvaldības attīstības redzējumu un prioritātes – nozaru attīstībā, pārvaldības, izglītības, kultūras  un citās jomās, ir skaidrs, ka LZP un NA tās sakrīt. Otrkārt, mīnusi, kāpēc neizvēlējamies atbalstīt LA komandu. Pirmkārt, potenciālais mēra amata kandidāts no LA Aivars Kraps nevar ieņemt mēra amatu, mums visiem zināmu apsvērumu dēļ. Otrkārt, no dzirdētā priekšvēlēšanu retorikā  - mums ir atšķirīgi redzējumi Izglītības un pārvaldības jomās. NA apvienība uztraucas par mazo skolu likteni un šajā jautājumā mums ir nedaudz savādāks redzējums nekā LA. Savukārt pārvaldības jomā NA uzskata, ka pakalpojums jāsniedz iespējami tuvāk iedzīvotājiem, jo īpaši aktuāli tas ir lauku teritorijā, savukārt Jēkabpils pilsēta, kā vadošā pašvaldība jaunā Jēkabpils novada modeļa izstrādē un cik mēs zinām tur ir diezgan centralizēti viss saplānots. Mums viedoklis šajā jautājumā atšķirās. Trešais mīnuss, kāpēc neatbalstam  LA komandu, ir fakts, ka Jēkabpils pilsēta jauno Jēkabpils novada modeli jeb esošo pašvaldību reorganizācijas plānu  beigu stadijā ir izstrādājusi un pabeigusi, neiesaistot blakus esošos novadus. Varbūt tas ir Kristīnes Ozolas kundzes vienpersonisks lēmums, bet viņa atsakās novadu vadītājiem izsniegt un parādīt šo dokumentu. Tā ir absurda situācija. Jautājums vai tas ir viņas lēmums, tomēr pilsētu vada patreizējā koalīcija un vēl 20 dienas to darīs, tāpēc vairāk plusu ir LZP un Raivja Ragaiņa komandai,” saka Kārlis Stars (NA).

Jautāts vai viņam, atbalstot Raivi Ragaini nav iebildumu strādāt komandā ar “Saskaņu”, Kārlis Stars atbildēja “Mēs ar “Saskaņu” neesam komandā un nekad arī nebūsim, gan mēs, gan viņi atbalstam vienu mēra kandidātu, jo mēs nevaram viņiem aizliegt atbalstīt Raivi Ragaini.

Ķārlis Stars arī sacīja, ka ir saņēmis no LA uzaicinājumu uz sarunām pirmdien un plāno uz tām iet.

“Jā, mēs konceptuāli atbalstam Raivja Ragaiņa virzīšanu mēra amatā, bet mūsu atbalstam ir savi nosacījumi, ko publiski pagaidām neatklāšu, ja mūsu nosacījumi netiek izpildīti, mēs mainīsim savu viedokli. Mums ir ceturtā vieta pašvaldību vēlēšanās Jēkabpilī, jā, mēs neuzvarējām vēlēšanās, bet arī mūs atbalstīja pietiekami liels vēlētāju skaits. Tā kā esam jauns politiskais spēks, kas līdz šim šeit pašvaldībās nav bijis mēs vēlamies un esam gatavi strādāt pozīcijā. Mēs arī konsultējamies ar partiju, partijas uzstādījumu ir ņemti vērā - būt kopā ar “zaļajiem”, kas ir uzvarējuši un  otra roka LA, ja “zaļie” nespēj izveidot vairākumu domē. Mēs rīkojamies saskaņā ar partijas uzstādījumu. Jā, pirmdien uz LA aicinātajām visu deputātu sarunām mēs iesim, jo esam par plašu koalīciju domē,” saka Aivars Vanags (JKP).

“Jānis Raščevskis (LA) bija uzņēmies pirmdien aicināt pie sarunu galda visus Jēkabpils novada domē ievēlētos deputātus, uzrunāt, lai veidotu plašu koalīciju un, kā turpmāk strādāsim un par to lemt, taču viss jau izlemts iepriekš, nesēžoties visiem ievēlētajiem deputātiem pie viena galda. Mēs – JRP un LA – pirmdien uz sarunu iesim, vai atnāks citu ievēlēto partiju deputāti, to redzēsim. Iespējams, pēc tam sasauksim preses konferenci,” saka Leonīds Salcevičs (JRP).

“Raivja Ragaiņa kandidatūru atbalstu, jo esmu jau strādājis viņa komandā un mana pārliecība, ka viņam esot mēram bija vairāk demokrātijas, arī viedokļu dažādība nebija noziegums. Savukārt esot mēram Aivaram Krapam, viedokļu dažādība tika ignorēta un citādie viedokļi neuzklausīti. Ja, būs iespēja un darba dēļ neradīsies šķēršļi, es pirmdien uz LA sarunām par darbu jaunajā sasaukumā aiziešu,” sacīja Mārtiņš Svilis (LRA/Vienotība).

“Atbalstu Raivi, jo kopā strādājot šajā domes sasaukumā, pārliecinājos par viņa godīgumu, pozitīvo dzīves skatījumu un cilvēku mīlestību. Tās mums ir kopīgas vērtības, kas ir pamatā veiksmīgai sadarbībai,” pamato Līga Kļaviņa (LZS). 

Jautāta vai piedalīsies “LA” visu ievēlēto deputātu sarunās Līga Kļaviņa sacīja: “Ja, arī es esmu šādu uzaicinājumu saņēmusi un plānoju apmeklēt sarunu.”

“Es vienmēr esmu atbalstījis Raivja Ragaiņa komandu un atbalstu arī tagad,” saka Andrejs Gavrilovs (Saskaņa). 

Jautāts vai nav pretruna, ja vienā koalīcijā iet “Saskaņa” un NA, Andrejs Gavrilovs sacīja, ka nav nekāda koalīcijas līguma un viņš nav un nebūs vienā koalīcijā ar NA, bet viņš atbalsta mēra amatam Raivi Ragaini, kas nav pretrunā ar “Saskaņas” politiskajiem mērķiem.

Jau ziņots, ka Jēkabpils novadā vismaz vienu no 19 mandātiem sestdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās ieguvušas deviņas dažādas partijas, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā publicētā informācija.

Tostarp pa četriem mandātiem ieguvušas "Latvijas attīstībai" un LZP, pa diviem - "Apvienība "Iedzīvotāji"", NA, JKP, Jēkabpils reģionālā partija, savukārt pa vienam mandātam ieguvis LRA un "Vienotības" kopīgais saraksts, partija "Saskaņa" un LZS.

No LA Jēkabpils novada domē ievēlēts Kraps, SIA "Jēkabpils autobusu parks" valdes priekšsēdētājs Jānis Ščerbickis, Krustpils novada pašvaldības deputāte Elīna Serkova un Saukas dabas parka biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Raščevskis.

No LZP ievēlēts bijušais Jēkabpils mērs Ragainis, Jēkabpils domes deputāts Aigars Nitišs, SIA "JK Namu pārvalde" valdes priekšsēdētājs Ainars Vasilis un SIA "Sedumi" valdes locekle Aija Bojāre.

No "Apvienības "Iedzīvotāji"" ievēlēts Viesītes novada domes priekšsēdētājs Žuks un pašvaldības kancelejas vadītāja Daina Vītola. 

No NA ievēlēti Krustpils novada domes deputāti Daina Kalve un Kārlis Stars.

No JKP ievēlēts Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Vanags un ZS "Pūpoli" pārvaldnieks Kaspars Štolnieks, no Jēkabpils reģionālās partijas - finanšu ministra padomnieks Salcevičs un Jēkabpils domes deputāts Māris Dimants.

Savukārt no LRA un "Vienotības" kopīgā saraksta ievēlēts SIA "Marteks" vadītājs Mārtiņš Svilis, no LZS - Jēkabpils domes deputāte Līga Kļaviņa, bet no "Saskaņas" - Jēkabpils pilsētas domes deputāts Andrejs Gavrilovs.

Komentāri (0-10/17)

  • Fui
    12.06.2021 05:58
    Ko tā Ozola staastiis?! Kaadi pašai bija labumi?! Vai cik ļoti nepseej paardzivot, ka netika, lai turpinatu zagt?! ;)
  • Nu nu
    12.06.2021 03:44
    I viens,i otrs sasmērējies,i trešais. Lai smērējas savā starpā,cik grib. Bet lai nezog iedzīvotājiem. Nez vai Ozola klusēs,ja siltu vietu nedos? Pēc 4 gadi vispār neviens neies vēlēt,vecie buki tika,s jēga? Savas intereses fīrēs,bet par iedzīvotājiem pofig būs,jo tā ir bijis. Nez ko Staram piesolīja, vistnieka amatu? Par velti jau nepārdosies. Žukam ko piesolīja? Kļaviņa būs vietniece novadā ar apmēram 30 tūkstošu iedzīvotāju,kur par dāmu tik 600 nieka balsis,bet viņa tak vadīs sociālo jomu. Jūs vispār saprotat,kas notiks?
  • KnAB
    12.06.2021 00:19
    Gavrilovs vienmēr atbalstīja un atbalstīs Ragaiņa komandu. Manuprāt skaidri redzams kurš kuru atbalsta....
  • Nezinatajs939
    11.06.2021 23:03
    Ome:
    Tiešām neredzu jēgu iet uz vēlēšanām. Mēram jābūt ar visvairāk plusiem,un tā rindas kārtībā. Tā pat par vietniekiem. Nu,ko, Kļaviņu ieliks par vienieci,tad vel kādus 2 vietniekus. Nu un ko pārējie? Kā parasti gudri muldēs sēdēs vai klusēs un nobalsos par lēmumiem,kurus liekas,ka pat nelasa. Man neinteresē šīm ambīcijas,iedzīvotājs grib normālus ceļus,infrastruktūru,atpūtas iespējas,skaistu vidi,mazus komunālos,labus dārziņus,skolas,izklaidi. Sūdābeles laikam nevajag mums laukos,tās pilsētā ceļat,tik ne par lauku naudu
    To ka 20% no vēlētājiem nobalsoja par vienu kandidātu nenozīmē ka viņam ir jābūt mēram, kāpēc pārējiem 80% kas par viņu nebalsoja bet balsoja par citiem ir jalēkā līdzi tiem 20%?
    Mēram ir jābūt tam kurš spēj salasīt vairākumu, tā kā tas mūsu valstī ir pēc likuma. To vai Ragainis ir īstais kandidāts, tas ir cits stāsts..
  • Janka
    11.06.2021 22:32
    Kaut kā nav saprotams deputātu murgojums. Ar Krapu runāt nevar, bet ar Gavrilovu var. Vai tad Gavrilovs nebija tas, kurš apkrāpa savus darbiniekus nemaksājot algas. Un kā tad JKP godīgums un tiesiskums?
  • Jēkabpilietis
    11.06.2021 21:39
    Žukam jāpērk būs frizētava, lai būtu kundzei kur strādāt. Viesītē jau viss gāja caur frizūras taisīšanu.
  • ana
    11.06.2021 21:33
    slikta ziņa, ļoti slikta
  • Alise
    11.06.2021 21:21
    Jācer,ka Raivis turpinās iesāktos darbus un turpinās dialogu ar novada iedzīvotājiem,Jācer,ka šoreiz apvērsumi nenotiks un darbs tiks veikts līdz nākošajām vēlēšanām,lai tad izvērtētu padarīto.Bumeranga efekts sevi jau pierādījis-KUR TAGAD IR ''Progresīvo'' OZOLA?!
  • Kaut kā tā
    11.06.2021 20:54
    Ko te runāt daudz? Ja DIEVS ir debesīs, visus noliks tur,kur tie ir paredzēti.
  • Jēkabpilietis
    11.06.2021 20:14
    Stars nu gan muld. Skolu slēgšana vai neslēgšana nav atkarīga no pašvaldības. Jau tagad valdībā ir izstrādāti noteikumi par mazo skolu slēgšanu ar 2022.gada 1.septembri. Deram, ka Stars grib ielīst Sirmoviča vietā. Vienreiz jau mēģināja?
12

Atstājiet komentāru