2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jautājam: Kura ir Jūsu mīļākā filma, grāmata, mākslas darbs, dziesma vai kāda cita radoša izpausme saistībā ar Ziemassvētkiem?

Jautājam: Kura ir Jūsu mīļākā filma, grāmata, mākslas darbs, dziesma vai kāda cita radoša izpausme saistībā ar Ziemassvētkiem?


Skaidra Putniņa
: No Ziemassvētku laika iemīļotām filmām nosaukšu Aivara Freimaņa spēlfilmu “Puika”(1977), J. Jaunsudrabiņa “Baltās grāmatas” ekranizāciju, kuras scenārija autors bija Imants Ziedonis. Patīk arī Jāņa Streiča filma “Cilvēka bērns” (1991), kurā atklāts gadskārtu ritums lauku zēna Boņuka izjūtās, režisora Vara Braslas stāsts par muzikālo Cīrulīšu ģimeni filmā “Ziemassvētku jampadracis”(1993). No muzikāliem sacerējumiem - Ziemassvētku laika korāļi.


Kaspars Skruzmans: Man nevieni ziemassvētki nepaiet bez Džordža Maikla dziesmas “Last Christmas”. Ziemassvētki saistās ar to, ka katru gadu kopīgi ar ģimeni izgatavojam adventes vainagu, ir Ziemassvētku vakara piparkūku cepšana un, protams, izbrauciens uz mežu pēc Jaungada eglītes.


Anita Lazdāne: Domājot par šo svētku laiku, prātā nāk Ziemassvētku filmas, kuru tematika saistās ar labestību un ticību brīnumiem. Iespējams, nedaudz drūma, bet ar skaistu nobeigumu ir multfilma "Ziemassvētku dziesma", kas stāsta par cilvēka emocionālām pārvērtībām. Un vēl ir tik daudz romantisku un mīlestības pilnu filmu, ka grūti nosaukt vienu vismīļāko.


Lelde Betlere : Labprāt klausos Michael Buble izpildījuma Ziemassvētku dziesmas un skatos “Viens pats mājās”. Katru gadu izbaudu dāvanu meklēšanu, kaut arī bieži šī nodarbe sagādā īstas “galvassāpes”.


Anta Klints: Amerikāņu rakstnieces Mērijas Meipsas – Dodžas grāmata ‘’ Sudraba slidas’’, man, saistās ar Ziemassvētku laiku. Tas ir sirsnīgs, interesants stāsts par sniegota decembra piedzīvojumiem un likteņa pavērsieniem.  Latvijas Nacionālā teātra muzikāļā izrāde pēc šīs grāmatas motīviem dāvina ticību brīnumam un pārliecību, ka laba sirds ļauj pārvarētvisus šķēršļus. Man patīk kanādiešu rakstnieka, mūziķa, dziesminieka Leonarda Koena daiļrade.  Koens pats nekad nav ierakstījis nevienu svētku dziesmu. Dziedājis ir gan. Un tā ir dziesma, Leonards Koens ar Dženiferu Vornesu - Klusa nakts.  Mākslas darbs, kas saistās ar Ziemassvētkiem - mākslinieks Ansis Cīrulis tušas un guašas  darbs “ Ziemassvētki’’, 1921.gads. Kompozīcijā Ansis Cīrulis Kristus piedzimšanas leģendai devis latvisku skanējumu. Bērniņš ir piedzimis latviešu zemnieku sētas harmoniskajā, cilvēkam draudzīgajā vidē. Dāvanas, ar kurām tiek apsveikts jaunpiedzimušais, ir pavisam ikdienišķas – piena krūze, kliņģeris, lelle. Saime un viesi ar prieku pieņem jaunatnācēju, un gaiša starojuma apņemtais bērniņš tiecas viņiem pretī.

Atstājiet komentāru