2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jautājam: Vai atbalstāt pedagogu plānu rīkot streiku un mediķus - arī streikot, piedaloties protesta gājienā kopā ar skolotājiem?

Jautājam: Vai atbalstāt pedagogu plānu rīkot streiku un mediķus - arī streikot, piedaloties protesta gājienā kopā ar skolotājiem?


Sintija Klūga-Grode:
Atbalstu. Pedagogi un medicīnas darbinieki ir veselas un laimīgas sabiedrības stūrakmens. Valstij vairāk jāiegulda finanses šajās nozarēs, savādāk drīz nebūs ko ne mācīt, ne ārstēt!


Aija Kvēpiņa: Es noteikti atbalstu pedagogu streiku, jo visur jūtams viņu trūkums. Tās garās stundas, ko viņi pavada skolā jānovēŗtē. Arī viņiem vajadzētu lielāku rīcības brīvību, jo patlaban skolniekiem tiesības ir lielas, bet pienākumu nekādu. Skolēni var apsaukāt skolotāju, zinot, ka par to nekas nebūs. Attiecībā uz mediķiem, es domāju, ka lielākā daļa mediķu saņem pieklājīgas algas- atbilstoši viņu vēlmei strādāt ar slimnieku. Ja kuram šķiet mazas algas, tā ārsti izveido privātpraksi ar neadekvāti augstām cenām, bet arī tur ir pacientu  rindas.


Lelde Veigure: Protams, ka  atbalstu. Kamēr visi sēdēsim dīvānos, nekas valstī nemainīsies. Ir  jāiet, jāpieprasa. Pretējā gadījumā šajās nozarēs būs jaunu speciālistu deficīts.


Inga Āriņa: Gan izglītības, gan veselības nozarēs ir nepieciešamas lielas pārmaiņas. To saprot un par to runā lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju. Ja valdība nedzird, neredz un neatbild par solījumiem, tad Tautai jāmostas un jāsadodas rokās. Noteikti neatbalstu agresīvus streikus, bet, ja iedzīvotāji dodas izteikt viedokli, lai valdība sadzirdētu, tad tam jābūt ar risinājumu.


Jeļena Borščenko: Tas ir briesmīgi, ka savā valstī par padarīto darbu vēl jācīnās par algu. Es esmu par streiku, lai cīnās skolotāji un mediķi. Savādāk valdība nesaprot.

Komentāri (0-10/13)

  • Moika
    03.04.2023 16:34
    Te bija komentārs par algu publiskošanu - tā starpcitu ir reāla prakse, ka izdot reizi gadā tādu kā telefonu grāmatu, tikai tur uzrāda algas tiem, kuri atalgojumu saņem no citu maksātājiem nodokļiem, ne tikai deputātu maciņā var ieskatīties, bet arī mediķu, pedagogu utt....tie, kuri strādā privātajā sektorā un uztur visus budžetniekus ir tiesīgi redzēt, kur aiziet nodokļi
  • Laine
    26.03.2023 16:03
    Interesanti zināt, kāpēc neviens no šiem, skolotāju nosodītajiem, neatrodas skolā un nepilna lielās algas un nesaņem piemaksas? Atnāciet un nostrādājiet, no 8.00-17.00 plus vakarā gatavojaties nākamajai dienai. Veiciet sarunas ar vecākiem pēc plkst.18.00. Nu nāciet un strādājiet, būs jums lielās algas, slodze un atvaļinājums. Tikai neviens no bļāvējiem nepiesakās, diez kāpēc? Beidziet riet!
    Vispirms pastrādā un tad runā!
  • Andra
    26.03.2023 01:51
    Neatbalstu! Tik zemas kvalitātes izglītības skolās un par to prasa algu lielāku. Jāsmejas! Daži, kādi 10%, skolotāji būtu pelnījuši. Tās pašas grāmatas un tāfele stundās tiek izmantota. Vēl atļaujas pazemot skolēnus, īpaši tad, ja klusāks bērns. Mājās mācību viela jāskaidro atkārtoti. Jāņem privātskolotāji. It kā izglītoti, bet kaunu aizmirsuši.
  • Anna
    25.03.2023 12:19
    Kategoriski neatbalstu! Būtu beidzot atklāti sabiedrībai jāpasaka, cik pelna katrs skolotājs. Reāli, cik pelna! Nevis tiek paziņota kaut kāda minimālā likme par slodzi, kas neparāda reālo situāciju. Algas patiesībā nemaz nav tik mazas, tāpēc jau, kā ieminas, ka vajadzētu tās publiskot, uzreiz visi pretojas... Skolotājiem ir visvisādas piemaksas, plus nesaprotamā veidā liela daļa strādā vairākas slodzes (kā tas vispār iespējams fiziski?) nevienam citam darbiniekam nemaksā papildus par to darbu veikšanu, kas nāk amata komplektā. Tas ir absurds..

    Skolotājiem atvaļinājums 2 mēneši vasarā un slodze viņiem nav kā "parastajiem" cilvēkiem - 40 st.nedēļā! Ja algu pieliek, lai griež šos labumus nost un beidzot pievēršas darbam - vecākiem mājās liela daļa no jauna jāpārmāca+ privātskolotājiem jāmaksā. Darba laiku noteikt no 8-17.00, atvaļinājums 4 nedēļas, un cietā amatalga, kā tas ir lielākā daļā darba vietu, jo īpaši valsts/pašvaldības darbos. Lūk tad nebūtu beidzot visas šīš stīvēšanās un sabiedrība varētu normāli saprast, cik pelna konkrētais valsts/pašvaldības darbinieks.

    Un neticu, ka pilnīgi visi intervējamie atbalsta streiku, vai nu arī kādā skolā skolotājas nointervētas.
  • Pelikāns
    24.03.2023 11:47
    Hitra@#pie mums tie skolotāji, viņi grib gandrīz vai 10€ stundā un ieskaitīt arī darbu ārpus klases, tātad labojot darbus! Nebūtu jau žēl, bet nesen bija intervija ar Zemgales reģiona skolotājiem, kur viena žēlojās, ka viņai labot domrakstu aizņem 4stundas viens domraksts!!!! 4 stundas 1 domrakstu, ka tavu māti!!! Mēs skolā pa 4 stundām divus domrakstus uzrakstīt varējām, kā minimums!!!! Jeb mums tagad domrakstus ķīniešu valodā raksta?Ja es darbā vilkšu gumiju, neviens man algas pielikumu pat nesolīs, drīzāk atlaidīs!
  • Sinda
    24.03.2023 11:36
    Kas liedz skolotājiem pastrādāt kaut pa vasaru tajā Hesburger, tad varbūt atvērsies acis, ka visa sabiedrība ir tāda - tiesības ir, pienākumu nav! Un ja bērnam vēl ir cerība iemācīt kaut ko, tad pieaugušu tēvaini vairs nav cerību! Pie tam bieži gadās ka tieši pedagogi ir tie, kuri apkalpojošo personālu uzskata par zemākas kārtas cilvēkiem...un cik reizes bērniem skolā spļauj acīs, ja nemācīsies ies Rimi vai Maxima kasē sēdēt, itkā kasē sēdēt var cilvēki kas nemāk skatīt!!! Tikai tā ar piemēriem paši pedagogi bērniem māca, ka var apkārtējos necienīt!
  • Maya
    24.03.2023 11:29
    Cilvēki strādājot itkā labāk atmaksātus darbus nevar atļauties 2x gadā braukāt uz siltajām zemēm, bet skatos paziņa kas strādā skolā kā atvaļinājums, tā uz turieni kā pēc pieraksta...a nu jā, tiem kas strādā labi apmaksātus darbus nedod tik garus atvaļinājumus, labi ka divreiz pa divām nedēļām, un tad skaties kā neizsauc atpakaļ
  • Joma
    24.03.2023 11:24
    Tikai tie streikotāji lai nestaigā streika dienās pa veikaliem šopingos!Veikalus arī uz trim dienām vajadzētu aiztaisīt ciet, jo mazgadīgi bērni mājās vieni atrasties nedrīkst, bet lielākā daļa mammu tieši veikalos strādā... kāda brēka bija kad plūdu laikā pāris veikalus uz vienu dienu aizvēra, nez kas pēc trim dienām būtu!
  • 111
    24.03.2023 09:25
    Noteiktu atbalstu!
    Vācijā, Francijā,Spānijā notiek streiki, kāpēc Latvijai jācieš!Pietiek klusēt!
  • Haha
    23.03.2023 22:06
    Nevaru strādāt un maksāt nodokļus, no kuriem pēcāk tie paši skolotāji to lielo algu gribētu saņemt, jo lielāka daļa darbu ir ilgāk par 17:00, bet Latvijā pēcskolas aprūpes kā tādas nav, turklāt pēc skolas ir jāpilda mājasdarbi un jāapgūst jaunā viela, ko skolotājiem skolā neesot laika mācīt!!! Tā kā dārgie ( tiešā nozīmē) pedagogi, necerot uz lielām algām, jo kamēr vecāki mājās apmāca bērnus, viņi nestrādā un neienes budžetā naudu.... sakarību cerams sapratāt
12

Atstājiet komentāru