2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Kādas profesijas cilvēki Jēkabpilī biežāk izvēlas, ja rodas nepieciešamība apgūt jaunu specialitāti?

Kādas profesijas cilvēki Jēkabpilī biežāk izvēlas, ja rodas nepieciešamība apgūt jaunu specialitāti?

 

Trīs vismobilākās jeb profesijas, kurām cilvēki visvairāk spējuši pielāgoties darba tirgū un mainīt savu pamatprofesiju, Latvijā ir veikala pārdevēji un preču demonstrētāji, celtnieki, finanšu un tirdzniecības speciālisti, secināts pētījumā "Darbaspēka profesionālā mobilitāte". Savukārt trīs visnemobīlāko  profesiju pārstāvji bija pašvaldību, kā arī politisko un sabiedrisko organizāciju vecākās amatpersonas, tērpu demonstrētāji un citas šauras specializācijas profesijas. Radio1.lv sarunā ar jēkabpiliešiem skaidroja, kādās profesijas visbiežāk cilvēki izvēlējušies, pārkvalificējoties un mainot savu pamatnodarbošanos, jeb kādas profesijas, pēc viņu domām, Jēkabpilī ir vispopulārākās.

 

raivis

Raivis:

 

Pieprasītākā varētu būt pārdevēja profesija. Zinu, ka ir vajadzīgas arī šuvējas, par citām profesijām nemāku teikt. 

 

 

 

 

 

maraMāra:

 

Pārsvarā tā bija kokapstrāde, mežistrāde, mežu kopšana, piemēram, krūmgriezēji.Krīzes gadā – 2009.gadā tik daudzi cilvēki bija palikuši bez darba, ka centās tikt par kurinātājiem kaut vai uz ziemu. Sievietēm bija pavisam grūti. Labajos gados sievietes kokapstrādē neņēma, bet, kad sākās krīze, viņām bija iespēja mācīties – ar d\ēlīšiem viņas tomēr tiek galā, piemēram, sakraut, sapakot.

 

 

janis

Jānis:

 

Tās varētu būt celtniecības profesijas, jo viņu ikdienas darbs ļauj pārkvalificēties uz kādiem papildu darbiem, kas šeit ir nepieciešami. Manuprāt grūtāk ir tiem strādājošajiem, kuriem darbs vairāk saistīts ar garīgo slodzi. Mums Jēkabpilī trūkst tehnisko specialitāšu. Agrobiznesa koledža “ražo” pārsvarā grāmatvežus, bet pietrūkst kvalificētu tehnisko nozaru strādnieku, piemēram, mums nav labu metinātāju, labu virpotāju. Šī joma ir jāattīsta.

 

raina

Raina:

 

Grūti pateikt, bet laikam pārdevēja profesija ir vispopulārākā, jo Jēkabpilī ir ļoti daudz veikalu.

 

 

 

 

 

zanna

Žanna:

 

Es domāju, ka visbiežāk izvēlas strādāt tirdzniecībā – par pārdevējām. Bet ir grūti pateikt, ko cilvēki grib. Varbūt vienkārši grib strādāt jebkurā jomā, lai nopelnītu naudiņu un varētu izdzīvot no algas līdz algai.

 

 

 

 

Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru