2024.gada 1. jūlijs

Imants, Ingars, Intars, Rimants

Norit mežu izciršana militārā poligona "Sēlija" izveidei (FOTO)

Atbilstoši militārā poligona “Sēlija” attīstības plāna pirmās kārtas izpildes grafikam, valstij piederošajās teritorijās uzsākti pirmie atmežošanas darbi 450 hektāru platībā, informē AS "Latvijas valsts meži". Līdz maija beigām tika pabeigti sagatavošanās darbi, un pēc nepieciešamo atļauju saņemšanas jūnija sākumā tika izsniegti pirmie mežizstrādes darbu uzdevumi.

"Aatbilstoši kalendārajam plānam un iespējām LVM šajā objektā meža darbus plāno pabeigt līdz septembra beigām. Darbu plānošanā tiek izmantoti LVM izstrādātie ģeotelpiskās informācijas tehnoloģijas un informācijas sistēmu risinājumi, kas ļauj efektīvi vadīt ražošanas procesus," nformē AS “Latvijas valsts meži” plānošanas izpilddirektors Ģirts Abizārs.

Pašreiz meža darbu veikšanā ir iesaistītas 24 meža mašīnas, kuras veic koku zāģēšanu, apauguma novākšanu un sagatavoto koksnes produktu pievešanu krautuvēs. Tāpat kokmateriālu transportēšanai ir piesaistīti arī īpaši, ar riepu spiediena kontroles sistēmu aprīkoti kokvedēji, kas ļauj samazināt slodzi uz ceļiem. Šobrīd tiek veikti sagatavošanas darbi tālākai poligona attīstībai.

Jau ziņots, ka 2023. gada 22. jūnijā Saeima pieņēma Militārā poligona “Sēlija” izveides likumu, nosakot tā atrašanos Jēkabpils un Aizkraukles novadu teritorijās, kā arī piešķirot tam nacionālo interešu objekta statusu.

Poligona attīstība 25 605 hektāru platībā tiek plānota tā, lai maksimāli neskartu privātīpašnieku tiesības un iedzīvotāju kustības brīvību – lielākā daļa poligona ir plānota mežu īpašumos.

Avots: sargs.lv
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija un Latvijas valsts meži

Atstājiet komentāru