2024.gada 25. oktobris

Beāte, Beatrise

Tiek atjaunots ūdens līmeņa augstuma atzīmju krāsojums uz balstiem Jēkabpils tiltam pār Daugavu (PAPILDINĀTS)

Tiek atjaunots ūdens līmeņa augstuma atzīmju krāsojums uz balstiem Jēkabpils tiltam pār Daugavu (PAPILDINĀTS)

(Papildināts - pievienota otrā rindkopa)

Jēkabpils novada Attīstības pārvalde informē, ka šodien tiek atjaunots ūdens līmeņa augstuma atzīmju krāsojums uz balstiem Jēkabpils tiltam pār Daugavu. Ūdens līmeņa atzīmju krāsojums tiks veikts arī uz tilta pār Sakas upi.

"Šodien, 25. oktobrī, tiek veikti tilta balstu ūdens līmeņa augstuma atzīmju skalu krāsošanas darbi. Uz Jēkabpils tilta pār Daugavu krāsojums tiek atjaunots, taču uz tilta pār Saku tiek krāsota jauna augstuma atzīmju skala. Abiem tiltiem skalu nulles atzīme (LAS-2000.5) ir 74,69. Lai krāsa labāk turētos, pirms krāsošanas pamatne tiek nogruntēta ar dziļi iesūcošu grunti. Krāsošanas darbi tiek veikti ar gaismu atstarojošu dzeltenu un zilu krāsu. Darbus veic alpīnisti no uzņēmuma SIA “KNK works” par līgumcenu 2359,50 EUR ar PVN," stāsta Attīstības pārvaldes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns.

Ūdens līmeņa atzīmju krāsojums ir būtiski svarīgs laikā, kad Daugavā ceļas ūdens līmenis, dodot iespēju sekot līdzi situācijai un prognozēt notikumu gaitu. Pēdējo gadu ūdenslīmeņa celšanās, ledus berzšanās un ūdens skalošanās gar balstiem atzīmju krāsojumus bija daļēji dzēsusi. Iedzīvotāji iepriekš radio1.lv norādīja, ka diennakts tumšajā laikā, neraugoties, ka balsts ar līmeņa atzīmju krāsojumu ir izgaismots, rādītāji grūti saskatāmi un krāsojumu nepieciešams atjaunot.

Jau ziņots, ka 28. februārī, posmā starp Jēkabpili un Pļaviņām turpinājās ūdenslīmeņa kāpums, tādēļ Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludināja sarkano brīdinājumu. Ūdens līmenim paaugstinoties, Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Zeļķiem notika plašu teritoriju applūšana.  Ledus sastrēgums, kas radīja ūdenslīmeņa celšanos, bija visas Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuves garumā un beidzas aptuveni pie Aiviekstes ietekas Daugavā. 

Tāpat arī vēstīts, ka 2023. gada janvāra vidū Jēkabpils novadā tika izsludināts sarkanais brīdinājums par plūdiem, ūdens līmenim Daugavā pietuvojoties rekordaugstai 1981. gada atzīmei. 14. janvārī ūdens līmenis sasniedza 8,92 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta. Jēkabpils pašvaldība aicināja iedzīvotājus nekavējoties evakuēties no plūdu apdraudētajām teritorijām.

13. janvārī vietām sāka brukt dambis, kas pilsētu aizsargā no plūdiem, bet bīstamākajā vietā to izdevās nostiprināt.

16. janvārī ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils lēnām samazinājās, tādēļ Daugavas labā krasta iedzīvotāji varēja atgriezties mājās, bet 17. janvārī tika atcelta evakuācija Daugavas kreisajā krastā.

Atstājiet komentāru