2024.gada 9. jūlijs

Asna, Asne, Zaiga

Jēkabpilī šoziem gaidāms straujš siltuma tarifa kāpums – par 65,66 procentiem

Jēkabpilī šoziem gaidāms straujš siltuma tarifa kāpums – par 65,66 procentiem

Jēkabpilī šoziem gaidāms straujš siltuma tarifa kāpums, liecina SIA "Jēkabpils siltums" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegtais tarifu projekts.

Uzņēmums no 1.decembra iecerējis siltumenerģijas gala tarifu palielināt no 58,56 līdz 97,01 eiro par MWh jeb par 65,66%.

Tarifa izmaiņas uzņēmums skaidro ar jaunās biomasas katlumājas nodošanu ekspluatācijā un kurināmā cenu izmaiņām, kā arī izejvielu, materiālu, pakalpojumu un darbaspēka izmaksu izmaiņām.

“Tas ir tarifs, kas sedz reālās izmaksas. Taču vēl nav teikts, ka tieši tādu Regulators apstiprinās. Tāpat arī būs jāņem vērā pašvaldības viedoklis, kas var neatbalstīt šo tarifu. Ir mainījušās vairākas pozīcijas – slēgta koģenerācijas stacija, līdz ar to mēs vairs nepārdodam elektroenerģiju, bet gan pērkam. Pašreizējos tarifos nav ierēķināts maksājums par kredītu jaunajai katlumājai. Tāpat arī klāt nākušas ciemos trīs jaunas katlumājas, kuru apsaimniekošanā un attīstībā jāiegulda. Taču, kā jau teicu, es neceru, ka apstiprinās tarifu, ko iesniedzām. Cerēsim uz to labāko, - iedzīvotāji, ka tariffs būs zemāks, mēs, kā uzņēmums, - ka apstiprinās tarifu atbilstoši izmaksām,” sarunā ar radio1.lv saka SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Raits Sirmovičs.

Kā ziņots, šī gada pavasarī tika atklāta vēl viena "Jēkabpils siltums" biomasas katlu māja, kas atrodas Tvaika ielā. Jaunā biomasas katlu māja ir ar 8 megavatu (MW) jaudu.

Katlu mājas būvprojekta izstrādi, iekārtu un materiālu piegādi, būvniecības darbus un objekta nodošanu ekspluatācijā veica ģenerāluzņēmējs SIA "Mapri būve", kas pieder Igaunijā reģistrētam uzņēmumam "Osauhing Mapri Ehitus" (90%) un Artūram Sausiņam (10%), liecina "firmas.lv" informācija. Katlu mājā ir uzstādīts Austrijas firmā "Kohlbach" ražots katls, firmā "Scheuch" ( Austrija ) ražots dūmgāzu kondensators un elektrostatiskais dūmgāzu attīrīšanas filtrs.

"Aizstāta fosilo resursu izmantošana ar atjaunojamiem energoresursiem un uzlabota katlumājas darbības efektivitāte, nodrošinot nepārtrauktu un stabilu siltumenerģijas piegādi patērētājiem," tolaik lepojās pašvaldība.

Projekta kopējās izmaksas bija vairāk nekā 7 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, no kuriem 2,7 miljoni eiro bija ES Kohēzijas fonda finansējums. Pārējā finansējuma iegūšanai Jēkabpils pašvaldība ņēma kredītu Valsts kasē.

Kā liecina "firmas.lv" informācija, "Jēkabpils siltums" ir Jēkabpils novada pašvaldības uzņēmums. Tā apgrozījums 2023.gadā bija 6,09 miljoni eiro, bet peļņa - nepilni 38 000 eiro.

Komentāri (0-10/19)

  • Nunu
    05.07.2024 20:21
    Ja celtu citi no malas nekas lētāks nebūtu, un nebūtu arī nodokļu ieņēmuma pašvaldības kasē, arī darba vietējiem iedzīvotājiem nebūtu, jo nejau uzņēmuma vadītājs viens ceļ!!! Ja kādam nepatīk konkrētais uzņēmums- vai bija alternatīvā cits??? Tie laiki , kad konkursus vinnēja Rīgas kantoris ar diviem darbiniekiem un kalkulatoru , paldies Dievam, ir pagājis....jo tad viss bija vēl nekvalitatīvāk, un vietējie, kuri bezizejas dēļ gāja zem tiem strādāt, dažreiz mīnusā palika....
    Jautājums šoreiz ir par to, ja kredīts ņemts uz 30 gadiem, tad kāpēc iedzīvotājiem tas jānosedz par 3....jeb plānojot kāds ko atkal palaidis garām, un tur jautājums Sirmovičam, nav jau zaļš gurķis, ka nezinātu zemūdens akmeņus jau laicīgi!!!!
  • DDD
    05.07.2024 14:54
    Katlumāju varēja uzcelt par daudz miljoniem lētāk, nevajag projektētājiem savus gatavus projektus dot ar sen paredzētiem uzvarētajiem, tad arī katlu mājas neizmaksās tādas astronomiskas summas!
  • Juris
    04.07.2024 20:44
    Malacis Sirmovičs! Par demogrāfiju rūpējas. Siltums paliks dārgāks, bus vairāk jāsildās dabiski - berzējoties (vienam gar otru). Nu i gan jau kaut ko ieberzēs. Vecais kārumnieka gan jau cer, ka viņu arī kāda par sildelementu izmantos. Ka tik tens būtu kārtībā.
  • Nemo
    04.07.2024 16:53
    Kad bija aptauja, vai nepieciešams celt jaunu katlu māju, ja rezultātā palielināsies rēķini? Jo izskatās ka vecā tīri labi tika galā.
  • Mose
    04.07.2024 10:05
    Kam atdot dzīvokļa atslēgas??? Te jau lētāk zemes gabalu un moduļu māju būs nopirkt, nekā apkuri apmaksāt un elektrību, jo jau pagājušajā ziemā Ķieģeļu katlu māja izrādījās par švaku pie lielāka mīnusa...
  • Darja
    04.07.2024 07:27
    Neviens nedomā kā to samaksāt
  • Jautājums
    03.07.2024 22:22
    Vai kāds ir paanalizējis algu proporciju uzņemuma ekonomistei, juristei un valdes sekretārei? Cik tās ir adekvātas attiecībā pret veicamo un paveikto darbu apjomiem?. Vai kāds ir paanalizējis cik vispār efektīvi strādā vadošie speciālisti šajā uzņēmumā, kura darbību apmaksā katrs uzņēmuma klients?
    Tas ir tik ērti - vienkārši pacelt tarifu. Bet varbūt ir jāsàk no uzņēmuma un tā atbildīgo speciālistu godaprātu un atbildību?
    Nu kā tā var būt, ka tikko lepojās ar jaunām katlumājām un "ekonomiju" un nu 66% tarifa pieaugums stāv priekšā? Kā ko tādu vispār var sarēķināt? Un kurš par šo uzņemsies atbildību? Ļoti bezatbildīga un neprofesionāla rīcība.
  • Jecis
    03.07.2024 20:37
    Tagad skaidrs kas uz māju durvīm salīmējis plakātus - pērku tavu dzīvokli!!! Paziņo ka ziemā 1000€ par apkuri būs jāmaksā un vienlaicīgi sludinājumi, cerībā ka visi pa lēto dzīvokļus pārdos....
  • Haha
    03.07.2024 20:20
    Sirmovičs pie silītes ticis.... atmiņa īsa kā akvārija zivtiņai!!! Bet internets visu atceras un screeni nedeg!!!!
  • Jopta
    03.07.2024 20:11
    Kad Eiropa aizliedza LDz vest putleram mangāna rūdu, dzelzceļš uzreiz pieprasīja peļņas starpību lai sedz valsts...lai gan līdz šim miljonus rausa pāris personāži un valstij no tā ne silts, ne auksts....tad kāpēc par siltumu kaut kādus iespējamos zaudējumus jāsedz klientiem...!!! Starp citu katlu māju cēla arī par Eiropas naudu un līdzfinansējumu parasti izdala ilgākam laika posmam, nevis vienā maksājumā!!! Un ko katlu māja darīs ja visi viņus pasūtīs nafig???
12

Atstājiet komentāru