2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 20.janvārī

Jēkabpils radio1 ziņas 2019.gada 20.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: No 4.marta sāksies Neretas ielas rekonstrukcija un gaisa tilta pār Kļavu ielu nojaukšana; Aizvērtu HES slūžu dēļ draud applūst Salas novada dārzkopības kooperatīvs; un Atrasta pirms 10 gadiem Ciblas baznīcā nozagtā svētbilde.

Saistībā ar Neretas ielas jeb tā dēvētā apbraucamā ceļa pārbūvi, kas tiek veikts projektā "Jēkabpils pilsētas infrastruktūras sasaiste ar TEN-T tīklu", tiks pārbūvēts Neretas ielas posms no rekonstruētā posma pie tilta pār Daugavu līdz gājēju pārejai ar luksoforu pie Ledus ielas. Pārbūvē ietverts arī satiksmes pārvads jeb gaisa tilts pār Kļavu ielu pie tirdzniecības centra “Sēlija”. Tāpēc, sākot no 4.marta, slēgs transportlīdzekļu kustību pa Neretas ielu no tilta līdz Ledus ielai un Kļavu ielu posmā zem gaisa tilta. Tas nozīmē, ka vairs nevarēs no lielveikala “Rimi” pa Kļavu ielu aizbraukt līdz Auseklīša vai Bebru ielas mikrorajoniem. Tāpat arī nevarēs, braucot no tilta vai uz tiltu, izmantot Neretas ielu jeb apbraucamo ceļu. Aivars Kraps uzsver, ka pāri Daugavai pa tiltu no Jēkabpils puses no 4.marta vedīs tikai viens ceļš – Vienības iela. Plašāk par satiksmes plūsmas organizēšanu, kā arī pilsētas maršruta autobusu kursēšanu un gājēju pārvietošanos Neretas ielas rekonstrukcijas un gaisa tilta nojaukšans un atjaunošanas laikā, lasiet portālā Radio1.lv, kā arī klausieties Radio1 ēterā šodien pēc ziņām pulksten divos dienā intervijā ar Jēkabpils mēra vietnieku Aivaru Krapu.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments Uzvaras parka infrastruktūras atjaunošanā šogad plāno ieguldīt 3,81 miljonu eiro. Departamenta sagatavotajā vēstulē Mājokļu un vides jautājumu komitejai teikts, ka Uzvaras parks ir otra lielākā Rīgas pilsētas apstādījumu un rekreācijas teritorija aiz Mežaparka un tā platība ar piegulošajām teritorijām ir aptuveni 40 hektāri. Vienlaikus departaments norāda, ka Uzvaras parka infrastruktūra ir nolietojusies un sen vairs neatbilst mūsdienīgas ārtelpas prasībām. Tāpēc piešķirti līdzekļi Uzvaras parka infrastruktūras atjaunošanai.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās vēlētājiem tiks nozīmēts iecirknis, kurā jābalso, taču no 16.marta līdz 7.maijam vēlētāji sākotnēji piešķirto iecirkni varēs nomainīt pret citu, informē Centrālās vēlēšanu komisija. Iecirkņa maiņu varēs pieteikt elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu, vai arī klātienē – katras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās. No 11. līdz 16.martam Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde vēlētājiem uz deklarētās dzīvesvietas adresi Latvijā izsūtīs paziņojumus par Eiropas parlamenta vēlēšanām un informāciju par to, kura iecirkņa sarakstā vēlētājs iekļauts. Savu vēlēšanu iecirkni vēlētāji varēs noskaidrot arī e-pakalpojumā vai, zvanot uz centrālās vēlēšanu komisijas uzziņu tālruni. Eiroparlamenta vēlēšanas notiks 25.maijā·

Turpinām ziņas

Pēdējās dienas radījušas satraukumu Salas novada iedzīvotāju vidū. Sankaļu HES aizvērto slūžu dēļ Ziemeļsusējā ievērojami cēlies ūdenslīmenis, draudot appludināt iedzīvotāju iekoptos dārziņus Dolomīta dārzkopības kooperatīvā. Svētdien, 17. februārī, mazdārziņu īpašnieki novēroja, ka HES slūžas bijušas aizvērtas, tāpēc sākušas applūst upei tuvāk esošās teritorijas. Novērots, ka ūdens līmenis kāpis otrpus ceļam, kas ved no Jēkabpils uz Biržiem. Mazdārziņu īpašnieki nobažījušies, ka turpinot celties ūdens līmenim, arī viņu teritoriju varētu skart plūdi. Jau ziņots, ka šajā vietā pavasaros un rudeņos bieži novēro plūdus, jo vietai, kur atrodas mazdārziņi raksturīgas visai zemas palienu pļavas. 

Ērgļu novada domes deputāti apstiprinājuši Braku meža cirsmas izsoles rezultātus, tadējādi pirkuma līgums tiek slēgts ar SIA "Primolux", liecina pašvaldības informācija. Pašvaldības rīkotajā izsolē piedalījās seši pretendenti un "Primolux" solīja visaugstāko cenu - 96 tūkstoši eiro. Uzņēmums jau veicis pilnu pirkuma maksu par kustamo mantu. Pašvaldība cirsmu izsoles rezultātā iegūtos finanšu resursus plāno ieguldīt Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja "Braki" infrastruktūras sakārtošanā un labiekārtošanā. 

Un vēl

Pareizticīgo baznīcā Ciblas novadā nupat atgriezusies pirms 10 gadiem nozagtā svētbilde. Jau ziņots, ka no 2009. līdz 2012. gadam aplaupīti vairāki Latgales dievnami. Līdz šim atgūtas 12 svētbildes, pārējo liktenis nav zināms. Nesen Kvītaines pareizticīgo baznīcā Ciblas novadā atgriezusies Sv.Feodosija Čerņigovas arhibīskapa svētbilde. Šo baznīcu aplaupījuši periodiski, tā kā šeit nav elektrības, te nevar ierīkot apsardzes sistēmu. Svētbildi atrada, kad kolekcionārs Lietuvas policijai lūdza pārbaudīt viņa īpašumā esošās svētbildes. Turpmāk atgūtā svētbilde atradīsies centrālajā dievnamā Ludzā un uz savu baznīcu Ciblā tiks vesta tikai svētku reizēs, jo glabāt to patstāvīgi nomaļā dievnamā ir bīstami, zādzība var atkārtoties.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Februāra beigās būs pagājis pusgads, kopš Preiļu novada Labklājības pārvalde nodrošina iespēju pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem saņemt dienas aprūpes centra pakalpojumu. Minētā pakalpojuma saņemšanai jau sākotnēji pieteicās seši Preiļu novada iedzīvotāji, bet no aizvadītā gada decembra to saņem arī divi Riebiņu novada iedzīvotāji.. Personāls, ņemot vērā katras personas spējas un vēlmes, piemeklē atbilstošas nodarbības. Dienas aprūpes centra apmeklētāji  pakalpojumu saņem bez maksas, jo finansiāls atbalsts tiek nodrošināts projektā “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā”.

Kopš aizvadītā gada jūnija nestrādājošām pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti, kuras deklarētas Preiļu novadā, ir iespēja saņemt atbalstu ārstniecības pakalpojumu izdevumu segšanai jeb tā saukto “divu dienu slimnīcas pabalstu”. Pagājušā gada laikā izdevumi minētā pabalsta segšanai sastāda vien nedaudz vairāk kā 1300 eiro, un tas pieprasīts 56 reizes. Faktiskais palīdzības saņēmēju skaits gan ir mazāks, jo vairākas personas pabalstu saņēmušas atkārtoti, tomēr šāda veida atbalsts cilvēkiem ir būtisks, jo daudzos gadījumos ārstēšanās stacionārā bijusi nepieciešama cilvēkiem ar onkoloģiskām saslimšanām. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā starptautiskajā „Ēnu dienā” kārtējo gadu piedalījās Preiļu novada pašvaldība. Domes vadības un speciālistu darbu vēroja 22 jaunieši, kļūstot par “ēnām” gan pašvaldības vadībai, administrācijas speciālistiem un domes iestāžu darbiniekiem. Šogad interesi par profesijām pašvaldībā izrādīja jaunieši no Preiļu novada, Daugavpils pilsētas, Maltas novada un Vārkavas novada izglītības iestādēm. Ēnotāju vidū bija arī divas jaunietes, kuras pēc vidējās izglītības iegūšanas meklē iespējas atrast sev piemērotāko profesiju. SIA “Preiļu slimnīca” medicīnas speciālistus ēnoja 20 skolēni no Preiļu, Aglonas, Vārkavas, Baltinavas, Rēzeknes, Daugavpils, Līvānu, Balvu un Madonas novadiem. 

PREIĻU NOVADA UZŅĒMĒJI, kuri darbojas pārtikas pārstrādes, metālapstrādes, kokapstrādes, tekstila jomā un kuriem ir nepieciešams veikt tirgus izpēti, izstrādāt komunikācijas stratēģiju, attīstīt zīmolu, ir interese par lāzerapstrādi, kurināmā kvalitātes izpēti, detaļu un prototipu izgatavošanu ar CNC iekārtām, 3D printēšanu un skanēšanu, robotiku, procesu automatizāciju un IT iespējām, AICINĀTI PIETEIKTIES PIEREDZES BRAUCIENAM UZ RĒZEKNES TEHNOLOĢIJU AKADĒMIJU 19. MARTĀ. Pieteikšanās līdz 15. martam, zvanot pa tālruni 26636243  Inetai Liepniecei. 

Preiļu Galvenā bibliotēka piedāvā grāmatu un žurnālu piegādi mājās pensionāriem un personām ar kustību traucējumiem Preiļu pilsētā. Aicinām pieteikties pa tālruni 65381230 vai 29991263.

Un vēl par kultūraspasākumiem 

22. februārī plkst. 16:00 Aizkalnes Tautas namā notiks Radošais sadraudzības spēļu vakars kopā ar Jauniešu centru “Četri”

22. februārī plkst. 18.00 Preiļu Kultūras namā Mariapoles (Ukraina) cirka kolektīvs “ARGO” ar izrādi “Alise aizspogulijā”. Bērni līdz 3 gadiem pieaugušo pavadībā izrādi var apmeklēt bez maksas, neaizņemot papildu vietu.

23. februārī Saunas Tautas namā netradicionālo deju kopu sadancis “Puteņu valsis”. Ieeja – bez maksas.

24. februārī plkst. 15.00 Aizkalnes Tautas namā notiks komiķa Maksima Trivaškeviča soloizrāde „Humors pa latviski”, kurā  autors pastāstīs savus svaigākos jokus. Ieeja – 2 eiro.

24. februārī no plkst. 10.00-13.00 Preiļu Kultūras namā Andele Preiļos. Nāc un skaties, iespējams, ka atradīsi to, kas kādam vairs nav aktuāli.

26. februārī plkst.1300 Preiļu novada kultūras namā notiks Aglonas, Preiļu, Riebiņu un Vārkavas novadu izglītības iestāžu TAUTAS DEJU KOLEKTĪVU  SKATE – KONCERTS.

No 8. februāra Preiļu Galvenajā bibliotēkā apskatāma izstāde “Moskvinas vecticībnieki. Ieskats vēsturē”. Izstāde būs atvērta līdz 1. martam katru dienu, izņemot svētdienas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izsludināts konkurss Valsts vides dienesta ģenerāldirektora amatam; Kādu kompensāciju piedāvā pensionārei par nelikumīgi nogrieztajām kaņepēm; un Jēkabpils dzejniece Ruta Štelmahere ar dzejas lasījumiem piedal;īsies pasākumā Rīgā.

Valsts kanceleja izsludinājusi atklātu konkursu Valsts vides dienesta ģenerāldirektora amatam. Pretendenti amatam var pieteikties līdz 11.martam. Konkursa uzvarētājs, ieņemot dienesta ģenerāldirektora amatu, saņems mēnešalgu 2 tūkstoši 353 eiro apmērā. Par sasniegtiem darba rezultātiem būs iespējams saņemt arī atlīdzības mainīgo daļu. Tāpat šis amats paredz iespēju saņemt veselības apdrošināšanu, sociālās garantijas un iespēju piedalīties Augstākā līmeņa vadītāju attīstības programmā.  Galvenās pretendentiem izvirzītās prasības ir nevainojama reputācija, augstākā izglītība ekonomikas, tiesību, vides vai dabas zinātņu jomā, vēlams maģistra grāds, kā arī vismaz triju gadu nepārtraukta pieredze organizācijas vadītāja amatā.

Ekonomikas ministrs Ralfs nemiro norāda, ka Latvijā ir nepieciešama jauna mājokļu politika. Lielākā daļa Latvijas dzīvojamā fonda ir būvēts padomju laikos, tāpēc patlaban tiek aktualizēta virkne ar mājokļu politiku saistītu jautājumu, tostarp par māju slikto stāvokli, drūpošiem balkoniem utt. Aicināts vērtēt valsts iniciatīvu veicināt daudzdzīvokļu īres namu būvniecību, pašvaldībai aizņemoties līdzekļus Valsts kasē, Nemiro norādīja, ka būtu jāizvērtē šādas iniciatīvas samērīgums. 

Jau ziņots, ka Ministru kabinets pagājušā gada oktobrī atbalstīja Ekonomikas ministrijas sagatavotos grozījumus likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", kas paredz, ka Valsts kase nodrošinās pašvaldībām aizņēmumus īres namu būvniecībai. No valdībā apskatītā priekšlikuma izriet, ka viena dzīvokļa ikmēneša maksājums Valsts kases parāda dzēšanai būtu no 4,7 līdz 5,02 eiro par kvadrātmetru. Savukārt īres maksa un komunālie izdevumi 50 kvadrātmetru lielam dzīvokli aprēķināti no 279 eiro līdz 326 eiro mēnesī. Tiesa, pašvaldības varēs nodrošināt arī zemāku īres maksu par kvadrātmetru.

Turpinām ziņas

Daugavpils domes lielajā zālē 6.martā Latgales uzņēmēji un citi interesenti aicināti uz pasākumu "Projektu gadatirgus", lai uzzinātu par iespēju piesaistīt Eiropas Savienības fondu un dažādu programmu finansējumu.  Pasākuma laikā būs iespēja saņemt individuālu konsultāciju par atbalsta programmām, iespējām sadarboties ar zinātniekiem, reģiona augstskolu specializāciju, sociālo uzņēmējdarbību, darbības modeļiem, priekšnosacījumiem, valsts atbalstu. Tāpat varēs uzzināt par reģiona pašvaldību atbalsta pasākumiem, atbalsta iespējām metālapstrādes, kokapstrādes un pārtikas rūpniecības nozaru uzņēmumiem.

Viļānu novadā dzīvojošā pensionāre, kuras dārzā likumsargi nogrieza vairākus simtus kaņepju stādu, kas vēlāk izrādījās narkotiskas vielas nesaturoši, prasījusi 4089 eiro kompensāciju - 3000 eiro par veselības pasliktināšanos pēc pārdzīvotajiem satraukumiem un 1089 eiro par neiegūtajām kaņepju sēklām, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze". Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta tiesās izskatāmo civillietu nodaļas prokurore Daina Stirāne nolēmusi noraidīt prasību par morālo kompensāciju un neiegūto kaņepju sviestu, bet piedāvā kompensēt zaudējumus par neiegūtām sēklām 27,23 eiro. Prokurore savu lēmumu pamato ar to, ka policisti nav pārkāpuši kriminālprocesa likumu vai citus normatīvos aktus, kaut gan vēlāk pirādīts, ka kratīšana un kaņepju nogriešana bijusi nepamatota.

Un vēl

Kaņepes Kultūras centrā notiks apgaismotie lasījumi “Reliģija ārpus robežām”, kuros savus darbus lasīs dzejnieki Jānis Rokpelnis, Ruta Štelmahere, Pēteris Draguns, Toms Treibergs un Marija Luīze Meļķe.Lasījumi notiks 25. februārī plkst. 19.00 pasākumu ciklā “Februāris – Teoloģijas mēnesis”, kas katru gadu notiek, atzīmējot Teoloģijas fakultātes dibināšanu, informēja Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē. Šogad viens no Teoloģijas fakultātes 99. gadu jubilejas mēneša mērķiem ir izvest reliģiju un teoloģiju ārpus akadēmiskās vides, atspoguļojot dažādus šīs nozares slāņus, piedāvājot dažādiem latviešu dzejniekiem lasīt savus darbus par reliģiju ārpus robežām. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
radio1 ziņās klausieties: Ja līdz marta sākumam šī gada budžetā nebūs rasti līdzekļi, pedagogi rīkos protesta akciju; Krustpils novadā atklāts Eiropas «brīnums» – ātrāk augošais ozols Latvijā; un Atklāj izstādi par Latvijā audzētajām ziemas ābolu šķirnēm "101 ābols Latvijai"

Finanšu sektora attīstības padomes sēdē šodien panākta vienošanās par finanšu sektora kontroles reformu jeb "kapitālo remontu". To žurnālistiem pēc padomes sēdes paziņoja valdības vadītājs Krišjānis Kariņš. Ar finanšu sektora kontroles reformu plānots stiprināt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas kapacitāti, veikt izmaiņas ar finanšu sektoru saistītajos normatīvajos aktos, lai novērstu iespējas Latvijas teritorijā veikt nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju.
Tāpat plānots ieviest legālo prezumciju finanšu sektorā, proti, to, ka naudai ir legāla izcelsme, būs jāpierāda nevis attiecīgajām valsts iestādēm, bet gan šo finansiālo resursu īpašniekam.

Ja līdz marta sākumam šī gada budžetā nebūs rasti līdzekļi, lai pildītu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, tad aprīlī pedagogi pulcēsies protesta akcijā, bet ja tas nelīdzēs, tad notiks streiks. Pēc pedagogu arodbiedrības ārkārtas padomes slēgtās daļas sēdes Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga norādīja, ka padomes locekļi bija vienoti pārliecībā par to, ka ir jāpastāv par savām tiesībām un normatīvajos aktos noteiktā pildīšanu, cenšoties panākt iepriekš valdībā apstiprinātā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpildi.

Ziņas par AS "Swedbank" iespējamu izmantošanu naudas atmazgāšanā ir pagātne un banka par to jau ir sodīta, šodienien preses konferencē pauda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Pēters Putniņš. Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", kas Zviedrijas televīzijas izmeklēšanā bija Latvijas partneris, publicējis materiālu, norādot, ka starp "Danke Bank" un "Swedbank" Baltijas filiālēm notikuši aizdomīgi pārskaitījumi 2007.-2015.gadā. Aizdomīgo pārskaitījumu kopsumma bija 5,8 miljardi ASV dolāru. Putniņš sacīja, ka FKTKkomisija izskanējušo informāciju pārrunās ar banku, tomēr, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, "tās ir pagātnes lietas". Komisija jau ir sodījusi "Swedbank" par iekšējās kontroles trūkumiem, tomēr patlaban banka ir novērsusi visus iepriekš konstatētos trūkumus. Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija 2016.gadā piemēroja "Swedbank" 1,4 miljonu eiro sodu par pārkāpumiem klientu darījumu kontrolē.

Turpinām ziņas

Koku pētnieks Guntis Eniņš Krustpils novada Spāģos augošo ozolu sauc par Eiropas brīnumu. Katru gadu tā gadskārtas pieaug par vienu centimetru, 67 gados sasniedzot 4,46 metru apkārtmēru. Pirms 10 gadiem ozolam vēl nebija pilni četri metri, tagad tas ir sasniedzis 4,46 metru apkārtmēru. Ozola ātraudzību izskaidrot neesot iespējams – tas esot kaut kas pārdabisks. Neparasti ātraudzīgais ozols Lapiņu dzimtas pagalmā parādījies pēc pavisam traģiskiem notikumiem – kara laikā krievu armija nobumboja visas pagalmā esošās ēkas, izņemot Lapiņu dzimtas pirtiņu, ko piemēroja dzīvošanai. Mājas saimniece pēc kara šeit iestādījusi ozoliņu, kas izceļas ar savu straujo augšanu.

8.martā plkst.18 Jēkabpils tautas namā būs skatāms Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas un Norviļa Madonas mūzikas skolas kamerorķestru sadraudzības koncerts. Gatavojoties Kārļa Ferdinanda Amendas mūzikas svētkiem Talsos un kamerorķestru festivālam Rojā, Jēkabpils un Madonas kamerorķestri, to mākslinieciskais vadītājs un diriģents Mārtiņš Bergs aicina mūzikas mīļotājus, vecākus, draugus uz sadraudzības koncertu. Paredzēts, ka uz vienas skatuves satiksies teju 110 jaunie mūziķi. Pasākumā piedalīsies arī solisti un kori.

Un vēl

Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" vēstniecībā Rīgā šodien atklāta izstāde par Latvijā audzētajām ziemas ābolu šķirnēm "101 ābols Latvijai". Izstāde būs skatāma trīs dienas un ikviens interesents tajā var iepazīt Latvijā audzētās ziemas ābolu šķirnes, kā arī zinātnieku lekcijās gūt atbildes uz jautājumiem par ābeļu un bumbieru audzēšanu. Triju dienu laikā interesenti izstādē varēs aplūkot dažādas ziemas ābolu šķirnes un iegādāties Dārzkopības institūta ražoto produkciju. Būs arī iespēja degustēt un tikties ar ekspertiem, lai noskaidrotu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Izstādes rīkotāji norādīja, ka Latvijā ābeles audzē kopš 15.gadsimta un jau 19.gadsimtā vietējo iedzīvotāju vidū populāras bija joprojām plaši pazīstamās vietējās šķirnes "Baltais Dzidrais", "Mālābele" un "Ničnera Zemeņu", bet pašlaik iemīļotas šķirnes ir "Aļesja", "Belorusskoje Maļinovoje", "Iedzēnu" un "Konfetnoje".

Atstājiet komentāru