2024.gada 28. septembris

Lana, Sergejs, Svetlana

Mums raksta: Jēkabpilī iedzīvotāji ceļ trauksmi par Spānijas kailgliemežu savairošanos pašvaldības neappļautajās teritorijās (FOTO)

Ar Radio1.lv sazinājās Krustpils puses iedzīvotāji, kas dzīvo Palejas – Parka - 14.jūnija – Raiņa ielu un Krustpils katoļu baznīcas apkārtnes mikrorajonā. Iedzīvotāji ceļ trauksmi par invazīvās sugas - Spānijas kailgliemežu uzbrukumiem, kas masveidā savairojušies.

“Iedzīvotāji savu māju teritorijās cīnās kā var, galvenokārt teritoriju regulāri appļaujot un gliemežus nolasot. Savukārt pašvaldība turpat līdzās savos zālājos audzē gliemežu fermu, jo zālāji gar Palejas ielu, Parka ielu, 14.jūnija ielu, kā arī laukumi ap Krustpils katoļu baznīcu - grava, parks netiek izpļauti un gliemežiem tā ir paradīze, vairojas lielas kolonijas, kas nopietni apdraud privāto piemājas dārzus. Piemēram, tikko iestādītus salātus apēd vienā naktī, nemaz nerunājot, ka kaut kas varētu izdīgt un uzaugt,” stāsta iedzīvotāja.

Viņa piebilst, ka daži pat esot atmetuši ar roku vispār kaut ko pie mājas sev uzaudzēt, tikai nopļauj zālāju un salasa gliemežus. 

Šī problēma pašvaldībai nav jaunums, jo iedzīvotāji arī iepriekš ziņoja un Radio1.lv par šo problēmu rakstīja pirms pāris gadiem. Toreiz pašvaldība solīja regulāri appļaut šīs teritorijas un  tajās kaisīt gliemežus ierobežojošus pretlīdzekļus. Radio1.lv atbildīgajām amatpersonām jautāja, kāpēc šogad netiek izpļautas teritorijas, kurās intensīvi vairojas Spānijas kailgliemeži, veidojot lielas to kolonijas un vai arī šogad pašvaldība plāno to izplatību ierobežot ar pretlīdzekļiem. 
Īsu un lakonisku atbildi sniedza Jēkabpils novada domes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vides inžiniere Liene Leitāne.

“Minētās teritorijas ir iekļautas pļaušanas sarakstā un arī šogad tiks nopļautas tuvākajā laikā, kā arī pašvaldībā ir iegādāti pretlīdzekļi, kas pēc zāles nopļaušanas tiks izkaisīti,” informē Liene Leitāne.

Atbilde liecina, ka kaut kad jūnija beigās jūlija sākumā šīs teritorijas tiks nopļautas un pretlīdzekļi izkaisīti, jācer, ka tas arī kaut nedaudz ierobežos Spānijas kailgliemežu izplatību.

Aculiecinieka foto

Saistīta ziņa, publicēta 2021.gadā: Mums raksta: Jēkabpilī, Palejas ielā novērota liela kailgliemežu kolonija (VIDEO)

Komentāri (0-3/3)

  • Ha ha ha
    21.06.2024 16:26
    Gliemežu ferma jāuzceļ,tirgosim uz Ķīnu konservus kā delikatesi
  • Inga
    21.06.2024 16:13
    Raivi,palūdz kaklakungam Aigaram,lai iedod zaļo gaismu pilsētas sakopšanā,šobrīd pēc lielas degradētas sādžas izskatās .
  • Regijs
    21.06.2024 13:32
    Deputāti taisa saistošos un grib piespiest mūs privātos zāli pļaut 4 reizes gadā,Surkulis skries mērīt cm,ka tik nepārkāpjam. Toties pati dome savus gabalus nekopj,nepļauj. Divkoši.
    Rīgas ielā bijusi vakara vidusskolas ēka ir bīstama,dēļi nolupuši,bet ne reizi buvvalde nav atbraukusi,privāto jau reizes 10 sodītu.
    Kas te notiek pilsētā,nekad tik liels bardaks nav bijis,drīz žurku kolonijas staigās.

Atstājiet komentāru