2024.gada 19. septembris

Muntis, Verners

Mums raksta: Ko SIA “Jēkabpils pakalpojumi” dara, lai izglītotu iedzīvotājus sadzīves atkritumu šķirošanā?(FOTO)

Ar Radio1.lv sazinājās sētniece Gunta S. no Auseklīšu ielas mikrorajona uz ziņoja, ka pie 21.mājas regulāri ir pārpildīts papīram domātais atkritumu konteineris, turklāt iedzīvotāji vairumā gadījumu izmetot kartona kastes, tās nesaplēš, lai iemestu papīram domātajā konteinerā, bet gan  veselas nomet līdzās konteineram, tā veidojot atkritumu kalnus.
 

“ Kā cilvēkiem izskaidrot, kad lielās kartona kastes ir jāplēš viņiem. Tas nav sētnieku darbs. Mums neviens par to nepiemaksā. Zvanīju apsaimniekotājam un jautāju vai nevar uzstādīt otru konteineru papīriem, atbilde bija:kastes vajag saplēst. Visu nedēļu cītīgi plēsu un liku konteinerā. Solīja, ka pilno konteineru izvedīs. Bet nekā. Līdz ar to ir saradušies šie milzīgie papīru kalni ap miskastēm. Nez par ko šajā kantorī cilvēki algu saņem? Lai domā, kā izglītot cilvēkus atkritumu apsaimniekošanā. Ja nē, tad lai piemaksā sētniekiem pie algas,” raksta sētniece.


Jēkabpils novada pašvaldības atbildīgajām amatpersonām jautājām:  Kāpēc SIA „Jēkabpils pakalpojumi” pieļauj, ka sadzīves atkritumu konteineri tiek tā pārkrauti un neizved? Un kas tiek darīts, iedzīvotāju izglītīšonā par sadzīves atkritumu šķirošanu?

Atbildi sniedza SIA „Jēkabpils pakalpojumi”
 

„Komentējot situāciju: atbildīgs par atkritumu ievietošanu konteinerā ir katrs pats iedzīvotājs, kur izmet atkritumus. Dalīti vākto atkritumu konteinerus izved 1x nedēlā. Cik konteineru nepieciešams katrā laukumā nosaka mājas apsaimniekotājs un paziņo Jēkabpils pakalpojumiem, kas izvieto nepieciešamo konteineru skaitu. Ja nepieciešams lielāks konteineru skaits, tas ir jāsaka mājas apsaimniekotājam. Lai konteinerā varētu ievietot pēc iespējas vairāk atkritumu, tie ir jāsaplacina. Atgādinājums par saplacināšanu ir norādīts arī uz konteinera.  Par tīrību un kārtību konteineru laukumos ir jārūpējas mājas apsaimniekotājam!,” atbildē raksta SIA „Jēkabpils pakalpojumi”.


Uzņēmumā skaidro, ka putuplasts nav plastmasa un tas nav jāmet plastmasas iepakojumu konteinerā. Putuplasts būtu jāved nodot uz šķiroto atkritumu laukumu Zemgales ielā 24, Jēkabpilī, ja ir būvniecības atliekas, vai kā nešķiroti sadzīves atkritumi.  Ja iedzīvotāji vēlas lielākus uzrakstus pie atkritumu laukuma, tad arī jāvēršas pie mājas apsaimniekotāja. SIA „Jēkabpils pakalpojumi’ uzsver, ka šķirot ir jēga, jo par dalīti vākto atkritumu izvešanu iedzīvotājiem nav jāmaksā! Bet jāšķiro ir pareizi un atkritumu šķirošanā ir jāiesaistās visiem!
 

„Atkritumu konteineri tiek izvesti pēc noteikta grafika. Ja kāds dalīti vākto atkritumu konteiners ir pils, aicinām mums par to paziņot un tiks organizēta ārpuskārtas izvešana. Ja regulāri ir atkritumu konteiners ir pārpildīts, tad aicinām kopā ar māju apsaimniekotāju izvērtēt konteineru skaitu un varbūt tas ir jāpalielina! Ja iedzīvotāji atkritumus met pie konteineriem, nevis ieliek konteineros, tad par šo ārpus konteineriem esošo atkritumu izvešanu ir jāmaksā vairāk, jo tur ir jāiegulda vairāk darba!,” norāda SIA „Jēkabpils pakalpojumi”.


Uzņēmumā norāda, ka iedzīvotāji tiek regulāri informēti  par atkritumu šķirošanas nepieciešamību un to pareizu šķirošanu. Informācija tiekot publicēta uzņēmuma mājas lapā, sociālās vietnes Facebook kontā. Tāpat arī katru gadu SIA „Jēkabpils pakalpojumi” pārstāvji dodoties uz skolām un stāstot skolēniem par atkritumu vākšanu un šķirošanu. Ir sagatavoti arī flaijeri par atkritumu šķirošanu, ko izdala iedzīvotājiem.
 

Jāpiebilst, ka pēc Radio1.lv uzdotajiem jautājumiem saistībā ar sadzīves atkritumu konteineru pārpilnību, sētniece no Auseklīšu ielas mikrorajona informēja, ka ir uzstādīts papildus konteiners papīriem. par tā izmantošanu sīkāka informācija izvietota uz konteinera.

Atstājiet komentāru