2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

Jautājam: Esi izlēmis, kā svinēsi Jāņus?

Jautājam: Esi izlēmis, kā svinēsi Jāņus?


Kristīne Ozola:
Pirms Līgo svētkiem vienmēr cenšamies paspēt sakopt savu lauku sētu - izravēt puķu un dārzeņu dobes, nopļaut zālienu, kā arī izpušķot pagalmu un telpas ar pļavu ziediem, meijām, ozolu zariem. Svētku maltītei produktus cenšamies sagādāt laicīgi, lai nevajadzētu izniekot savu laiku, apmeklējot lielveikalus. Svētku galdam ēdienus gatavojam paši, tieši to, ko tajā brīdī kārojas. Tā kā ģimenē un rados ir Jāņi, tad noteikti pinam Jāņu vainagus, uzņemam ciemiņus, un kopīgi, sirsnīgās sarunās, sagaidām saulrietu, kā arī iededzam iepriekš sagatavotu ugunskuru, kas rada maģiskās nakts sajūtu.


Velta Ozoliņa: Uz Jāņiem mājās jābūt bērzu meijām un kalmēm. Vainagos jābūt ozola zariem, mārgrietiņām, rudzupuķēm un vīgriezēm. Galdā jabūt speķa raušiem, ķimeņu sieram un alum. Tāpat jābūt kādai dzīvai uguntiņai - un tas ir ugunskurs.


Gunita Lesniece: Līgo parasti pavadu laukos ar ģimeni un kā jau visi, lasam Jāņuzāles. Mūsu topus ir ieņēmušas rudzupuķes un margrietiņas, kurām, manuprāt, obligāti jābūt pušķī, vīriešiem atkal ozollapas. Kā arī svētku galdā jābūt Jāņu sieram un alum.


Ieva Jātniece:  Vairāk tomēr svinu Saulgriežus. Tos piedzīvoju savās mājās un pļavās, bieži vien viena, tikai kopā ar dabu. Mums ir arī skaista dzimtas tradīcija, pie manis uz Sēliju brauc dzimtas jaunās sievietes, lai dotos uz Saulgriežu pirti pie Ligitas Elksnītes Vilkapurvos. Svinības turpinām manās mājās. Jāņos, savukārt, ģimene pulcējas Madonas pusē, kur notiek plašas svinības ar visām folkloras tradīcijām. Svinam kopā ar kaimiņu, leģendārā folklorista Arta Kumsāra, plašo saimi, tad nu viss notiek grezni un plaši.


Iveta Skolniece: Vēl neesam izdomājuši, kā svinēsim Jāņus! Droši vien apmeklēsim kādu pasākumu tuvākajā apkaimē! Kopā ar dēlu centīsimies salasīt jāņuzāles un droši vien viņam būs savs vainags!


Inta Malceniece: Nu jau vairākus gadus kopā sanākam Vasaras Saulgriežos 21.jūnijā, šogad tas ir Lones estrādē no sešiem vakarā. Notiks Jāņu zāļu lasīšana, siera siešana un ļaužu cienāšana, tas ir mans prieks! Līgo vakarā braucam pie vīra brāļa līgot, jo vārdā Jānis. Šogad īpašs gads 23.junijā Saukas .ev lut. baznīcā būs dievkalpojums! Lai Svētīta un Svētīga katrā diena ikvienam Līgo, līgo!

Atstājiet komentāru