2024.gada 28. septembris

Lana, Sergejs, Svetlana

Viesītē norisināsies 11. Sēlijas kongress

Viesītē norisināsies 11. Sēlijas kongress

5.oktobrī Viesītes kultūras pilī tiek organizēts 11. Sēlijas kongress. Turpinot akadēmiķa Jāņa Stradiņa un citu Sēlijas entuziastu izloloto Sēlijas kongresu tradīciju, 11. Sēlijas kongresu organizē 5 biedrības: Sēlijas asociācija, Sēlijas Salas, Sēļu klubs, Stendera Biedrība un Ūdenszīmes.
 

Šoruden, Sēlijas kongresa 25. gadskārtā pulcēsies ar jauniem mērķiem, kuri izaudzēti iepriekšējo kongresu ideālos un runās par ideālo Sēliju. Veidos saskares punktus starp pagātnes mantojumu, tagadni un nākotni. Starp valsts politiku, pašvaldību iespējām un pilsoniskās sabiedrības dzīvīgumu. Starp kultūru, ekonomiku un valsts drošību.


Pasākums tiks atklāts ar svinīgu Sēlijas karoga pacelšanu pie kultūras centra “Sēlija”. Rīta plenārsēdi moderēs Jānis Dzimtais un Leons Līdums. Pirmajā kongresa daļā paredzēti lasījumi par Sēlijas vēsturiskās zemes aktualitātēm. Profesors Pēteris Stradiņš uzstāsies ar lasījumu par Sēlijas sasniegtajiem mērķiem un tuvākajiem uzdevumiem. Daina Alužāne un Ieva Jātniece prezentēs Sēlijas Viedā reģiona stratēģiju. Tam sekos bijušā Latvijas Valsts prezidenta (2019—2023) Egila Levita lasījums “Sēlija Latvijā: cilvēki, pašvaldība un ilgtspēja”. 

Otrajā kongresa daļā tiks organizēts darbs 4 sekcijās – “Sēlijas ekonomiskā attīstība” vadīs Kaspars Ādams un Gatis Krūmiņš, “Politiskā līdzdalība Sēlijā” vadīs Elīna Pinto un Maigurs Krievāns, “Sēlijas identitāte un kultūrvēsturiskā vide” vadīs Ramona Umblija un Daina Alužāne un “Civilā aizsardzība un drošība Sēlijā” vadīs Ieva Bērziņa un Vitālijs Rakstiņš.

Sēlijas kongresa pēcpusdienas plenārsēdē tiks apkopota informācija un priekšlikumi, kas izkristalizējās sekciju darbā. Tam sekos politisko partiju komentāri un diskusijas par Sēlijai aktuāliem jautājumiem politiskajā dienaskārtībā. Diskusijas moderēs Iveta Reinholde un Jānis Sarmis Bajinskis. Noslēgumā tiks pieņemta kongresa rezolūcija.
 

Sēlijas kongresa 25. gadskārta tiks atzīmēta ar kultūras pasākumu “Sēlijas sudrabs”. Tajā paredzēts sveikt Sēlijas ļaudis, kas veicina gan visas Sēlijas izaugsmi, gan attīsta kādu no mazajām vietām. Tam sekos Lietuviešu sēļu apsveikumi un “Kultūras vainags Sēlijas kongresam” ar sēļu dziesmām un dejām.


Pasākuma dienā ar live video fragmentiem, foto un video stāstiem notiekošajam varēs sekot līdzi arī Sēlijas kongresa Facebook lapā: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556788283708 

Pasākuma organizēšanu finansiāli atbalsta Jēkabpils novada pašvaldība, Aizkraukles novada pašvaldība un Augšdaugavas novada pašvaldība, Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Atstājiet komentāru