2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Anna Skaidrīte Gailīte: Mani pārņēma baisas sajūtas jeb Par uguns mistēriju

Anna Skaidrīte Gailīte: Mani pārņēma baisas sajūtas jeb Par uguns mistēriju

Portāls Radio1.lv saņēma šādu ziņu no Jēkabpils Goda pilsones, rakstnieces Annas Skaidrītes Gailītes: "Sandra! Tu vakar uzrakstīji lielisku rakstu par notikumiem upesmalā. Vakarā, kad skatījos, Daigas Kalniņas fotogaleriju "draugos", mani pārņēma baisas sajūtas. Par tām es uzrakstīju savā dienasgrāmatā "draugos". Ja mani pareizi saproti un, ja vēlies, vari šos manus uzskatus darīt zināmus visiem."
 
Publicējam Annas Skaidrītes Gailītes izteiktās pārdomas dienasgrāmatā portālā draugiem.lv:
 
"Tikko aplūkoju Daigas Kalniņas lielisko fotogaleriju par Jēkabpils pilsētas svētkos iecerēto grandiozo šovu uz ūdens un mani pārņēma baisas sajūtas. Man liekas, ka tagad es pat saprotu, kāpēc tieši vakar vakarā sacēlās lielais vējš, kāpēc pasākuma organizētāji kļuva tik neattapīgi, ka neiedomājās izmantot skaļruņus (tiesa gan, Krustpils pusē tādi pat nebija uzstādīti), lai informētu cilvēkus par pasākuma kavēšanos. Rezultātā tūkstoši skatītāju tika pievilti un kļuva nikni, jo gaidītā brīnuma vietā dabūja stāvēt neziņā un salt vairāk nekā pusotru stundu.
 
Varbūt tā vajadzēja... Jā, iecere uztaisīt milzīgas skulptūras, uzlikt tās uz plostiem, palaist Daugavas ūdeņos un aizdedzināt, varbūt nebūtu nemaz peļama. Ja vien šis skulptūras netiktu izveidotas kā tādi ornamenti, kas ir senlatviešu dievības un latviskās identitātes apliecinājuma zīmes. Tagad, it sevišķi pēc Daigas fotogalerijas apskatīšanas, liekas, ka uz sārta ( kā pēc viduslaiku inkvizīcijas tiesām) tika uzlikta pati tautas dvēsele...
 
 
Cik šīs skulptūras bija skaistas, majestātiskas un miera pilnas, kad tās stāvēja krastā un spoguļojās Daugavas zilajos ūdeņos. Kādu nolemtību un trauksmi ieguva, kad jau atradās ūdenī dedzināšanas vietās un pār tām nogūla vakara krēsla.
 
 
Un tad... es gandrīz vairs nespēju raudzīties uz to, kā aizdegas un liesmo Zalktis - tautas gudrības un vieduma zīme. Tad kā milzīgi ugunskuri uz tumšā ūdens fona sadeg Māras - siltuma, māju un auglības dievības zīmes. Bet lielais Austras koks, ko plosa liesmas, jau ir kā cilvēks ar sāpēs paceltām rokām, kas lūdz pēc žēlastības.
 
Uguns mistērija. Varbūt nav slikti, bet... tāpat kā nedrīkst mest maizīti zemē, tāpat laikam gan nedrīkst iznīcībai pakļaut veidojumus ar tik simboliski dziļu jēgu.
 
Kur tecēji, mīļā Māra,
Pilnu klēpi villainīšu?
Uz kalniņa nosaluši
Sīki, mazi sērdienīši."

Komentāri (0-10/11)

  • inese
    02.07.2018 18:16
    Pilnīgi piekrītu,kur tik nezinoši cilvēki,jo šīs zīmes taču mūs sargā!
  • iivvee
    02.07.2018 18:16
    piekrītu. Jā...bija, vējš, jā aizkavējās...bet pati pamatideja bija pilnīgi nepareizi uzstādīta. Māksla ir ne tikai mācēt aizdedzināt to kas deg, bet ar šo dedzināšanu sniegt kādu informāciju.
  • Guest
    02.07.2018 18:16
    Tieši tā!!! Tās bija baisas sajūtas! Tik gudrs tēlnieks, bet tik dumji rīkojās. Un vel tā žēlabainā, gaudojošā mūzika. Es neizturēju aukstumu un to nolemtību un pēc otrā ugunsgrēka devos mājās ar ne visai jaukām domām un sajūtām. Vai tā būtu jāizlieto mūsu sūri grūti maksājamie nodokļi??? Mazuliet jābūt organizētājiem atbildīgiem par to, ko un kā tiek izlietota nodokļu maksātāju nauda? Un ne jau mūsu tautas aizsardzības simbolus dedzinot. Tā nebija uguns mistērija. Tas bija dvēseļu UGUNSGRĒKS!!! Nākošajā dienā gāja bojā cilvēks......
  • Sandra
    02.07.2018 18:16
    Jā, arī mani pārņēma līdzīgas sajūtas. Parasti jau sadedzina visu slikto, bet ne labo. Mēs ar bērniem esam dedzinājuši blēņas, lai vairāk tās neatkārtotos.
  • latgaliete
    02.07.2018 18:16
    pilnīgi piekrītu autorei, precīzi manas izjūtas-zīmes dedzināt nedrīkstēja, tās bija jāceļ godā, jāsaglabā, viss, ko tās vēsta, taču darbojas un strādā pat tad, ja kāds nesaprot to jēgu.
  • Gunta
    02.07.2018 18:16
    Piekrītu! Kultūras pārvaldei izpratnes par latviešu vērtībām nav. Varbūt nākošreiz izdomās arī kādus kristieši simbolus sadedzināt, piemēram krustu vai kādu svētbildi ?
  • Guna
    02.07.2018 18:16
    Es arī piekrītu.Dedzināt latvju zīmes ,kā tas vispār var ienākt prātā.
  • Swarka
    02.07.2018 18:16
    Nākamgad vajag aizsvilināt nevēlamo deputātu un rīkotāju portretus peldināt.
    :D
  • Vija.
    02.07.2018 18:16
    Piekrītu. Skaistas bija skulptūras. Varēja nededzināt, lai peld, rotā, rosina interesi un fantāziju. Uguns nes nelaimi....Žēl, ka simboli sadega simboliski....Šorīt upē mētājas "mākslas"paliekas...Upe piesārņota!!!
  • VITA
    02.07.2018 18:16
    PIEKRĪTU!Varēja skulptūras nededzināt,bet atstāt Daugavas krastā,lai priecē cilvēkus!
12

Atstājiet komentāru